JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ådne Cappelen, forsker i Statistisk sentralbyrå, leder Teknisk beregningsutvalg.

Ådne Cappelen, forsker i Statistisk sentralbyrå, leder Teknisk beregningsutvalg.

Erlend Angelo

Teknisk beregningsutvalg med rapport før lønnsoppgjøret 2018

Lønn: Finansdirektørene økte mest i lønn i fjor

Mens de fleste ansatte i Norge hadde en lønnsvekst i fjor på 2,5 prosent, fikk administrerende direktører i finanssektoren mer enn dobbelt så høy lønnsvekst.26.02.2018
10:05
26.02.2018 14:26

torgny@lomedia.no

yngvil@lomedia.no

tormod@lomedia.no

Tre grupper skilte seg ut i rapporten som leder av Teknisk Beregningsutvalg (TBU), Ådne Cappelen, la fram mandag.

For de aller fleste gruppene var det i fjor en lønnsvekst på 2,5 prosent. Men varehandelen, finansnæringen og helseforetakene hadde en høyere lønnsvekst. På toppen lå finansnæringen med en lønnsvekst på 3,8 prosent. På toppen av finansnæringen lå de administrerende direktørene som økte lønna med 5,8 prosent fra 2016 til 2017.

Gjennomsnittlig årslønn for alle ansatte i finansbedriftene var i fjor 654.800 kroner.

– Dette har jeg ikke noen god forklaring på, var Cappelens svar da vi spurte om hvorfor finansnæringen hadde større lønnsvekst, men han regnet med å komme med en bedre forklaring i seinere rapporter.

Finans Norge: – Brutal omstilling i bransjen

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge forklarer noe av økningen med at «vi er en bransje der det foregår en brutal digital omstilling».

– Det betyr at vi henter inn ny IT-kompetanse, som det er for lite av i Norge, og den er det mye rift om. Finansbransjen blir angrepet fra IT-sida, som ønsker å legge seg som et sjikt mellom finansnæringen og kundene. Finansnæringen må sikre seg den samme kompetansen, sier han.

– Det forklarer i stor grad økningen i forhold til de vi kan sammenligne oss med. En annen del av trenden er at filialer blir nedlagt og ansatte får andre ansvarsoppgaver med en annen lønn.

– Hva syns du om at direktørene innen finans ifjor hadde over dobbelt så høy lønnsvekst som gjennomsnittet?

– Ledere i bank og finans må vurdere dette og hvilke signaler det sender inn i framtidige lønnsoppgjør. Her har alle et ansvar, svarer Staavi.

– Oppfordrer dere styrene i næringen til å vise mer moderasjon i lønnsutviklingen for topplederne i dette året enn for 2016-2017?

– Vi forholder oss til, og forsøker å få hele næringen til å forholde seg til, frontfagsmodellen. Så det ønsker vi. Men hver enkelt bedrift i medlemsmassen velger selv hvordan de skal gasjere sine medlemmer.

Ap: – Er det riktig med så høy lønnsøkning?

Finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, sier hun regner med at styrene i finans-og forsikringsbedriftene ser på om det er riktig med en slik lønnsutvikling for toppsjefene.

– Det er et tankekors at ledersjiktet i denne næringen har dobbelt så høy lønnsutvikling som gjennomsnittet, sier Aasrud til FriFagbevegelse.

SV: – Den økonomiske eliten vinner

Kirsti Bergstø, nestleder i SV, bekymrer seg over at det «ikke er magemål på toppen».

– Mens de aller fleste blir oppfordret til moderasjon og har etterlevd det, ser vi at det ikke er magemål på toppen. Store forskjeller i lønnsveksten, mellom de som er på toppen og alle andre, blir forsterket av en skattepolitikk som favoriserer de på toppen, som allerede har mest, sier SV-nestlederen til FriFagbevegelse.

– Vi ser at den økonomiske eliten vinner, både når det gjelder inntekt, skattepolitikk og privilegier. Vanlige folk taper tilsvarende når det gjelder lønnsutvikling, skatt og velferdskutt. Det er en utvikling som er negativ for samfunnet, fordi den bidrar til økende forskjeller, meiner Bergstø. Hun oppfordrer partene i arbeidslivet til å huske på det i forhandlingene i det kommende tariffoppgjøret.

Dette er lønna i over 300 yrker

Internetthandel

Når det gjelder den relativt høye lønnsutviklingen i varehandelen, 3 prosent, mener leder i TBU at det skyldes netthandel. Det ansettes nå flere folk med høyere utdanning enn før knyttet til de strukturelle endringene som skjer og det er med på å presse lønnsnivået opp.

Helseforetakene hadde også en høyere lønnsvekst i fjor, på 3,8 prosent. Årsaken til det var først og fremst legestreiken i 2016 som gjorde at mange lønnstillegg ble utbetalt seinere enn vanlig og at lønnsveksten i 2016 ble lav, og høyere i fjor.

Syv økonomer: Så mye mer får du i lønn i år

Teknisk beregningsutvalg er et partssammensatt utvalg ledet av en økonom fra Statistisk sentralbyrå. Deres oppgave er å gi partene i tariffoppgjøret en oversikt over lønninger, inntekter, priser, den makroøkonomiske utviklingen og konkurranseevnen.

De offentliggjør sine første beregninger nå, beregninger som blir oppdatert i slutten av mars rett før starten på årets oppgjør.

Overraskende jevn lønnsvekst

Med unntak av de tre gruppene var lønnsveksten i fjor overraskende jevn, rundt 2,5 prosent for alle grupper. For å gjøre ramma for lønnsoppgjøret mer bindende har Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) begynt å publisere et anslag over hva tariffoppgjørene vil føre til av lønnsvekst. I fjorårets oppgjør anslo NHO at lønnsveksten kom til å bli på 2,4 prosent. Så det er ganske nær blinken.

Siden 2015 har det vært en tendens til mindre forskjell mellom kvinne- og mannslønn. Cappelen var forsiktig med å gjøre det til en varig tendens. Han hang denne utviklingen først og fremst på at det har vært en nedgang i lønningene i oljesektoren som er en typisk mannsdominert næring.

Tariffleksikon: Dette er Teknisk beregningsutvalg

Overhenget på rundt 1 prosent

For forhandlerne er alltid lønnsoverhenget en viktig faktor. Lønnsoverhenget er forholdet mellom lønnsnivået ved utgangen av et år, og gjennomsnittlig lønnsnivå. Et høyt overheng vil gi høy lønnsvekst uten at det gis lønnstillegg. De oppgjørene som får lønnstilleggene seint på året vil ha et stort overheng.

For industriarbeiderne er overhenget 1,1 prosent, som er det samme som i fjor. Stort er overhenget for de ulike bransjene på rundt én prosent, litt høyere for kommunene som har et overheng på 1,4 prosent.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Usikre energipriser

TBU har også til oppgave å komme med en prognose for inflasjonen i 2018. De regner med at den kommer til å bli på rundt 2 prosent.

– Men det er stor usikkerhet knyttet til det tallet. Både valutakurs og energipriser er usikkert, sa Cappelen.

Det er bare to år siden TBU, i likhet med de fleste, bommet helt på utviklingen. TBUs prognose var på 2,5 prosent, mens prisveksten endte på 3,6 prosent.

– Da var det energiprisene som gjorde det store utslaget, sa Cappelen.

Når det gjelder konkurranseevnen, så ligger norske timelønnskostnader 36 prosent over timelønnskostnadene hos gjennomsnittet av handelspartnerne. I fjor var timelønnskostnadene 34 prosent, så det har vært en svak økning. Den er imidlertid betydelig lavere enn for årene 2011 til 2013. Da var timelønnskostnadene 57 prosent høyere enn hos andre land i EØS-området, inkludert lavkostland som Polen og Tsjekkia.

Viktige datoer i tariffoppgjøret

• I dag mandag 26. februar vedtar Sekretariatet i LO sin innstilling til årets tariffkrav og oppgjørsform.

• Tirsdag 27. februar skal Representantskapet i LO vedta kravene og oppgjørsform.

• 19. mars starter hovedoppgjøret.

• Blir ikke partene enige, er det satt av tid til mekling 25. mars med tidsfrist til 7. april.

Varsler ekstra lønnsløft for de folkevalgte

Dette må du vite om feriepenger

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Så mye økte lønna i 2017

2016 2017 Økning

Industriarbeidere 452500 463800 11300

Industrifunksjonærer 727800 746000 18200

Virke-bedrifter i varehandel 494500 510000 15500

Finanstjenester 631100 654800 23700

Offentlig forvaltning 516500 530500 14000

Statsansatte 561400 574500 13100

Kommuneansatte 489500 501800 12300

Undervisningsansatte 540400 552600 12200

Helseforetakene 549100 575000 25900

26.02.2018
10:05
26.02.2018 14:26Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Colourbox.com

33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.

Eivind Senneset

Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.

Erlend Angelo

Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.

Alf Ragnar Olsen

Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr

SKURRER: – Det høres ikke ­veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.

SKURRER: – Det høres ikke ­veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.

Alf Ragnar Olsen

Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig


Flere saker