JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ved dette kjøpesenteret utlyste Rusta Sarpsborg fire stillinger som butikkmedarbeidere. Ingen av jobbene var større enn 20 prosent. – Uhørt, sier Grethe Berntsen i Handel og Kontor Norge.

Ved dette kjøpesenteret utlyste Rusta Sarpsborg fire stillinger som butikkmedarbeidere. Ingen av jobbene var større enn 20 prosent. – Uhørt, sier Grethe Berntsen i Handel og Kontor Norge.

Aslak Bodahl

Deltid i varehandelen:

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo fagforening alarm

Grethe Berntsen i Handel og Kontor ble provosert da en Rusta-butikk nylig lyste ut fire stillinger. Ingen av jobbene var større enn 20 prosent.13.05.2022
06:00
13.05.2022 11:15

aslak@lomedia.no

– Dette er nifst og helt uholdbart. Rusta utnytter unge arbeidstakere for å få mest mulig profitt og fleksibilitet selv. Det er hjerteskjærende å tenke på at dette kan være det første møtet unge mennesker får med arbeidslivet, sier Grethe Berntsen, regionssekretær i Handel og Kontor Region Øst, til FriFagbevegelse.

Små stillinger flere steder

Med tittelen «Varehusmedarbeider 20 % prosent i sommersesongen» er Rusta i Sarpsborg på jakt etter «fire glade kollegaer som kan yte det lille ekstra og ha lidenskap for detaljhandel». Det var Sarpsborg Arbeiderblad som omtale denne saken først.

– Du får ikke dedikerte medarbeidere i stillingsbrøker på 20 prosent. Jobber man korte vakter på fire timer uten en eneste pause og drar hjem etterpå, forsvinner også følelsen av å tilhøre et arbeidsmiljø. Man har null treffpunkter og ikke noe samhold, hevder Berntsen.  

Rusta i Sarpsborg er ikke et enestående eksempel. Også flere butikker i samme kjede tilbyr tilsvarende små stillingsbrøker. Ett eksempel er butikken på Rolvsøy i nabobyen Fredrikstad. I annonsen står det blant annet at «verdens råeste Rusta søker verdens råeste sommervikarer».

Også Rusta-butikkene i Orkanger, Bergen, Namsos og Narvik vil ha varehusmedarbeidere i små stillinger. Den laveste er på 10 prosent.

På kant med arbeidsmiljøloven

Etter å ha jobbet over 20 år i varehandelen, hevder Berntsen at Rustas små stillingsbrøker ikke samsvarer helt med arbeidsmiljølovens krav. HKs regionssekretær i region Øst henviser til paragraf 10-3:

«Dersom arbeidstakerne arbeider til ulike tider på døgnet, skal det utarbeides en arbeidsplan som viser hvilke uker, dager og tider den enkelte arbeidstaker skal arbeide». Arbeidsplanen skal også utarbeides i samarbeid med arbeidstakernes tillitsvalgte.

I og med at Rusta kobler ordet fleksibilitet sammen med små stillinger, har hun ingen tro på at butikken har en slik plan. Uten en tariffavtale har heller ikke medarbeiderne en lokal tillitsvalgt å forholde seg til.

– Medarbeiderne står uten rettigheter fra Nav og er prisgitt det arbeidsgiver tilbyr av timer, mener Grethe Berntsen.

– Ansatte sitter klare med mobilen i hånda og følger med på timer som legges ut i en app. De ønsker å jobbe mer og befinner seg i en håpløs skvis. Å alltid måtte følge med for å shoppe vakter, uten å ha en arbeidsplan å forholde seg til, er også et stort stressmoment, føyer hun til.

Familieturer og vennebesøk

Hun kritiserer mange bedrifter for først til mølla-prinsippet på en app. I stedet for å ha en arbeidsplan med oversikt over faste tider for alle medarbeiderne, blir det en alles kamp mot alle for å få flere timer.

– Ulempen med alltid å måtte være tilgjengelig for å få mer å gjøre, er alle forsakelsene, sier Berntsen, og utdyper:

– Dette er i stor grad unge arbeidstakere som må avlyse helgeturer eller besøk til besteforeldre for å stille opp på kort varsel. Det er umulig å leve et forutsigbart liv når du ikke vet hvordan du skal jobbe fra uke til uke, sier hun.

Berntsen kjøper ikke Rustas argument om å droppe heltidsstillinger og heller ty til deltid i sommerhalvåret for å tilpasse varehusenes varierende kundebesøk og åpningstider.

– Det er ikke riktig at de ansatte skal ta denne kostnaden, sier hun.

– Folk søker på denne jobben og skal ha noe å gå til uansett om det regner eller er sol ute. I dette tilfellet er det arbeidsgiver som skyver ansvaret fra seg og lar arbeidstakerne betale prisen for at etterspørselen kan variere, mener Berntsen.

Vanlig med deltid

På mange arbeidsplasser, spesielt i varehandelen, er det vanlig å tilby de ansatte deltidsstillinger.

Da har arbeidsgiveren mange å ta av når det er mye å gjøre, eller når de trenger noen til å dekke opp for sykdom. En annen fordel er at arbeidsgiver slipper å betale overtidstillegg når de ansatte jobber flere dager enn det som står oppført på vaktlista.

– Dette er fleksibilitet i negativ og positiv forstand. Arbeidstakerne kommer svært dårlig ut av det, mens arbeidsgiver kan bruke en mobilapp til å sette opp folk når de selv ønsker det, sier Berntsen.

– Med denne strategien velger arbeidsgiveren å legge problemene over på de ansatte framfor å komme med en plan selv. Det går ofte utover ungdommer og alenemødre med lav inntekt, sier hun.

HKs regionssekretær gleder seg over at regjeringen vil lovfeste retten til heltidsjobb og gjøre det vanskeligere for bedrifter å ansette personer i deltidsstillinger. Lovforslaget, som er en del av Aps 100-dagersplan, legger også opp til at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til ekstravakter.

– Med denne endringen vil det være arbeidsgiverne som må dokumentere at de har behov for deltidsansatte og ikke motsatt. Jeg er spent på ordlyden og om det finnes noe ris bak speilet dersom arbeidsgiver ikke oppgir noen grunn for å ansette folk på deltid, sier hun.

Vet ikke om fortrinnsretten

Fortrinnsretten til stillinger i bedriften, som er nedfelt i både arbeidsmiljøloven og i tariffavtaler, er viktige redskaper for mange som vil jobbe mer.

De som jobber deltid og ønsker seg mer arbeid, kan gjøre krav på deler av en utlyst stilling for å øke sin egen stillingsprosent.

Denne fortrinnsretten er det vanskelig å ha noe forhold til som ung arbeidstaker uten en tillitsvalgt på arbeidsplassen, ifølge Berntsen.

– For veldig mange er det nødvendig å jobbe fulltid for å kunne forsørge seg selv, sier hun.

– Jobb-apper som viser vaktlister og ledige hull i planen som du må skynde deg å gripe i jakta på vakter, styrer i praksis livet til mange deltidsansatte. For enslige mødre er det bra for økonomien å ta en vakt på fem timer, men kanskje ikke gunstig for barnet som må være hjemme alene, påpeker Berntsen.

Selv hadde hun 50 ansatte i sin tid i varehandelen. De visste til enhver tid når de skulle jobbe.

– Nå prater man nesten ikke med hverandre lenger. Mobilen styrer alt og setter opp folk når butikkene selv ønsker det. Kommunikasjon er lett og løser uendelig mye mer, påpeker Grethe Berntsen.   

Slik svarer Rusta

Erlend Kramer, daglig leder for Rusta Retail AS, imøtegår kritikken fra Berntsen. Han påpeker at deltidsjobbene på 20 prosent er sesonghjelp i sommersesongen og av «midlertidig karakter».

– Samtlige får fastsatte vakter etter vaktplanen slik at sommeren blir forutsigbar og kan planlegges både for medarbeideren og varehuset, skriver Kramer i en epost til FriFagbevegelse.

Ifølge Kramer blir ledige stillinger i Rusta alltid utlyst internt.

– Det betyr medarbeidere hos oss, som søker på hele eller deler av ledige stillinger, naturligvis blir håndtert etter reglene om fortrinnsrett.

– Alle medarbeidere, uavhengig av stillingsprosent, blir introdusert gjennom grundig opplæring og inkluderes i arbeidsmiljøet, skriver han.

Debatt: «Nesten 400.000 nordmenn jobber i varehandelen, men mangler beskyttelse»

13.05.2022
06:00
13.05.2022 11:15Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

Brian Cliff Olguin

Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Guro Gulstuen Nordhagen

Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Kommentar

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Leif Martin Kirknes

«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

André Kjernsli

Her er den nye lønna til kontoransatte


Flere saker