JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ved dette kjøpesenteret utlyste Rusta Sarpsborg fire stillinger som butikkmedarbeidere. Ingen av jobbene var større enn 20 prosent. – Uhørt, sier Grethe Berntsen i Handel og Kontor Norge.

Ved dette kjøpesenteret utlyste Rusta Sarpsborg fire stillinger som butikkmedarbeidere. Ingen av jobbene var større enn 20 prosent. – Uhørt, sier Grethe Berntsen i Handel og Kontor Norge.

Aslak Bodahl

Deltid

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo fagforening alarm

Grethe Berntsen i Handel og Kontor ble provosert da en Rusta-butikk nylig lyste ut fire stillinger. Ingen av jobbene var større enn 20 prosent.13.05.2022
06:00
13.06.2022 11:27

aslak@lomedia.no

– Dette er nifst og helt uholdbart. Rusta utnytter unge arbeidstakere for å få mest mulig profitt og fleksibilitet selv. Det er hjerteskjærende å tenke på at dette kan være det første møtet unge mennesker får med arbeidslivet, sier Grethe Berntsen, regionssekretær i Handel og Kontor Region Øst, til FriFagbevegelse.

Små stillinger flere steder

Med tittelen «Varehusmedarbeider 20 % prosent i sommersesongen» er Rusta i Sarpsborg på jakt etter «fire glade kollegaer som kan yte det lille ekstra og ha lidenskap for detaljhandel». Det var Sarpsborg Arbeiderblad som omtale denne saken først.

– Du får ikke dedikerte medarbeidere i stillingsbrøker på 20 prosent. Jobber man korte vakter på fire timer uten en eneste pause og drar hjem etterpå, forsvinner også følelsen av å tilhøre et arbeidsmiljø. Man har null treffpunkter og ikke noe samhold, hevder Berntsen.  

Rusta i Sarpsborg er ikke et enestående eksempel. Også flere butikker i samme kjede tilbyr tilsvarende små stillingsbrøker. Ett eksempel er butikken på Rolvsøy i nabobyen Fredrikstad. I annonsen står det blant annet at «verdens råeste Rusta søker verdens råeste sommervikarer».

Også Rusta-butikkene i Orkanger, Bergen, Namsos og Narvik vil ha varehusmedarbeidere i små stillinger. Den laveste er på 10 prosent.

På kant med arbeidsmiljøloven

Etter å ha jobbet over 20 år i varehandelen, hevder Berntsen at Rustas små stillingsbrøker ikke samsvarer helt med arbeidsmiljølovens krav. HKs regionssekretær i region Øst henviser til paragraf 10-3:

«Dersom arbeidstakerne arbeider til ulike tider på døgnet, skal det utarbeides en arbeidsplan som viser hvilke uker, dager og tider den enkelte arbeidstaker skal arbeide». Arbeidsplanen skal også utarbeides i samarbeid med arbeidstakernes tillitsvalgte.

I og med at Rusta kobler ordet fleksibilitet sammen med små stillinger, har hun ingen tro på at butikken har en slik plan. Uten en tariffavtale har heller ikke medarbeiderne en lokal tillitsvalgt å forholde seg til.

– Medarbeiderne står uten rettigheter fra Nav og er prisgitt det arbeidsgiver tilbyr av timer, mener Grethe Berntsen.

– Ansatte sitter klare med mobilen i hånda og følger med på timer som legges ut i en app. De ønsker å jobbe mer og befinner seg i en håpløs skvis. Å alltid måtte følge med for å shoppe vakter, uten å ha en arbeidsplan å forholde seg til, er også et stort stressmoment, føyer hun til.

Familieturer og vennebesøk

Hun kritiserer mange bedrifter for først til mølla-prinsippet på en app. I stedet for å ha en arbeidsplan med oversikt over faste tider for alle medarbeiderne, blir det en alles kamp mot alle for å få flere timer.

– Ulempen med alltid å måtte være tilgjengelig for å få mer å gjøre, er alle forsakelsene, sier Berntsen, og utdyper:

– Dette er i stor grad unge arbeidstakere som må avlyse helgeturer eller besøk til besteforeldre for å stille opp på kort varsel. Det er umulig å leve et forutsigbart liv når du ikke vet hvordan du skal jobbe fra uke til uke, sier hun.

Berntsen kjøper ikke Rustas argument om å droppe heltidsstillinger og heller ty til deltid i sommerhalvåret for å tilpasse varehusenes varierende kundebesøk og åpningstider.

– Det er ikke riktig at de ansatte skal ta denne kostnaden, sier hun.

– Folk søker på denne jobben og skal ha noe å gå til uansett om det regner eller er sol ute. I dette tilfellet er det arbeidsgiver som skyver ansvaret fra seg og lar arbeidstakerne betale prisen for at etterspørselen kan variere, mener Berntsen.

Vanlig med deltid

På mange arbeidsplasser, spesielt i varehandelen, er det vanlig å tilby de ansatte deltidsstillinger.

Da har arbeidsgiveren mange å ta av når det er mye å gjøre, eller når de trenger noen til å dekke opp for sykdom. En annen fordel er at arbeidsgiver slipper å betale overtidstillegg når de ansatte jobber flere dager enn det som står oppført på vaktlista.

– Dette er fleksibilitet i negativ og positiv forstand. Arbeidstakerne kommer svært dårlig ut av det, mens arbeidsgiver kan bruke en mobilapp til å sette opp folk når de selv ønsker det, sier Berntsen.

– Med denne strategien velger arbeidsgiveren å legge problemene over på de ansatte framfor å komme med en plan selv. Det går ofte utover ungdommer og alenemødre med lav inntekt, sier hun.

HKs regionssekretær gleder seg over at regjeringen vil lovfeste retten til heltidsjobb og gjøre det vanskeligere for bedrifter å ansette personer i deltidsstillinger. Lovforslaget, som er en del av Aps 100-dagersplan, legger også opp til at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til ekstravakter.

– Med denne endringen vil det være arbeidsgiverne som må dokumentere at de har behov for deltidsansatte og ikke motsatt. Jeg er spent på ordlyden og om det finnes noe ris bak speilet dersom arbeidsgiver ikke oppgir noen grunn for å ansette folk på deltid, sier hun.

Vet ikke om fortrinnsretten

Fortrinnsretten til stillinger i bedriften, som er nedfelt i både arbeidsmiljøloven og i tariffavtaler, er viktige redskaper for mange som vil jobbe mer.

De som jobber deltid og ønsker seg mer arbeid, kan gjøre krav på deler av en utlyst stilling for å øke sin egen stillingsprosent.

Denne fortrinnsretten er det vanskelig å ha noe forhold til som ung arbeidstaker uten en tillitsvalgt på arbeidsplassen, ifølge Berntsen.

– For veldig mange er det nødvendig å jobbe fulltid for å kunne forsørge seg selv, sier hun.

– Jobb-apper som viser vaktlister og ledige hull i planen som du må skynde deg å gripe i jakta på vakter, styrer i praksis livet til mange deltidsansatte. For enslige mødre er det bra for økonomien å ta en vakt på fem timer, men kanskje ikke gunstig for barnet som må være hjemme alene, påpeker Berntsen.

Selv hadde hun 50 ansatte i sin tid i varehandelen. De visste til enhver tid når de skulle jobbe.

– Nå prater man nesten ikke med hverandre lenger. Mobilen styrer alt og setter opp folk når butikkene selv ønsker det. Kommunikasjon er lett og løser uendelig mye mer, påpeker Grethe Berntsen.   

Slik svarer Rusta

Erlend Kramer, daglig leder for Rusta Retail AS, imøtegår kritikken fra Berntsen. Han påpeker at deltidsjobbene på 20 prosent er sesonghjelp i sommersesongen og av «midlertidig karakter».

– Samtlige får fastsatte vakter etter vaktplanen slik at sommeren blir forutsigbar og kan planlegges både for medarbeideren og varehuset, skriver Kramer i en epost til FriFagbevegelse.

Ifølge Kramer blir ledige stillinger i Rusta alltid utlyst internt.

– Det betyr medarbeidere hos oss, som søker på hele eller deler av ledige stillinger, naturligvis blir håndtert etter reglene om fortrinnsrett.

– Alle medarbeidere, uavhengig av stillingsprosent, blir introdusert gjennom grundig opplæring og inkluderes i arbeidsmiljøet, skriver han.

Debatt: «Nesten 400.000 nordmenn jobber i varehandelen, men mangler beskyttelse»

13.05.2022
06:00
13.06.2022 11:27Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus

LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr 

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Vidar Ruud / NTB

SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Ole Palmstrøm

Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår


Flere saker