JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rett til heltid

Deltids-problemet: Fortsatt må mange jakte vakter og jobbe flere steder, viser ny rapport

Tonje Brenna (Ap) mener vi sløser med folk og ressurser etter funn i ny rapport. Ber arbeidsgiverne skjerpe seg.
En ny heltidsrapport viser at titusener av deltidsansatte vil jobbe mer.

En ny heltidsrapport viser at titusener av deltidsansatte vil jobbe mer.

Frøydis Falch Urbye

herman@lomedia.no

vaktsjef@ntb.no

En ny heltidsrapport viser at titusener av deltidsansatte vil jobbe mer.

– Vi har 30.000 årsverk i reserve dersom alle som ønsker å jobbe heltid, får muligheten til det. Det er nøyaktig like mange sykepleiere vi vil trenge i 2040. Vi sløser med folk og ressurser når noen går ufrivillig deltid, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Rapporten utarbeida av Oslo Economics viser at omtrent én av fem sysselsatte i alderen 20 til 64 år jobba deltid i 2022.

Summerer man opp hvor mange av disse som ønsker å jobbe mer, utgjør det rundt 30.000 årsverk.

– Arbeidsgiverne må skjerpe seg, sier Brenna i en pressemelding.

I varehandelen jobba 38 prosent av alle sysselsatte deltid i 2023, viser tall fra SSB HK-Nytt sjøl har henta ut.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna vil ha flere inn fast jobb.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna vil ha flere inn fast jobb.

Roy Ervin Solstad

Rett til heltid

Brenna sier at regjeringa ønsker flere heltidsstillinger. Fra 1. januar 2023 blei retten til heltidsjobb styrka i arbeidsmiljøloven.

– Velferd og verdiskaping i framtida er avhengig av at mange av oss jobber. Flere må jobbe heltid, og flere arbeidsgivere må sørge for heltidsstillinger.

Med den nye loven må arbeidsgivere kunne dokumentere hvorfor det er nødvendig at de bruker deltidsansatte. Bruken av deltid skal også drøftes med tillitsvalgte.

Folk i deltidsstillinger har også fortrinnsrett hvis det lyses ut heltidsstillinger.

Arbeidsgivernes ansvar

Forbundsleder i Handel og Kontor (HK), Christopher Beckham, berømmer regjeringa for at de innførte heltidsnormen. Nå kaster han ballen videre til arbeidsgiverne.

– Nå står det svart på hvitt at arbeidsgiverne ikke gjør nok for å sørge for at folk får heltidsjobb, sier Beckham til HK-Nytt.

Nå ber han arbeidsgiverne skjerpe seg og få arbeidsplanene til å gå opp, slik at flere kan få heltidsstillingene de har rett på. Det skal helst skje i samarbeid med tillitsvalgte.

– Jeg er mektig irritert over at arbeidsgiverne sier det er vanskelig å få til i varehandelen på grunn av lange åpningstider, sier Beckham.

Forbundslederen mener heltid handler om forutsigbarhet for folk.

– Folk må slippe å bruke fritida til å «shoppe» vakter for å ha råd til å overleve dyrtida, sier Beckham.

SLAPT: Arbeidsgiverne må få arbeidsplanene slik at folk får heltidsstillinger, understreker forbundsleder i HK, Christopher Beckham.

SLAPT: Arbeidsgiverne må få arbeidsplanene slik at folk får heltidsstillinger, understreker forbundsleder i HK, Christopher Beckham.

Herman Bjørnson Hagen

Kjønnsforskjell

Beckham reagerer også på at man klart kan se hvilke bransjer som er kvinnedominerte når man ser på deltid.

For eksempel ligger både varehandelen og helse- og omsorgssektoren på toppen av deltidsstatstikken. Der er flertallet kvinner.

Også internt i varehandelen er det store forskjeller, ifølge Beckham. Det samme viser tall fra SSB.

– Byggevarehus, der det jobber flest menn, har mye lavere deltid enn resten av varehandelen, ifølge forbundslederen.

Fagforbundet

Flere virksomheter sier at de ønsker å redusere omfanget av deltid, men at det er vanskelig å få til i praksis. Det argumentet kjøper ikke Fagforbundet-leder Mette Nord.

– Kommuner og andre arbeidsgivere må ta seg sammen. Det er ikke mer krevende å få en turnus til å gå opp enn å måtte jakte vakter og jobbe flere steder for å ha ei lønn å leve av, eller være nyutdannet helsearbeider uten en eneste heltidsstilling å søke på, sier Nord.

Rundt fire av ti sysselsatte mellom 20 og 64 år jobba deltid i helse- og omsorgssektoren i 2022, ifølge rapporten fra Oslo Economics.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse