JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har oppskriften klar

Barn og unge, miljø og fordeling er SVs vinneroppskrift.

SV-leder Kristin Halvorsen håper oppskriften skal sikre partiet over ti prosents oppslutning.

Tirsdag åpnet hun partiets valgkamp med forslag om et omfattende løft for å få til en bedre skole.

SV vil innføre en lovbestemt minstenorm for antall lærere i forhold til elever på hver skole. Fra første til fjerde klasse skal det være minst én lærer per 15 elever. Fra femte til tiende klasse skal det være minst én lærer per 20 elever.

Hensikten med lærerløftet er å sikre økte ressurser til skolen og sørge for større likhet i utdanningstilbudet på tvers av skoler og kommunegrenser.

Løftet vil kreve en økning på omtrent 3.000 lærerårsverk sammenlignet med dagens nivå. Prislappen er på rundt 1,6 milliarder kroner.

Forslaget kommer i tillegg til partiets forslag om SFO-reform med en prislapp på 1,7 milliarder kroner.

Realistiske forslag

Halvorsen mener det er fullt mulig å realisere disse forslagene, men hun understreker at de ikke er klarert med de to andre regjeringspartiene.

Ifølge SV skiller de nye forslagene seg fra det gamle klassedelingstallet ved at det kombinerer sterk nasjonal styring av ressursene med stol lokal handlefrihet når det gjelder faglig og pedagogisk organisering.

– Det vil være stor forskjell om det er SV eller Høyre og Fremskrittspartiet som får gjennomslag i skolepolitikken. Skolen er på rett vei. På mine mange skolebesøk har jeg ikke møtt en eneste person som roper etter mer høyrepolitikk. Det blir viktig å holde høyreeksperimentene unna skolen, understreker SV-lederen.

To valg

Halvorsen sier at velgerne i realiteten står overfor to valg: Ett valg om hvem som skal ha regjeringsmakten og ett valg mellom partiene. Hun legger vekt på at styrkeforholdet mellom dagens regjeringspartier er viktig for den politikken vil bli ført dersom den rødgrønne regjeringen får fortsette i fire nye år.

Hun mener at SV har større troverdighet som regjeringspartner i dag enn for fire år siden.

– Vi har vist at vi kan få til noe i praksis, og vi har vist at vi kan behandle både finanskriser og klimakriser. Vi har en troverdighet på et helt annet nivå enn jeg har opplevd i tidligere valgkamper. Alle kan se at en SV-stemme er en like god regjeringsstemme som en stemme til Ap, sier Halvorsen.

Ingen ultimative krav

Hun legger vekt på at SV ikke vil ha med seg noen ultimative krav inn i eventuelle regjeringsforhandlinger. Dette gjelder også spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Jeg garanterer at SV får gjennomslag i nye regjeringsforhandlinger og regner med gjennomslag på alle prioriterte områder. Styrkeforholdet mellom partiene vil avgjøre. Derfor må alle som ønsker SV-politikk stemme SV, understreker Kristin Halvorsen. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse