JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ryanair svarer på streik med å si opp ansatte og offentliggjøre lønn

Piloter og kabinansatte i Ryanair streiker over hele Europa denne uka. Ryanair svarer med jobb-kutt og å offentliggjøre de ansattes lønn.
Arkivbilde.

Arkivbilde.

Ryanair

tormod@lomedia.no

Onsdag 25. juli og torsdag 26. juli streiker kabinansatte i Belgia, Portugal og Spania. I Italia streiket de bare den første dagen. 600 avganger med over 100.000 passasjerer har blitt kansellert.

Streiken kommer etter at piloter i Irland gikk ut i streik fredag 20. juni forrige uke og tirsdag 24. juli denne uka. De varsler en fjerde streik om en uke, etter første streik 12. juli.

Sier opp 300 i Dublin

Ryanair svarer på pilotstreiken med å si opp omtrent 100 piloter og 200 kabinansatte ved basen i Dublin. De ansatte fikk onsdag brev om at tjenestene deres «kanskje ikke trengs fra 28. oktober». Selskapet tilbyr overføringer til Polen og «kanskje andre baser».

De irske pilotenes hovedorganisasjon Fórsa svarte umiddelbart med å varsle en ny streik fredag 3. august. De mener oppsigelsene er et unødvendig og uforsvarlig forsøk på legge press på de ansatte.

– Fagforeningen ser på oppsigelsene som en provokasjon som sannsynligvis vil styrke pilotenes streikevilje, sier Fórsa i en uttalelse og legger til at de har kontaktet Ryanair om at de er åpne for forhandlinger.

I et brev til fagforeningen sier Ryanair at de ikke vil snakke med Fórsa før streikene er over. Selskapet truer også med ytterligere jobb-kutt ved basen i Dublin om pilotene gjennomfører flere streiker.

Innleigde i SAS varslar om at arbeidsforholda går på sikkerheita laus

Offentliggjorde lønna

Det er ikke bare gjennom jobb-kutt at selskapet går hardt til verks mot de ansatte.

Tirsdag offentliggjøre Ryanair et utvalg lønnslipper til piloter i ulike land. For den irske piloten de har valgt ut, er den påståtte lønna 195.000 euro. Selskapet viser også til at pilotene deres tjener 20 prosent mer enn konkurrenten Norwegians piloter.

Ryanair har også offentliggjort et utvalg lønnsslipper for kabinansatte i Belgia, Portugal, Spania og Irland. I utvalget ligger den påståtte lønna på mellom 25.000 og 45.000 euro.

Kabinansatte i streik

Det er belgiske CNE/LBC, spanske SITCPLA og USO, portugisiske SNPVAC og italienske Ultrasporti som organiserer de kabinansattes streiker onsdag og torsdag.

De koordineres gjennom gruppa Cabin Crew United, bestående av foreninger for kabinansatte i Ryanair, i regi av Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen. Gruppa møttes for første gang i slutten av mai for vedta felles krav.

Tidligere har Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen advart om en rekke streiker i sommer om Ryanair ikke forbedrer forholdene for sine ansatte.

Ryanairs kabinansatte får støtte fra norske kolleger.

– Kabinansattes Forbund støtter streiken til de kabinansatte i Ryanair. Syv måneder etter at Ryanair anerkjente fagforeninger så har det skjedd svært lite. I kun 3 av 21 land er det gjennomført en håndfull intensjonsavtaler, men forøvrig ingen forbedring av lønn og arbeidsforhold, skriver leder Elin Roverudseter i Kabinansattes Forbund i en e-post til FriFagbevegelse.no.

De kabinansatte krever blant annet å bli underlagt lovverket i landet de jobber og ikke irske lover. Blant de andre kravene er mindre press på salg om bord på fly, likebehandling av ansatte når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår, anerkjenning av fagforeningsrepresentanter og slutt på overdrevet bruk av disiplinærtiltak.

Staten har solgt seg ut av SAS

Warning
Annonse
Annonse