JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

LO-lederen vil ha SV inn i regjeringen. Flere tillitsvalgte håper politikerne følger opp

LO-leder Peggy Hessen Følsvik oppfordret i dag SV til å gå inn i regjering. Oppfordringen ble godt mottatt av tillitsvalgte med partitilhørighet i SV.

Jan-Erik Østlie

Nina.hanssen@lomedia.no

LOs leder tolket valgresultatet i 2021 som et rungende rop om en rødere og grønnere politikk. Hun er godt fornøyd med dagens regjering, men mener det er på tide å få SV inn i regjeringen.

Følsvik mente at regjeringen har levert på kravene som fagbevegelsen stilte på områder som klima, arbeidsliv og på rettferdig fordeling, men hun at de vil få enda mer gjennomslag om SV blir med inn i regjeringen.

Dette skapte store forventninger fra en del faglige tillitsvalgte som er medlemmer i SV.

SV-medlemmer i salen

Bakerst i salen satt SVs fungerende leder Kirsti Bergstø. Hun klappet ivrig og smilte bredt under talen.

– Jeg synes det er hyggelig at LO ser at vår politikk trengs, men her i dag er vi alle LO-medlemmer, sier hun lurt når vi spør om SV tar utfordringen.

En som gjerne vil at SV skal inn i regjering er SL-tillitsvalgt og faglig leder i SV, Astrid Kjelsås.

– Vi er klare for å gå inn i forhandlinger igjen hvis regjeringspartiene møter oss på de sakene som vi strandet på i Hurdalplattformen, sier hun.

Astrid Kjelsås, SL-tillitsvalgt og faglig leder i SV.

Astrid Kjelsås, SL-tillitsvalgt og faglig leder i SV.

Jan-Erik Østlie


Kjelsås sier at hvis dette skal skje, så må Arbeiderpartiet være villig å gi SV noe mer.

– Jeg vil minne om at det de gikk på sist var at vi ikke ønsket profitt i velferden. Der har vi et punkt å begynne på, sier hun.

– Jeg tror at veldig mange saker som SV jobber for, er saker som også denne LO-kongressen er opptatt av. Jeg tror også at Peggy vil ha oss i regjering fordi hun vil ha en mer politisk venstreretning, fortsetter Kjelsås.

Hun mener det er en gyllen mulighet for at SV skal komme tilbake på forhandlingsbordet, men da må det være reelle forhandling.

– Det er positivt at de ønsker SV inn i varmen, og ser at vi er et viktig strategisk parti for fagbevegelsen, sier hun.

Glad for initiativet

Hans Ole Rian, Creos forbundsleder, er også glad for signalene fra LO-toppene i dag, og vil gjerne se at SV går inn i regjering sammen med Ap og SP.

Jan-Erik Østlie

– Vi som husker forrige gang det var en rødgrønn regjering, savner jo den kraften og enigheten som vi hadde i vår politikk den gangen vi hadde 8 år med rødgrønt styre, sier Rian.

– Den største forskjellen fra den gang og nå, er at de ikke får gjennom de gode sammensatte kompromissene. Det savner jeg, fortsetter han.

Rian tror det blir enda bedre politikk og flere gode løsninger hvis SV går inn i den Ap-ledede regjeringen.

– Jeg har store forventninger til kultur, skole, miljø og bærekraftsområdet, og der mener jeg SV kan bidra konstruktivt, sier han.

Som forbundsleder i LO er han glad for initiativet.

– Jeg hadde gjerne sett at SV var i regjeringen, og håper politikerne følger opp.

Flertallsregjering er målet

Også forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet er svært fornøyd med at LO-lederen vil ha en venstredreining.

– Både LO og vårt forbund har hatt et mål om å få på plass en flertallsregjering gjennom hele valgkampen. Det lyktes vi ikke med, men det har jo vært målet hele tiden, sier Andersen.

Jan-Erik Østlie


– Jeg regner med at SV ikke blir med hvis de ikke får noen politiske seire. Så jeg håper at de får gjennomslag fra de andre partiene, fortsetter han.

Andersen mener at SV blant annet har ambisjoner på klima og energipolitikken som trengs i regjeringen.

Annonse

Flere saker

Annonse