JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FALSK TRYGGHET: Handel og Kontor mener at Elkjøp gir ansatte falsk trygghet med et eget tillitsvalgtsystem.

FALSK TRYGGHET: Handel og Kontor mener at Elkjøp gir ansatte falsk trygghet med et eget tillitsvalgtsystem.

Brian Cliff Olguin

Fagorganisering

Elkjøp har laget sitt eget system for tillitsvalgte: – Gir de ansatte falsk trygghet

Elektronikkjeden Elkjøp har gjennom sine husklubber laget sitt eget tillitsvalgtsystem.27.05.2022
12:38
30.05.2022 09:59

brian.cliff.olguin@lomedia.no

– Det er et hult skall uten innhold. Det er ikke en ordentlig fagforening, men det ligner en fagforening og gir de ansatte falsk trygghet.

Sånn beskriver John Thomas Suhr, leder i fagforeningen Oslo og Akershus HK, Elkjøps alternative tillitsvalgsystem. Det er såkalte husklubber med egne hustillitsvalgte som ikke er tilknyttet et fagforbund.

Suhr peker på at i motsetning til en klubb med tariffavtale hvor de tillitsvalgte har en avtalefestet rett til å ta opp saker på vegne av ansatte, har de hustillitsvalgte ingen formelle rettigheter. I tillegg er tillitsvalgte i bedrifter med tariffavtale skolert i avtalens innhold og har et forbund i ryggen i tilfelle de ikke skulle klare å løse en tvist på arbeidsplassen.

I fjor havnet Elkjøp i medienes søkelys fordi bonusordningen deres kun gjaldt ansatte i varehus uten tariffavtale. Handel og Kontor (HK) kalte det for forskjellsbehandling av arbeidsfolk. Etter massiv kritikk i mediene og LOs tilbaketrekking av en avtale verdt 30 millioner kroner, snudde elektronikkgiganten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KRITISK: John Thomas Suhr i Oslo og Akershus HK mener at å legge ned Elkjøps tillitsvalgtsystem er et siste steg mot en normalisering av forholdet mellom arbeidsgiver og ansatte.

KRITISK: John Thomas Suhr i Oslo og Akershus HK mener at å legge ned Elkjøps tillitsvalgtsystem er et siste steg mot en normalisering av forholdet mellom arbeidsgiver og ansatte.

Brian Cliff Olguin

Internt diskusjonsforum

John Thomas Suhr forteller at de har siden den gang opplevd et positivt stemningsskifte i Elkjøp. Han sikter spesielt til da forbundet nylig fikk frikjøpe HK-tillitsvalgte i kjeden til å reise rundt og besøke kolleger i ulike butikker. Suhr har siden 2016 jobbet med å organisere ansatte i elektronikkbransjen.

Overfor HK-Nytt beskriver Elkjøps HR-direktør, Jan Erik Aaserød, tillitsvalgtsystemet i kjeden slik:

«Det gjennomføres valg på tillitsvalgt av alle ansatte i butikken annethvert år, uavhengig av medlemskap i fagforening», skriver han i en epost.

HR-direktøren legger til at tillitsvalgte har tilgang til et diskusjonsforum på Elkjøps intranett hvor dialogen skal være åpen. De tillitsvalgte har på den måten kommet med forslag om forskuttering av sykepenger som Elkjøp har innført.

Hustillitsvalgt vil ha alle til HK

At hovedtillitsvalgt i Elkjøps eget system mangler rettigheter, vet Eirik Hultgren. Han er både HK-medlem og hovedtillitsvalgt i Elkjøps husklubb. I fjor høst flagget han for den årlige samlingen av hustillitsvalgte i kjeden hvor han står i spørsmålet om organisering.

10. mai i år var Hultgren og 43 andre hustillitsvalgte, med og uten HK-medlemskap, samlet på et hotell på Gardermoen. Samlingen var betalt av Elkjøp Norge.

– Jeg har sagt til mine kolleger og medtillitsvalgte at jeg tror vi har mest å vinne på å organisere oss i Handel og Kontor og få til tariffavtaler i alle Elkjøp-varehusene, sier han iført en HK-jakke.

POSITIV: Eirik Hultgren er medlem i Handel og Kontor og leder for Elkjøps egne hustillitsvalgte, i det som kalles for en husklubb. Han innser at de ansatte har begrenset med muligheter til medbestemmelse så lenge de ikke har inngått en tariffavtale.

POSITIV: Eirik Hultgren er medlem i Handel og Kontor og leder for Elkjøps egne hustillitsvalgte, i det som kalles for en husklubb. Han innser at de ansatte har begrenset med muligheter til medbestemmelse så lenge de ikke har inngått en tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Hultgren har tatt initiativ til å invitere representanter fra Handel og Kontor til de hustillitsvalgtes årlige treff.

– De er invitert fordi det har vært mye feilinformasjon om hva Handel og Kontor gjør, og ikke minst for å forklare hvordan tariffavtaler fungerer for de som ikke kjenner til det, sier Hultgren.

Han mener at tariffavtaler gir større trygghet og muligheter til å bli hørt. Og nå som bonusordningen gjelder for alle ansatte i Elkjøp, kan han heller ikke se at det finnes argumenter mot å organisere seg og etablere tariffavtaler.

HK har foreløpig ikke sendt inn krav om tariffavtale til Elkjøp-butikken i Tromsø hvor Hultgren jobber, men han mener at de ikke er langt unna fra å kunne gjøre det. Handel og Kontor anbefaler at omtrent halvparten av de ansatte bør være organisert før de sender inn et tariffkrav.

Hultgren opplyser at han som hovedtillitsvalgt i husklubben har en plass rundt Elkjøps styrebord, men kun som observatør med talerett og uten stemmerett.

– Jeg opplever en mer lydhør ledelse og synes ting går mye bedre nå. Samtidig er det i fredstid at man bør lage reglene og ikke i krigstid, sier han og viser til at tariffavtaler inneholder nettopp et sett med regler for hvordan arbeidstakere og arbeidsgivere skal forholde seg til hverandre.

Mye lest: Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus

Misforståelse

John Thomas Suhr fra Oslo og Akershus HK mener Elkjøps husklubbsordning undergraver det organiserte arbeidslivet. Han legger ikke skjul på hva han anbefaler de ansatte i Elkjøp.

– Med en tariffavtale får de ansatte mulighet til å påvirke arbeidshverdagen sin når det kommer til lønn, overtid og pensjon, sier fagforeningslederen.

Han tok turen til Clarion hotell på Gardermoen sammen med Nina Skranefjell, regionsekretær i HK region Øst og prosjektleder for satsingen rettet mot elektronikkbransjen.

Skranefjell er også opptatt av å rydde opp i misforståelser om hva et forbund gjør.

– Jeg har hørt at folk tror at jeg får en prosentandel av kontingenten for hver person som blir organisert. Det er feil, sier Skranefjell til de noen-og-førti tillitsvalgte som har kommet fra flere kanter av landet til Gardermoen for å dele erfaringer med hverandre.

Elkjøp: – Velfungerende system

Elkjøps HR-direktør Jan Erik Aaserød har også fått muligheten til å kommentere kritikken fra HK. Han synes ikke at deres system er problematisk.

– Har deres tillitsvalgte forhandlingsrett med ledelse på vegne av de ansatte?

«Tillitsvalgt har god dialog med lederne i varehuset rundt uenigheter om lønnsplassering og lignende. Hvis man ikke oppnår enighet, benytter tillitsvalgt hovedtillitsvalgt som tar dialog med HR eller administrerende direktør. Dette er etter mitt skjønn et velfungerende system», melder Aaserød gjennom Elkjøps kommunikasjonsavdeling i en epost.

IKKE ENIG: HR-direktør i Elkjøp Norge, Jan Erik Aaserød, mener at deres eget tillitsvalgtsystem er velfungerende.

IKKE ENIG: HR-direktør i Elkjøp Norge, Jan Erik Aaserød, mener at deres eget tillitsvalgtsystem er velfungerende.

Elkjøp Norge

Elkjøpansatt med tariffavtale

Etter at HK holdt sine presentasjoner under samlingen på Gardermoen, fortalte en av Elkjøps egne ansatte om hvordan det er å jobbe på en arbeidsplass med tariffavtale. Flere av dem som satt i salen nikket anerkjennende når Atle Fjæreide Steen fortalte om forskjellen før og etter en tariffavtale.

Han forteller at da han og kollegene i Elkjøps varehus i Skien organiserte seg i 2012, var det en annen Elkjøp-ledelse enn dagens, og de møtte mer motgang. Men hans erfaring er at tariffavtalen har fungert veldig godt.

– Da varehuset skulle bygges ned for en del år tilbake, skulle man også kutte ned på antall ansatte. Bedriften ville kutte i tre årsverk og bruke de ansattes salgsresultater som grunnlag for hvem som skulle gå. Men vi viste til at tariffavtalen regulerer nettopp nedbemanningsprosesser. Vi sto på at ansiennitetsprinsippet skulle følges, sier han.

GOD ERFARING: Atle Fjæreide Steen, HK-tillitsvalgt ved Elkjøps varehus i Skien har gode erfaringer med fagorganisering og tariffavtale på arbeidsplassen.

GOD ERFARING: Atle Fjæreide Steen, HK-tillitsvalgt ved Elkjøps varehus i Skien har gode erfaringer med fagorganisering og tariffavtale på arbeidsplassen.

Brian Cliff Olguin

Dermed ble nedbemanningen ikke så inngripende, og de ansatte som hadde vært der lengst trengte ikke å gå. Man endte med å heller kutte i de mindre og midlertidige stillingene. De ansatte selv syntes løsningen var rettferdig.

Fra hustillitsvalgt til HK-tillitsvalgt

HK-Nytt møter en annen hustillitsvalgt som nettopp har fått tariffavtale på arbeidsplassen sin. Rafael Santiago jobber i Elkjøp Buskerud og kan gå fra hustillitsvalgt til tillitsvalgt i tradisjonell forstand, med de rettighetene tariffavtalen gir.

Santiago sier han er glad for å ha fått på plass tariffavtale på arbeidsplassen sin.

– Vi er alle veldig glad i jobben vår og fulgte derfor nøye med da Elkjøp kom i søkelyset til mediene med bonussaken i fjor. Det ble også tydelig for oss hvor mye makt LO hadde. Og da det ble slutt på bonusforskjellsbehandlingen, kunne ingen av oss se at det var noe grunn til å ikke bli medlem og søke tariffavtale.

– Men vi tok våre forholdsregler med tanke på motgangen andre hadde møtt når de organiserte seg og krevde tariffavtale, sier han.

Han og kollegene organiserte seg derfor i det stille. Da de hadde et tilstrekkelig antall medlemmer, sendte HK inn krav om tariffavtale, ble varehuset varslet.

– Vi fikk ingen problemer med ledelsen, og alt gikk som smurt, sier en fornøyd Santiago som har jobbet på Elkjøp i elleve år.

RETTFERDIGHET:  Rafael Santiago (til venstre)  jobber i Elkjøp Buskerud som tidligere i år signerte en tariffavtale med HK. Munil Amin jobber enn så lenge på Elkjøps kundesenter på Lørenskog hvor det ikke er  tariffavtale, men han er glad for at HK var invitert til årets samling av tillitsvalgte i Elkjøp.

RETTFERDIGHET: Rafael Santiago (til venstre) jobber i Elkjøp Buskerud som tidligere i år signerte en tariffavtale med HK. Munil Amin jobber enn så lenge på Elkjøps kundesenter på Lørenskog hvor det ikke er tariffavtale, men han er glad for at HK var invitert til årets samling av tillitsvalgte i Elkjøp.

Brian Cliff Olguin

Elkjøp-ansatte Lise Bjånesø fra Bergen deltar også på samlingen. Hun benyttet anledningen til å fortelle andre om hvordan hun gikk opp i lønn da arbeidsplassen hennes i Fana fikk tariffavtale. I april reiste hun også rundt på Vestlandet til andre Elkjøp-butikker og vervet medlemmer.

– Jeg forteller kolleger at jeg gikk opp 6.000 kroner i måneden som resultat av tariffavtalen. Selv om Elkjøp nå sier at det er like lønns- og bonusvilkår, består tariffavtalen av mer, ikke minst medbestemmelsesretten.

GLAD FOR TARIFFAVTALE: F.v. Lise Bjånesø og Kristoffer Leikanger Hansen fra Elkjøp Fana i Bergen var fornøyde med å ha tatt turen til Gardemoen. De opplever at stadig flere er positive til tariffavtaler på arbeidsplassene. Bjånesø gikk opp i lønn etter at tariffavtalen kom på plass.

GLAD FOR TARIFFAVTALE: F.v. Lise Bjånesø og Kristoffer Leikanger Hansen fra Elkjøp Fana i Bergen var fornøyde med å ha tatt turen til Gardemoen. De opplever at stadig flere er positive til tariffavtaler på arbeidsplassene. Bjånesø gikk opp i lønn etter at tariffavtalen kom på plass.

Brian Cliff Olguin

Hennes kollega Kristoffer Leikanger Hansen var ikke medlem, men etter å blant annet ha hørt Skranefjell fortelle om hvordan HK dekker advokatregningen hvis det er nødvendig, meldte han seg inn.

– Det er rett og slett en veldig god forsikring og godt å vite at du har et stort forbund i ryggen, sier Hansen.

27.05.2022
12:38
30.05.2022 09:59Mest lest

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Olje- og energiminister Terje Aasland tror at vi ikke kommer til å oppleve dagens strømsituasjon i framtida.

Martin Guttormsen Slørdal

Aldri mer strømkrise, lover energiminister Aasland

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, er svært skeptisk til Norges Banks rentepolitikk.

Jan-Erik Østlie

LOs sjeføkonom: Norges Bank hever renta altfor mye

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Rapport: Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

NFF

Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Folk på Østlandet og Vestlandet er mest fornøyd med strømstøtteordningen. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

1000 personer har blitt spurt om strømstøtta. Se hva folk har svart her

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

Industri Energi

Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

– Åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå


Flere saker