JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Butikker og flyplasser over hele Norge kan bli ramma av streik. Se lista

Handel og Kontor tar ut over 4.000 medlemmer i streik hvis de ikke blir enige med Virke neste uke.
Travel Retail Norway (TRN), som driver taxfreebutikkene på de største flyplassene i Norge, vil bli ramma hardt av en eventuell streik (Illustrasjonsfoto)

Travel Retail Norway (TRN), som driver taxfreebutikkene på de største flyplassene i Norge, vil bli ramma hardt av en eventuell streik (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

herman@lomedia.no

– Våre medlemmer jobber i butikker som vi alle ser og bruker hver dag. Mange vil merke det når den lokale Coop-butikken eller hele taxfreen på Gardermoen stenger, sier HK-leder Christopher Beckham i en pressemelding.

Søndag 28. og mandag 29. april møtes Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverorganisasjonen Virke hos Riksmekleren etter at det blei brudd i lønnsforhandlingene.

Hvis de ikke klarer å bli enige i meklinga, ligger det an til å bli streik i mange av Virkes medlemsbedrifter fra tirsdag.

Totalt har HK meldt plassoppsigelse for litt over 25.000 medlemmer på de ulike tariffavtalene.

I første omgang vil 4.256 medlemmer omfatta av ulike tariffavtaler bli tatt ut i streik. Flest på Landsoverenskomsten, som er den største avtalen.

Nederst i saken kan du se lista over hvor det kan bli streik fra tirsdag.

Vil rammes hardt

Travel Retail Norway (TRN), som driver taxfreebutikkene på de største flyplassene i Norge, vil bli ramma hardt av en eventuell streik.

HK-klubben på TRN Gardermoen er den største som er omfatta av tariffavtalen Landsoverenskomsten. Derfor blir også det største streikeuttaket på TRN.

HK vil ta ut 373 medlemmer i hele TRN-konsernet i streik fra tirsdag 30. april–278 av dem på Gardermoen. Resten på Bergen- og Trondheim lufthavn.

– Det vil ramme TRN veldig hardt. Det er våre medlemmer som jobber i hele stillinger og står for grunnbemanninga, sier konserntillitsvalgt i TRN Rozina Nazar, som også sitter i delegasjonen fra HK som nå skal i mekling med Virke.

Rozina Nazar i midten. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Rozina Nazar i midten. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Brian Cliff Olguin

Nazar har også hatt møter med TRN-ledelsen, der de har gått gjennom spillereglene for en eventuell streik. HKs konsernklubb har tydelig kommunisert ut at bedriften ikke kan be ansatte jobbe mer enn stillingsbrøken sin, la ekstrahjelper «shoppe vakter», bruke bemanningsbyråer eller flytte ansatte fra andre avdelinger til butikkene. Dette har de protokollført.

– Det er kun administrerende direktør som har lov til å utføre våre oppgaver, ifølge Nazar.

Det vil ikke være forsvarlig å holde TRN-butikkene åpne hvis så mange medlemmer blir tatt ut i streik, mener hun.

– Det holder ikke å ha et par ansatte på jobb, når det er så store arealer og mange kunder. Da må verneombudene gripe inn, sier Nazar.

I tillegg til TRN, vil 14 ansatte i taxfreebutikken på Torp lufthavn bli tatt ut i streik.

Ni tariffavtaler

Forhandlingene som nå skal til mekling tar for seg disse tariffavtalene mellom HK og Virke:

• Landsoverenskomsten – Gjelder for butikk-, kontor- og lagerfunksjonærer og sjåfører, også ansatte i samvirkelag (Coop). Gjelder ansatte i kiosker, bingoer og fotolaboratorier.  

• Forlagsavtalen – Gjelder for ansatte i forlag.  

• Reiselivsavtalen – Gjelder for ansatte i reisebyrå og reiseoperatører.  

• Bok- og papiravtalen – Gjelder for ansatte i bokhandlere.  

• Kontoroverenskomsten – Gjelder ansatte ved kontor, også ansatte i callsentre. 

• Bransjeavtalen for advokatvirksomheter – Omfatter kontoransatte ved advokatkontor.  

• Lederoverenskomsten – Gjelder for de som tidligere var omfattet av overenskomsten for ledere i samvirkelag og ledere i Coop Norge SA med flere.  

• Informasjonsteknologiavtalen – Gjelder bedrifter i data- og kontorteknisk bransje. Omfatter lagerfunksjonærer/-arbeidere, kontorfunksjonærer, EDB-operatører, programmerere og system- og EDB-konsulenter.  

• Bilselgeravtalen – Gjelder bilselgere. 

Kilde: HK

Klare for streik

– Medlemma er både klare og motiverte for å streike. Vi er lei av at det alltid er de ansatte som må ta regninga, sier Nazar.

Hun peker tilbake på pandemien, da nesten alle ansatte blei permitterte. Det var heller ikke noe å hente ut i lokale forhandlinger på grunn av lite trafikk på flyplassene.

Nå er de reisende tilbake, og HK-klubben er lei av å ikke få reallønnsvekst, ifølge Nazar.

Hun legger til at hun ikke ønsker en konflikt mellom HK og Virke. Det beste for partene er å bli enige.

Det kan bli flere streikeuttak. For å kunne bli tatt ut i streik, må du ha meldt deg inn i HK innen meklinga starter 28. april. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse