JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ådne Cappelen, forsker i Statistisk sentralbyrå, leder Teknisk beregningsutvalg.

Ådne Cappelen, forsker i Statistisk sentralbyrå, leder Teknisk beregningsutvalg.

Erlend Angelo

Teknisk beregningsutvalg med rapport før lønnsoppgjøret 2018

Lønn: Finansdirektørene økte mest i lønn i fjor

Mens de fleste ansatte i Norge hadde en lønnsvekst i fjor på 2,5 prosent, fikk administrerende direktører i finanssektoren mer enn dobbelt så høy lønnsvekst.26.02.2018
10:05
26.02.2018 14:26

torgny@lomedia.no

yngvil@lomedia.no

tormod@lomedia.no

Tre grupper skilte seg ut i rapporten som leder av Teknisk Beregningsutvalg (TBU), Ådne Cappelen, la fram mandag.

For de aller fleste gruppene var det i fjor en lønnsvekst på 2,5 prosent. Men varehandelen, finansnæringen og helseforetakene hadde en høyere lønnsvekst. På toppen lå finansnæringen med en lønnsvekst på 3,8 prosent. På toppen av finansnæringen lå de administrerende direktørene som økte lønna med 5,8 prosent fra 2016 til 2017.

Gjennomsnittlig årslønn for alle ansatte i finansbedriftene var i fjor 654.800 kroner.

– Dette har jeg ikke noen god forklaring på, var Cappelens svar da vi spurte om hvorfor finansnæringen hadde større lønnsvekst, men han regnet med å komme med en bedre forklaring i seinere rapporter.

Finans Norge: – Brutal omstilling i bransjen

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge forklarer noe av økningen med at «vi er en bransje der det foregår en brutal digital omstilling».

– Det betyr at vi henter inn ny IT-kompetanse, som det er for lite av i Norge, og den er det mye rift om. Finansbransjen blir angrepet fra IT-sida, som ønsker å legge seg som et sjikt mellom finansnæringen og kundene. Finansnæringen må sikre seg den samme kompetansen, sier han.

– Det forklarer i stor grad økningen i forhold til de vi kan sammenligne oss med. En annen del av trenden er at filialer blir nedlagt og ansatte får andre ansvarsoppgaver med en annen lønn.

– Hva syns du om at direktørene innen finans ifjor hadde over dobbelt så høy lønnsvekst som gjennomsnittet?

– Ledere i bank og finans må vurdere dette og hvilke signaler det sender inn i framtidige lønnsoppgjør. Her har alle et ansvar, svarer Staavi.

– Oppfordrer dere styrene i næringen til å vise mer moderasjon i lønnsutviklingen for topplederne i dette året enn for 2016-2017?

– Vi forholder oss til, og forsøker å få hele næringen til å forholde seg til, frontfagsmodellen. Så det ønsker vi. Men hver enkelt bedrift i medlemsmassen velger selv hvordan de skal gasjere sine medlemmer.

Ap: – Er det riktig med så høy lønnsøkning?

Finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, sier hun regner med at styrene i finans-og forsikringsbedriftene ser på om det er riktig med en slik lønnsutvikling for toppsjefene.

– Det er et tankekors at ledersjiktet i denne næringen har dobbelt så høy lønnsutvikling som gjennomsnittet, sier Aasrud til FriFagbevegelse.

SV: – Den økonomiske eliten vinner

Kirsti Bergstø, nestleder i SV, bekymrer seg over at det «ikke er magemål på toppen».

– Mens de aller fleste blir oppfordret til moderasjon og har etterlevd det, ser vi at det ikke er magemål på toppen. Store forskjeller i lønnsveksten, mellom de som er på toppen og alle andre, blir forsterket av en skattepolitikk som favoriserer de på toppen, som allerede har mest, sier SV-nestlederen til FriFagbevegelse.

– Vi ser at den økonomiske eliten vinner, både når det gjelder inntekt, skattepolitikk og privilegier. Vanlige folk taper tilsvarende når det gjelder lønnsutvikling, skatt og velferdskutt. Det er en utvikling som er negativ for samfunnet, fordi den bidrar til økende forskjeller, meiner Bergstø. Hun oppfordrer partene i arbeidslivet til å huske på det i forhandlingene i det kommende tariffoppgjøret.

Dette er lønna i over 300 yrker

Internetthandel

Når det gjelder den relativt høye lønnsutviklingen i varehandelen, 3 prosent, mener leder i TBU at det skyldes netthandel. Det ansettes nå flere folk med høyere utdanning enn før knyttet til de strukturelle endringene som skjer og det er med på å presse lønnsnivået opp.

Helseforetakene hadde også en høyere lønnsvekst i fjor, på 3,8 prosent. Årsaken til det var først og fremst legestreiken i 2016 som gjorde at mange lønnstillegg ble utbetalt seinere enn vanlig og at lønnsveksten i 2016 ble lav, og høyere i fjor.

Syv økonomer: Så mye mer får du i lønn i år

Teknisk beregningsutvalg er et partssammensatt utvalg ledet av en økonom fra Statistisk sentralbyrå. Deres oppgave er å gi partene i tariffoppgjøret en oversikt over lønninger, inntekter, priser, den makroøkonomiske utviklingen og konkurranseevnen.

De offentliggjør sine første beregninger nå, beregninger som blir oppdatert i slutten av mars rett før starten på årets oppgjør.

Overraskende jevn lønnsvekst

Med unntak av de tre gruppene var lønnsveksten i fjor overraskende jevn, rundt 2,5 prosent for alle grupper. For å gjøre ramma for lønnsoppgjøret mer bindende har Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) begynt å publisere et anslag over hva tariffoppgjørene vil føre til av lønnsvekst. I fjorårets oppgjør anslo NHO at lønnsveksten kom til å bli på 2,4 prosent. Så det er ganske nær blinken.

Siden 2015 har det vært en tendens til mindre forskjell mellom kvinne- og mannslønn. Cappelen var forsiktig med å gjøre det til en varig tendens. Han hang denne utviklingen først og fremst på at det har vært en nedgang i lønningene i oljesektoren som er en typisk mannsdominert næring.

Tariffleksikon: Dette er Teknisk beregningsutvalg

Overhenget på rundt 1 prosent

For forhandlerne er alltid lønnsoverhenget en viktig faktor. Lønnsoverhenget er forholdet mellom lønnsnivået ved utgangen av et år, og gjennomsnittlig lønnsnivå. Et høyt overheng vil gi høy lønnsvekst uten at det gis lønnstillegg. De oppgjørene som får lønnstilleggene seint på året vil ha et stort overheng.

For industriarbeiderne er overhenget 1,1 prosent, som er det samme som i fjor. Stort er overhenget for de ulike bransjene på rundt én prosent, litt høyere for kommunene som har et overheng på 1,4 prosent.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Usikre energipriser

TBU har også til oppgave å komme med en prognose for inflasjonen i 2018. De regner med at den kommer til å bli på rundt 2 prosent.

– Men det er stor usikkerhet knyttet til det tallet. Både valutakurs og energipriser er usikkert, sa Cappelen.

Det er bare to år siden TBU, i likhet med de fleste, bommet helt på utviklingen. TBUs prognose var på 2,5 prosent, mens prisveksten endte på 3,6 prosent.

– Da var det energiprisene som gjorde det store utslaget, sa Cappelen.

Når det gjelder konkurranseevnen, så ligger norske timelønnskostnader 36 prosent over timelønnskostnadene hos gjennomsnittet av handelspartnerne. I fjor var timelønnskostnadene 34 prosent, så det har vært en svak økning. Den er imidlertid betydelig lavere enn for årene 2011 til 2013. Da var timelønnskostnadene 57 prosent høyere enn hos andre land i EØS-området, inkludert lavkostland som Polen og Tsjekkia.

Viktige datoer i tariffoppgjøret

• I dag mandag 26. februar vedtar Sekretariatet i LO sin innstilling til årets tariffkrav og oppgjørsform.

• Tirsdag 27. februar skal Representantskapet i LO vedta kravene og oppgjørsform.

• 19. mars starter hovedoppgjøret.

• Blir ikke partene enige, er det satt av tid til mekling 25. mars med tidsfrist til 7. april.

Varsler ekstra lønnsløft for de folkevalgte

Dette må du vite om feriepenger

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Så mye økte lønna i 2017

2016 2017 Økning

Industriarbeidere 452500 463800 11300

Industrifunksjonærer 727800 746000 18200

Virke-bedrifter i varehandel 494500 510000 15500

Finanstjenester 631100 654800 23700

Offentlig forvaltning 516500 530500 14000

Statsansatte 561400 574500 13100

Kommuneansatte 489500 501800 12300

Undervisningsansatte 540400 552600 12200

Helseforetakene 549100 575000 25900

26.02.2018
10:05
26.02.2018 14:26Mest lest

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.

Simen Aker Grimsrud

60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Berit Roald / NTB

Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt

Martin Guttormsen Slørdal

Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.

Knut Viggen

Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.

Colourbox

Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.

Brian Cliff Olguin

Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje

Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix

Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.

Leif Martin Kirknes

200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.

Privat

Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie

Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av

Anita Arntzen

500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.

Eilin Lindvoll / Dagsavisen

Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.

Bane NOR

Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch

Arbeidet med særaldersgrense pågår, og til sommeren skal regelverket avklares.

Arbeidet med særaldersgrense pågår, og til sommeren skal regelverket avklares.

Tri Nguyen Dinh

Pensjonsalderen for renholdere, politi og brannfolk er under lupen


Flere saker