JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SKUFFET: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik konstaterer at regjeringens tilbud var langt fra det de ansattes organisasjoner kunne akseptere.

SKUFFET: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik konstaterer at regjeringens tilbud var langt fra det de ansattes organisasjoner kunne akseptere.

Alf Ragnar Olsen

LO, Unio og YS trekker seg fra forhandlingene om særaldersgrenser

Det ble ingen enighet om ny særalderspensjon onsdag. LO, Unio og YS har avsluttet forhandlingene.12.02.2020
16:23
14.02.2020 13:53

anders@lomedia.no

Etter å ha jobbet med utformingen av særalderspensjonen til offentlig ansatte i nesten to år, håpet arbeidstakerorganisasjonene og staten å bli enige om det nye systemet på forhandlingsmøtet som startet klokka 10 onsdag.

Slik gikk det ikke.

Litt over klokken 16 kom meldingen om at arbeidstakersiden, ved LO, Unio og YS, hadde forlatt forhandlingsbordet.

LO: For stor avstand

Til Frifagbevegelse.no sier Hessen Følsvik at avstanden ble uoverkommelig. Hun mener regjeringen med dette i praksis avvikler særaldersgrensene, og at pensjonen til over to hundre tusen arbeidstakere nå er i spill.

– Vi har prøvd å komme fram til langsiktige løsninger, og det klarte vi rett og slett ikke å bli enige om etter uker og måneder med hardt arbeid. Vi stod rett og slett for langt i fra hverandre. Det var stor avstand mellom regjeringas tilbud og vårt krav, og det var bare å innse at her var vi for langt unna hverandre, sier Hessen Følsvik.

Hva som skjer framover er uavklart, men man kan ikke vente for lenge med å finne en løsning, mener LO-nestlederen.

– Umiddelbart er det ikke noen konsekvenser, for vi har sikret noen årganger framover i avtalen vi gjorde i 2018. Men det er klart vi må finne løsninger for dette på sikt, for pensjonen for de med særaldersgrenser blir på sikt for dårlig, sier hun.

– Er du overrasket over at det gikk slik?

– Jeg hadde håpet vi skulle klare å komme i mål. Det er lagt ned så mye arbeid for å komme fram til en enighet, at først og fremst så er jeg skuffa i dag, sier hun.

Hessen Følsvik legger også til:

– Vi er når som helst beredt til å komme tilbake til forhandlingsbordet, men det forutsetter vilje fra regjeringen til å gi folk en anstendig, livsvarig pensjon.

Mette Nord bekymra for rekruttering

Leder Mette Nord i LO Kommune og Fagforbundet forteller at det ikke var mulig å komme fram til en løsning hverken på nivå for pensjonen eller andre elementer.

– Dette grunnlaget var såpass dårlig at det er ikke til å leve med for våre grupper, som ikke en gang i dag står til i jobb til ordniær særalderpensjonsalder. Både sykepleiere, helsefagabreidere og de som jobbber i velferden med tunge yrker, sier Nord.

Hun sier «veldig, veldig mange» av disse ikke holder i jobben til de blir 65 år. Nord mener pensjonsnivåene de ble tilbudt i dag ikke var til å leve av.

– Vi kunne ikke gå videre på dette, så får vi se hva som skjer framover. Det blir en politisk sak på Stortinget også, men vi synes det er alvorlig. Jeg blir bekymra for rekruttering til yrkene, at flere skifter jobb tidlig i yrkesløpet og at det vil støte enda flere over på uførepensjon. Som er dyrere, sier Nord.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BEKYMRET: Leder Mette Nord i Fagforbundet er redd en manglende løsning gir problemer med rekruttering til flere yrker.

BEKYMRET: Leder Mette Nord i Fagforbundet er redd en manglende løsning gir problemer med rekruttering til flere yrker.

Alf Ragnar Olsen

Skuffa LO Stat-leder

Leder Egil André Aas i LO Stat sier det ikke var noe poeng i å fortsette.

– Vi er skuffa over at regjeringa ikke følger opp avtalen fra mars 2018 og er med og sikrer pensjonsnivåene. De var ikke interesssert i å legge inn nok penger for å ivareta det de har lovt at de skulle gjøre. I så måte var det ikke grunnlag for å gå videre. Vi kan ikke bryte med det vi fikk i oppdrag å gjøre gjennom i uravstemninga på pensjonsavtalen, sier han.

Vanskelig spørsmål

Særaldersgrenser finnes i yrker som er så belastende at de ansatte ikke kan forventes å jobbe til vanlig pensjonsalder. De har derfor pensjonsalder på 60, 63 eller 65 år. Det er mulig å gå av inntil tre år tidligere for dem som oppfyller «85-årsregelen», som trer inn når summen av alder og opptjeningstid i pensjonsordningen for den enkelt er 85.

Pensjonssystemet er vridd i retning av at det skal lønne seg å jobbe lenger. Disse ansattgruppene kan ikke jobbe lenger enn særaldersgrensa, så pensjonsordningen for disse må justeres slik at de skal få en anstendig pensjon.

Særaldersgrensene var en del av pensjonsavtalen i offentlig sektor fra mars 2018. Der var partene enige om at det vil være nødvendig med særaldersgrenser også i framtida, og om prosessen for hvordan dette skulle utformes framover.

Først skulle partene bli enige om pensjonsordningen innen 2018 var omme. Det gikk ikke, og de ga seg selv en ny frist til 1. november 2019. Da denne fristen nærmet seg ble forhandlerne enige om en ny utsettelse, til 1. februar 2020. Denne var tett på de siste endringene i regjeringen, så fristen ble igjen utsatt et par uker, til 12. februar. Nå er forhandlingene igjen i det blå.

Arbeidsministeren: Et godt tilbud

På en pressekonferanse etter at forhandlingene hadde kollapset, utdypet arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen hvordan han så på situasjonen:

– Dessverre har vi ikke kommet til enighet. Det synes jeg er synd. Staten la fram et godt tilbud med rimelig kompensasjon for de som har særaldersgrenser, men det var ikke mulig, konstaterte han.

Røe Isaksen mener deres tilbud var i tråd med pensjonsavtalen fra 2018.

– Jeg skulle gjerne sett at vi hadde kommet til enighet. Regjeringen er veldig opptatt av å ha et pensjonssystem med rettferdighet og balanse mellom generasjonene, men også et system som oppfattes som rimelig og rettferdig for de som har særaldersgrense, men også for de som ikke har særladersgrense, sa han.

Han ville ikke si noe om hva regjeringen ville gjøre framover.

– Nå skal vi bruke tid på å sette oss ned og se på hva som er de neste skrittene. Vi har en pensjonsreform som omfatter alle norske arbeistakere. Den er viktig for solidariteten mellom generasjonene. Så er det et mål for denne regjeringa at de som har lyst til å jobbe lenger skal få mulighet til det, sa Røe Isaksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODT TILBUD: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen mener regjeringa la fram et godt tilbud.

GODT TILBUD: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen mener regjeringa la fram et godt tilbud.

Alf Ragnar Olsen

Skuffelse i Unio og YS

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har sittet rundt forhandlingsbordet sammen med LO, Unio, YS og Akademikerne, samt KS og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

– Vi har hele tiden kjempet for at de som går av tidligere enn andre arbeidstakere på grunn av belastning og risiko i yrket, skal ha en like god livsvarig pensjon fra 67 år som de som har ordinær aldersgrense. Vi har aldri lagt skjul på at også de som har lavere aldersgrenser må stå lenger i arbeid for å kompensere for levealdersjusteringen som alle andre arbeidstakere, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

– Regjeringen har ikke nærmet seg pensjonsnivåene som ansatte med særaldersgrense trenger for å ikke komme urimelig ut sammenlignet med andre yrkesgrupper. Vi opplever at regjeringen nå svikter disse, sier YS-leder Erik Kollerud.

Fakta: Store yrkesgrupper er omfattet

Her er noen av yrkesgruppene i offentlig sektor som er omfattet av forhandlingene:

• Politiansatte

• Forsvarsansatte

• Sykepleiere

• Renholdere

• Fengselsansatte

• Brann- og redningsansatte

• Ambulanseansatte

• Flere grupper innen helse og omsorg

• M. fl.

12.02.2020
16:23
14.02.2020 13:53Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker