JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FALSK TRYGGHET: Handel og Kontor mener at Elkjøp gir ansatte falsk trygghet med et eget tillitsvalgtsystem.

FALSK TRYGGHET: Handel og Kontor mener at Elkjøp gir ansatte falsk trygghet med et eget tillitsvalgtsystem.

Brian Cliff Olguin

Fagorganisering

Elkjøp har laget sitt eget system for tillitsvalgte: – Gir de ansatte falsk trygghet

Elektronikkjeden Elkjøp har gjennom sine husklubber laget sitt eget tillitsvalgtsystem.

27.05.2022
12:38
30.05.2022 09:59

brian.cliff.olguin@lomedia.no

– Det er et hult skall uten innhold. Det er ikke en ordentlig fagforening, men det ligner en fagforening og gir de ansatte falsk trygghet.

Sånn beskriver John Thomas Suhr, leder i fagforeningen Oslo og Akershus HK, Elkjøps alternative tillitsvalgsystem. Det er såkalte husklubber med egne hustillitsvalgte som ikke er tilknyttet et fagforbund.

Suhr peker på at i motsetning til en klubb med tariffavtale hvor de tillitsvalgte har en avtalefestet rett til å ta opp saker på vegne av ansatte, har de hustillitsvalgte ingen formelle rettigheter. I tillegg er tillitsvalgte i bedrifter med tariffavtale skolert i avtalens innhold og har et forbund i ryggen i tilfelle de ikke skulle klare å løse en tvist på arbeidsplassen.

I fjor havnet Elkjøp i medienes søkelys fordi bonusordningen deres kun gjaldt ansatte i varehus uten tariffavtale. Handel og Kontor (HK) kalte det for forskjellsbehandling av arbeidsfolk. Etter massiv kritikk i mediene og LOs tilbaketrekking av en avtale verdt 30 millioner kroner, snudde elektronikkgiganten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KRITISK: John Thomas Suhr i Oslo og Akershus HK mener at å legge ned Elkjøps tillitsvalgtsystem er et siste steg mot en normalisering av forholdet mellom arbeidsgiver og ansatte.

KRITISK: John Thomas Suhr i Oslo og Akershus HK mener at å legge ned Elkjøps tillitsvalgtsystem er et siste steg mot en normalisering av forholdet mellom arbeidsgiver og ansatte.

Brian Cliff Olguin

Internt diskusjonsforum

John Thomas Suhr forteller at de har siden den gang opplevd et positivt stemningsskifte i Elkjøp. Han sikter spesielt til da forbundet nylig fikk frikjøpe HK-tillitsvalgte i kjeden til å reise rundt og besøke kolleger i ulike butikker. Suhr har siden 2016 jobbet med å organisere ansatte i elektronikkbransjen.

Overfor HK-Nytt beskriver Elkjøps HR-direktør, Jan Erik Aaserød, tillitsvalgtsystemet i kjeden slik:

«Det gjennomføres valg på tillitsvalgt av alle ansatte i butikken annethvert år, uavhengig av medlemskap i fagforening», skriver han i en epost.

HR-direktøren legger til at tillitsvalgte har tilgang til et diskusjonsforum på Elkjøps intranett hvor dialogen skal være åpen. De tillitsvalgte har på den måten kommet med forslag om forskuttering av sykepenger som Elkjøp har innført.

Hustillitsvalgt vil ha alle til HK

At hovedtillitsvalgt i Elkjøps eget system mangler rettigheter, vet Eirik Hultgren. Han er både HK-medlem og hovedtillitsvalgt i Elkjøps husklubb. I fjor høst flagget han for den årlige samlingen av hustillitsvalgte i kjeden hvor han står i spørsmålet om organisering.

10. mai i år var Hultgren og 43 andre hustillitsvalgte, med og uten HK-medlemskap, samlet på et hotell på Gardermoen. Samlingen var betalt av Elkjøp Norge.

– Jeg har sagt til mine kolleger og medtillitsvalgte at jeg tror vi har mest å vinne på å organisere oss i Handel og Kontor og få til tariffavtaler i alle Elkjøp-varehusene, sier han iført en HK-jakke.

POSITIV: Eirik Hultgren er medlem i Handel og Kontor og leder for Elkjøps egne hustillitsvalgte, i det som kalles for en husklubb. Han innser at de ansatte har begrenset med muligheter til medbestemmelse så lenge de ikke har inngått en tariffavtale.

POSITIV: Eirik Hultgren er medlem i Handel og Kontor og leder for Elkjøps egne hustillitsvalgte, i det som kalles for en husklubb. Han innser at de ansatte har begrenset med muligheter til medbestemmelse så lenge de ikke har inngått en tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Hultgren har tatt initiativ til å invitere representanter fra Handel og Kontor til de hustillitsvalgtes årlige treff.

– De er invitert fordi det har vært mye feilinformasjon om hva Handel og Kontor gjør, og ikke minst for å forklare hvordan tariffavtaler fungerer for de som ikke kjenner til det, sier Hultgren.

Han mener at tariffavtaler gir større trygghet og muligheter til å bli hørt. Og nå som bonusordningen gjelder for alle ansatte i Elkjøp, kan han heller ikke se at det finnes argumenter mot å organisere seg og etablere tariffavtaler.

HK har foreløpig ikke sendt inn krav om tariffavtale til Elkjøp-butikken i Tromsø hvor Hultgren jobber, men han mener at de ikke er langt unna fra å kunne gjøre det. Handel og Kontor anbefaler at omtrent halvparten av de ansatte bør være organisert før de sender inn et tariffkrav.

Hultgren opplyser at han som hovedtillitsvalgt i husklubben har en plass rundt Elkjøps styrebord, men kun som observatør med talerett og uten stemmerett.

– Jeg opplever en mer lydhør ledelse og synes ting går mye bedre nå. Samtidig er det i fredstid at man bør lage reglene og ikke i krigstid, sier han og viser til at tariffavtaler inneholder nettopp et sett med regler for hvordan arbeidstakere og arbeidsgivere skal forholde seg til hverandre.

Mye lest: Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus

Misforståelse

John Thomas Suhr fra Oslo og Akershus HK mener Elkjøps husklubbsordning undergraver det organiserte arbeidslivet. Han legger ikke skjul på hva han anbefaler de ansatte i Elkjøp.

– Med en tariffavtale får de ansatte mulighet til å påvirke arbeidshverdagen sin når det kommer til lønn, overtid og pensjon, sier fagforeningslederen.

Han tok turen til Clarion hotell på Gardermoen sammen med Nina Skranefjell, regionsekretær i HK region Øst og prosjektleder for satsingen rettet mot elektronikkbransjen.

Skranefjell er også opptatt av å rydde opp i misforståelser om hva et forbund gjør.

– Jeg har hørt at folk tror at jeg får en prosentandel av kontingenten for hver person som blir organisert. Det er feil, sier Skranefjell til de noen-og-førti tillitsvalgte som har kommet fra flere kanter av landet til Gardermoen for å dele erfaringer med hverandre.

Elkjøp: – Velfungerende system

Elkjøps HR-direktør Jan Erik Aaserød har også fått muligheten til å kommentere kritikken fra HK. Han synes ikke at deres system er problematisk.

– Har deres tillitsvalgte forhandlingsrett med ledelse på vegne av de ansatte?

«Tillitsvalgt har god dialog med lederne i varehuset rundt uenigheter om lønnsplassering og lignende. Hvis man ikke oppnår enighet, benytter tillitsvalgt hovedtillitsvalgt som tar dialog med HR eller administrerende direktør. Dette er etter mitt skjønn et velfungerende system», melder Aaserød gjennom Elkjøps kommunikasjonsavdeling i en epost.

IKKE ENIG: HR-direktør i Elkjøp Norge, Jan Erik Aaserød, mener at deres eget tillitsvalgtsystem er velfungerende.

IKKE ENIG: HR-direktør i Elkjøp Norge, Jan Erik Aaserød, mener at deres eget tillitsvalgtsystem er velfungerende.

Elkjøp Norge

Elkjøpansatt med tariffavtale

Etter at HK holdt sine presentasjoner under samlingen på Gardermoen, fortalte en av Elkjøps egne ansatte om hvordan det er å jobbe på en arbeidsplass med tariffavtale. Flere av dem som satt i salen nikket anerkjennende når Atle Fjæreide Steen fortalte om forskjellen før og etter en tariffavtale.

Han forteller at da han og kollegene i Elkjøps varehus i Skien organiserte seg i 2012, var det en annen Elkjøp-ledelse enn dagens, og de møtte mer motgang. Men hans erfaring er at tariffavtalen har fungert veldig godt.

– Da varehuset skulle bygges ned for en del år tilbake, skulle man også kutte ned på antall ansatte. Bedriften ville kutte i tre årsverk og bruke de ansattes salgsresultater som grunnlag for hvem som skulle gå. Men vi viste til at tariffavtalen regulerer nettopp nedbemanningsprosesser. Vi sto på at ansiennitetsprinsippet skulle følges, sier han.

GOD ERFARING: Atle Fjæreide Steen, HK-tillitsvalgt ved Elkjøps varehus i Skien har gode erfaringer med fagorganisering og tariffavtale på arbeidsplassen.

GOD ERFARING: Atle Fjæreide Steen, HK-tillitsvalgt ved Elkjøps varehus i Skien har gode erfaringer med fagorganisering og tariffavtale på arbeidsplassen.

Brian Cliff Olguin

Dermed ble nedbemanningen ikke så inngripende, og de ansatte som hadde vært der lengst trengte ikke å gå. Man endte med å heller kutte i de mindre og midlertidige stillingene. De ansatte selv syntes løsningen var rettferdig.

Fra hustillitsvalgt til HK-tillitsvalgt

HK-Nytt møter en annen hustillitsvalgt som nettopp har fått tariffavtale på arbeidsplassen sin. Rafael Santiago jobber i Elkjøp Buskerud og kan gå fra hustillitsvalgt til tillitsvalgt i tradisjonell forstand, med de rettighetene tariffavtalen gir.

Santiago sier han er glad for å ha fått på plass tariffavtale på arbeidsplassen sin.

– Vi er alle veldig glad i jobben vår og fulgte derfor nøye med da Elkjøp kom i søkelyset til mediene med bonussaken i fjor. Det ble også tydelig for oss hvor mye makt LO hadde. Og da det ble slutt på bonusforskjellsbehandlingen, kunne ingen av oss se at det var noe grunn til å ikke bli medlem og søke tariffavtale.

– Men vi tok våre forholdsregler med tanke på motgangen andre hadde møtt når de organiserte seg og krevde tariffavtale, sier han.

Han og kollegene organiserte seg derfor i det stille. Da de hadde et tilstrekkelig antall medlemmer, sendte HK inn krav om tariffavtale, ble varehuset varslet.

– Vi fikk ingen problemer med ledelsen, og alt gikk som smurt, sier en fornøyd Santiago som har jobbet på Elkjøp i elleve år.

RETTFERDIGHET:  Rafael Santiago (til venstre)  jobber i Elkjøp Buskerud som tidligere i år signerte en tariffavtale med HK. Munil Amin jobber enn så lenge på Elkjøps kundesenter på Lørenskog hvor det ikke er  tariffavtale, men han er glad for at HK var invitert til årets samling av tillitsvalgte i Elkjøp.

RETTFERDIGHET: Rafael Santiago (til venstre) jobber i Elkjøp Buskerud som tidligere i år signerte en tariffavtale med HK. Munil Amin jobber enn så lenge på Elkjøps kundesenter på Lørenskog hvor det ikke er tariffavtale, men han er glad for at HK var invitert til årets samling av tillitsvalgte i Elkjøp.

Brian Cliff Olguin

Elkjøp-ansatte Lise Bjånesø fra Bergen deltar også på samlingen. Hun benyttet anledningen til å fortelle andre om hvordan hun gikk opp i lønn da arbeidsplassen hennes i Fana fikk tariffavtale. I april reiste hun også rundt på Vestlandet til andre Elkjøp-butikker og vervet medlemmer.

– Jeg forteller kolleger at jeg gikk opp 6.000 kroner i måneden som resultat av tariffavtalen. Selv om Elkjøp nå sier at det er like lønns- og bonusvilkår, består tariffavtalen av mer, ikke minst medbestemmelsesretten.

GLAD FOR TARIFFAVTALE: F.v. Lise Bjånesø og Kristoffer Leikanger Hansen fra Elkjøp Fana i Bergen var fornøyde med å ha tatt turen til Gardemoen. De opplever at stadig flere er positive til tariffavtaler på arbeidsplassene. Bjånesø gikk opp i lønn etter at tariffavtalen kom på plass.

GLAD FOR TARIFFAVTALE: F.v. Lise Bjånesø og Kristoffer Leikanger Hansen fra Elkjøp Fana i Bergen var fornøyde med å ha tatt turen til Gardemoen. De opplever at stadig flere er positive til tariffavtaler på arbeidsplassene. Bjånesø gikk opp i lønn etter at tariffavtalen kom på plass.

Brian Cliff Olguin

Hennes kollega Kristoffer Leikanger Hansen var ikke medlem, men etter å blant annet ha hørt Skranefjell fortelle om hvordan HK dekker advokatregningen hvis det er nødvendig, meldte han seg inn.

– Det er rett og slett en veldig god forsikring og godt å vite at du har et stort forbund i ryggen, sier Hansen.

27.05.2022
12:38
30.05.2022 09:59Mest lest

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Leder i Elektroarbeidernes  fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Torgny Hasås

Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Tri Nguyen Dinh

Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved  Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at  det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

Håvard Sæbø

Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen


Flere saker