JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Werner Juvik

Fagskole:

Derfor kan det være lurt å gjøre om fagskolepoeng til studiepoeng

Fagarbeider Hilde Åsen har gjort om 60 fagskolepoeng til studiepoeng. Økt lønn og lettere vei til høyere utdanning kan være den gode grunnen til å gjøre det.04.02.2019
13:18
10.04.2019 20:37

titti.brun@fagbladet.no

Etter at barne- og ungdomsarbeider Hilde Åsen besto fagskoleeksamen, søkte hun umiddelbart fagskolen om å gjøre om fagskolepoengene til studiepoeng.

Åsen tror studiepoengene kan bli viktige i framtida. Foreløpig har studiet gitt henne både ekstra kunnskap og ett ekstra lønnstrinn.

– Jeg regner med at det blir lettere å bygge videre på studiepoeng. Dessuten høres det mer ordentlig ut når man søker om høyere lønn, sier hun til Fagbladet.

Hilde tok fagskole. Nå er det fagarbeideren som kan mest om sitt område i barnehagen

Ny lov

Bakgrunnen for det hele er den nye loven om høyere yrkesfaglig utdanning som Stortinget vedtok i 2018, og som innebærer at fagskolepoeng heretter skal hete studiepoeng.

Dette gjelder for alle som har fått fagskolepoeng på vitnemålet etter august 2011.

Hvis du vil gjøre som Hilde Åsen, å gjøre om fagskolepoeng til studiepoeng, må du i så fall søke om nytt vitnemål, noe du gjør på fagskolen du opprinnelig gikk på. Det gjør du med ditt gamle vitnemål, ifølge Utdanningsdepartementet.

Fristen for å gjøre om vitnemålet ditt er 31.desember 2020.

LO kjemper for høyere yrkesfagligutdanning

LO mener at Stortinget med den nye loven burde likestilt høyere yrkesfaglig utdanning og høyskolene, noe partiene på venstresiden ønsket å utrede.

All utdanning i Norge er inndelt i nivåer, der nivå 4 er videregående opplæring og fagskoleutdanning er plassert på nivå 5. LO ønsker å plassere fagskolen på nivå 6, som tilsvarer høgskolene.

– LO vil kjempe videre for at fagskolesektoren skal få utvikle seg videre. Målet er å få på fagskoleutdanning på et høyere nivå, sa LO-sekretær Trude Tinnlund da loven ble vedtatt.

Ja til studiepoeng framfor fagskolepoeng

Også Fagforbundet jobber for at høyere yrkesfaglige studier og høyskolestudier skal likestilles.

– Felles begrep som studiepoeng gir større likeverd. 60 studiepoeng forteller at studiet har et omfang på ett år, enten det er på fagskole eller på høyskole, sier spesialrådgiver Kristine Hansen i Fagforbundet.

Hun anbefaler studenter å gjøre om fagskolepoengene til studiepoeng.

– Det legger til rette for framtidas høyere yrkesfaglige utdanninger, sier Hansen.

Hun gjør oppmerksom på at du ikke automatisk kan søke høyskoler med studiepoeng fra fagskole.

Du kan søke på bakgrunn av realkompetanse og studiepoeng. Så er det opp til skolen om de godtar kvalifikasjonene, ifølge Hansen.

– Det jobbes med å finne gode ordninger for overganger mellom utdanninger, men systemene er ikke klare, sier hun.

Krevende studier

Men det kan koste dyrt å ta fagskoleutdanning. Mens høyskoleutdanning er gratis, koster en rekke fagskoleutdanninger rundt 80.000 kroner i skolepenger. Tekniske fagskoler og 13 fagområder for helsefagarbeidere har imidlertid vært gratis i flere år.

Fagforbundet har i mange år arbeidet for at fagskoler for barne- og ungdomsarbeidere også skal være gratis, på lik linje med høyskole- og universitetsfag. Foreløpig er det bare et tilbud til noen få.

Hilde Åsen er en av de heldige som slapp å betale skolepenger da hun tok 60 studiepoeng i faget «Barn med særskilte behov» over to år.

Nå kan hun mer om denne gruppen barn enn sin pedagogiske leder i Sinsen barnehage. Lederen mener Åsens kompetanse er viktig, fordi barnehagen hele tiden har barn som strever og som trenger tidlig innsats.

Saken fortsetter under bildet.

STUDIEPOENG FRA FAGSKOLE: Barne- og ungdomsarbeider Hilde Åsen tok faget «Barn med særskilte behov» over to år på kveldstid.

STUDIEPOENG FRA FAGSKOLE: Barne- og ungdomsarbeider Hilde Åsen tok faget «Barn med særskilte behov» over to år på kveldstid.

Werner Juvik

Mange søker om studiepoeng

Hilde Åsen er ikke den eneste som søker om nytt vitnemål. Det bekrefter Gry Ulvedalen som er utdanningsleder for helse- og oppvekstfag på Fagskolen i Østfold.

– Vi får daglig henvendelser. Det er stadig flere som oppdager retten til å få nytt vitnemål med studiepoeng.

Ulvedalen anbefaler studenter å skaffe seg vitnemål med studiepoeng. Hun mener lovendringen vil gjøre fagskolen mer attraktiv.

– Jeg tror det vil gi studentene flere muligheter til videre studier og generelt i arbeidslivet. Norge trenger flere som velger yrkesfag på videregående og bygger på kompetansen med fagskolestudier. Da er studiepoeng på fagskolene en riktig begynnelse.

Krever studiepoeng ved anbud

Utdanningsleder Gry Ulvedalen peker på at det allerede i noen anbudsrunder stilles krav om at ansatte har studiepoeng. Uten nok ansatte med studiepoeng kan ikke arbeidsgiver legge inn et anbud. Det er spesielt viktig innen byggfag.

– Dermed er studiepoengene en fordel både for de ansatte og arbeidsgiver, sier Ulvedalen.

Utdanningslederen forteller at de som umiddelbart trenger offisiell bekreftelse på de nye reglene, kan de gå på Kunnskapsdepartementets sider. Der kan du ta ut en bekreftelse på at etter 2011 regnes fagskolepoeng som studiepoeng.

Bente ble beste student og fikk 20.000 kroner i lønnstillegg

Kan gi opptil 20.000 ekstra i lønn

En annen gulrot for å gjøre om fagskolepoeng til studiepoeng er at det kan gi høyere lønn.

Som Fagbladet har skrevet om tidligere, så gir hovedavtalen mellom Fagforbundet og KS anledning til å sette fagarbeidere med 60 studiepoeng i en høyere stillingskode. Dette kan gi opptil 20.000 kroner i lønnsøkning, med visse forbehold og betingelser (se faktaboks).

Stillingskoden har fått navnet «Stilling med krav om fagbrev og ettårig fagskoleutdanning.»

Prisen på nytt vitnemål

Hilde Åsen fikk omgjort vitnemålet sitt gratis fordi hun tok eksamen idet loven ble vedtatt.

For studenter med eldre vitnemål koster det å gjøre om fagskolepoeng til studiepoeng. På Fagskolen i Østfold er det et gebyr på 1000 kroner.

– Mange fagskoler har lagt seg omtrent på samme pris, sier Gry Ulvedalen.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Studiepoeng og lønnsøkning

• Lønnsøkningen som i henhold til KS-avtalen kan gi et tillegg på 20.000 kroner avhenger av om du har fått uttelling tidligere.

• Du må også jobbe på en arbeidsplass som er omfattet av Hovedtariffavtalen mellom Fagforbundet og KS.

• Tillegget gis ikke automatisk, men må søkes om i lokale forhandlinger dersom arbeidsgiver anser utdanningen relevant for arbeidet.

• Stillingskoden gjelder bare for kommunale fagarbeidere med relevant fagskole tilsvarende 60 studiepoeng, og som ikke tidligere har fått uttelling.

• Hittil har Fagforbundet bare fått gjennomslag i KS-området. Den gjelder for kommuneansatte i de fleste kommunene, men ikke alle. Oslo har egen avtale, det har også mange private institusjoner.

Fakta om fagskoler

• Bygger på videregående kunnskap (yrkesfaglig, generell studiekompetanse eller realkompetanse)

• Varer fra ett halvt til to år

• Korte og yrkesrettede utdanninger

• Noen tilbyr deltids- og nettkurs

• 2015 var det totalt 15.000 fagskolestudenter

• Gir rett til lån og stipend fra Lånekassa

• Gir mulighet for stipend fra Fagforbundet

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.02.2019
13:18
10.04.2019 20:37Mest lest

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

Jysk

Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Sissel M. Rasmussen

SAS-ansatte leverte inn uniformene i protest: Nå har de Stortinget i ryggen

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

STYRKE Nav: Støre-regjeringa har skrevet en lang liste over hva de vil endre i Nav. Det er uklart når Nav-direktør Hans Christian Holte får en konkret bestilling fra den nye politiske ledelsen å jobbe med for å sette endringer ut i livet.

Werner Juvik

Nav-sjefen: Regjeringa har «store og gode ambisjoner» for Nav

Tormod Ytrehus

SAS-ansatte leverer inn uniformen i protest: – Ledelsen har gått til krig mot sine ansatte

Eirik Dahl Viggen

Ila-ansatte gikk flere tusen i minus da arbeidsplassen ble midlertidig flyttet: Dette ble løsninga

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvor mye strøm kan vi lage ved å oppruste norske vann­kraft­verk?

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Tri Nguyen Dinh

Vedum vil fryse lederlønninger i staten

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

Debatt

Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

Musikkultur

«Bussjåførene vil gjerne streike for kulturarbeidernes pensjon»

SVs nestleder Kirsti Bergstø har fått ansvaret med å lede arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

SVs nestleder Kirsti Bergstø har fått ansvaret med å lede arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Adrian Nielsen

SVs Kirsti Bergstø blir arbeidsliv-topp på Stortinget

 Tone Wille (Posten Norge AS), Christian Rynning-Tønnesen (Statkraft) og Gro Brakstad (Vygruppen) er blant de ti best betalt lederne i heleide statlige selskap, ifølge Dagbladet.

Tone Wille (Posten Norge AS), Christian Rynning-Tønnesen (Statkraft) og Gro Brakstad (Vygruppen) er blant de ti best betalt lederne i heleide statlige selskap, ifølge Dagbladet.

Kai Hovden/Leif Martin Kirknes/Morten Hansen

Toppledere i staten fikk økt lønna mye mer enn andre: – Uakseptabelt, mener LO

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok


Flere saker