JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FALSK TRYGGHET: Handel og Kontor mener at Elkjøp gir ansatte falsk trygghet med et eget tillitsvalgtsystem.

FALSK TRYGGHET: Handel og Kontor mener at Elkjøp gir ansatte falsk trygghet med et eget tillitsvalgtsystem.

Brian Cliff Olguin

Fagorganisering

Elkjøp har laget sitt eget system for tillitsvalgte: – Gir de ansatte falsk trygghet

Elektronikkjeden Elkjøp har gjennom sine husklubber laget sitt eget tillitsvalgtsystem.27.05.2022
12:38
30.05.2022 09:59

brian.cliff.olguin@lomedia.no

– Det er et hult skall uten innhold. Det er ikke en ordentlig fagforening, men det ligner en fagforening og gir de ansatte falsk trygghet.

Sånn beskriver John Thomas Suhr, leder i fagforeningen Oslo og Akershus HK, Elkjøps alternative tillitsvalgsystem. Det er såkalte husklubber med egne hustillitsvalgte som ikke er tilknyttet et fagforbund.

Suhr peker på at i motsetning til en klubb med tariffavtale hvor de tillitsvalgte har en avtalefestet rett til å ta opp saker på vegne av ansatte, har de hustillitsvalgte ingen formelle rettigheter. I tillegg er tillitsvalgte i bedrifter med tariffavtale skolert i avtalens innhold og har et forbund i ryggen i tilfelle de ikke skulle klare å løse en tvist på arbeidsplassen.

I fjor havnet Elkjøp i medienes søkelys fordi bonusordningen deres kun gjaldt ansatte i varehus uten tariffavtale. Handel og Kontor (HK) kalte det for forskjellsbehandling av arbeidsfolk. Etter massiv kritikk i mediene og LOs tilbaketrekking av en avtale verdt 30 millioner kroner, snudde elektronikkgiganten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KRITISK: John Thomas Suhr i Oslo og Akershus HK mener at å legge ned Elkjøps tillitsvalgtsystem er et siste steg mot en normalisering av forholdet mellom arbeidsgiver og ansatte.

KRITISK: John Thomas Suhr i Oslo og Akershus HK mener at å legge ned Elkjøps tillitsvalgtsystem er et siste steg mot en normalisering av forholdet mellom arbeidsgiver og ansatte.

Brian Cliff Olguin

Internt diskusjonsforum

John Thomas Suhr forteller at de har siden den gang opplevd et positivt stemningsskifte i Elkjøp. Han sikter spesielt til da forbundet nylig fikk frikjøpe HK-tillitsvalgte i kjeden til å reise rundt og besøke kolleger i ulike butikker. Suhr har siden 2016 jobbet med å organisere ansatte i elektronikkbransjen.

Overfor HK-Nytt beskriver Elkjøps HR-direktør, Jan Erik Aaserød, tillitsvalgtsystemet i kjeden slik:

«Det gjennomføres valg på tillitsvalgt av alle ansatte i butikken annethvert år, uavhengig av medlemskap i fagforening», skriver han i en epost.

HR-direktøren legger til at tillitsvalgte har tilgang til et diskusjonsforum på Elkjøps intranett hvor dialogen skal være åpen. De tillitsvalgte har på den måten kommet med forslag om forskuttering av sykepenger som Elkjøp har innført.

Hustillitsvalgt vil ha alle til HK

At hovedtillitsvalgt i Elkjøps eget system mangler rettigheter, vet Eirik Hultgren. Han er både HK-medlem og hovedtillitsvalgt i Elkjøps husklubb. I fjor høst flagget han for den årlige samlingen av hustillitsvalgte i kjeden hvor han står i spørsmålet om organisering.

10. mai i år var Hultgren og 43 andre hustillitsvalgte, med og uten HK-medlemskap, samlet på et hotell på Gardermoen. Samlingen var betalt av Elkjøp Norge.

– Jeg har sagt til mine kolleger og medtillitsvalgte at jeg tror vi har mest å vinne på å organisere oss i Handel og Kontor og få til tariffavtaler i alle Elkjøp-varehusene, sier han iført en HK-jakke.

POSITIV: Eirik Hultgren er medlem i Handel og Kontor og leder for Elkjøps egne hustillitsvalgte, i det som kalles for en husklubb. Han innser at de ansatte har begrenset med muligheter til medbestemmelse så lenge de ikke har inngått en tariffavtale.

POSITIV: Eirik Hultgren er medlem i Handel og Kontor og leder for Elkjøps egne hustillitsvalgte, i det som kalles for en husklubb. Han innser at de ansatte har begrenset med muligheter til medbestemmelse så lenge de ikke har inngått en tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Hultgren har tatt initiativ til å invitere representanter fra Handel og Kontor til de hustillitsvalgtes årlige treff.

– De er invitert fordi det har vært mye feilinformasjon om hva Handel og Kontor gjør, og ikke minst for å forklare hvordan tariffavtaler fungerer for de som ikke kjenner til det, sier Hultgren.

Han mener at tariffavtaler gir større trygghet og muligheter til å bli hørt. Og nå som bonusordningen gjelder for alle ansatte i Elkjøp, kan han heller ikke se at det finnes argumenter mot å organisere seg og etablere tariffavtaler.

HK har foreløpig ikke sendt inn krav om tariffavtale til Elkjøp-butikken i Tromsø hvor Hultgren jobber, men han mener at de ikke er langt unna fra å kunne gjøre det. Handel og Kontor anbefaler at omtrent halvparten av de ansatte bør være organisert før de sender inn et tariffkrav.

Hultgren opplyser at han som hovedtillitsvalgt i husklubben har en plass rundt Elkjøps styrebord, men kun som observatør med talerett og uten stemmerett.

– Jeg opplever en mer lydhør ledelse og synes ting går mye bedre nå. Samtidig er det i fredstid at man bør lage reglene og ikke i krigstid, sier han og viser til at tariffavtaler inneholder nettopp et sett med regler for hvordan arbeidstakere og arbeidsgivere skal forholde seg til hverandre.

Mye lest: Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus

Misforståelse

John Thomas Suhr fra Oslo og Akershus HK mener Elkjøps husklubbsordning undergraver det organiserte arbeidslivet. Han legger ikke skjul på hva han anbefaler de ansatte i Elkjøp.

– Med en tariffavtale får de ansatte mulighet til å påvirke arbeidshverdagen sin når det kommer til lønn, overtid og pensjon, sier fagforeningslederen.

Han tok turen til Clarion hotell på Gardermoen sammen med Nina Skranefjell, regionsekretær i HK region Øst og prosjektleder for satsingen rettet mot elektronikkbransjen.

Skranefjell er også opptatt av å rydde opp i misforståelser om hva et forbund gjør.

– Jeg har hørt at folk tror at jeg får en prosentandel av kontingenten for hver person som blir organisert. Det er feil, sier Skranefjell til de noen-og-førti tillitsvalgte som har kommet fra flere kanter av landet til Gardermoen for å dele erfaringer med hverandre.

Elkjøp: – Velfungerende system

Elkjøps HR-direktør Jan Erik Aaserød har også fått muligheten til å kommentere kritikken fra HK. Han synes ikke at deres system er problematisk.

– Har deres tillitsvalgte forhandlingsrett med ledelse på vegne av de ansatte?

«Tillitsvalgt har god dialog med lederne i varehuset rundt uenigheter om lønnsplassering og lignende. Hvis man ikke oppnår enighet, benytter tillitsvalgt hovedtillitsvalgt som tar dialog med HR eller administrerende direktør. Dette er etter mitt skjønn et velfungerende system», melder Aaserød gjennom Elkjøps kommunikasjonsavdeling i en epost.

IKKE ENIG: HR-direktør i Elkjøp Norge, Jan Erik Aaserød, mener at deres eget tillitsvalgtsystem er velfungerende.

IKKE ENIG: HR-direktør i Elkjøp Norge, Jan Erik Aaserød, mener at deres eget tillitsvalgtsystem er velfungerende.

Elkjøp Norge

Elkjøpansatt med tariffavtale

Etter at HK holdt sine presentasjoner under samlingen på Gardermoen, fortalte en av Elkjøps egne ansatte om hvordan det er å jobbe på en arbeidsplass med tariffavtale. Flere av dem som satt i salen nikket anerkjennende når Atle Fjæreide Steen fortalte om forskjellen før og etter en tariffavtale.

Han forteller at da han og kollegene i Elkjøps varehus i Skien organiserte seg i 2012, var det en annen Elkjøp-ledelse enn dagens, og de møtte mer motgang. Men hans erfaring er at tariffavtalen har fungert veldig godt.

– Da varehuset skulle bygges ned for en del år tilbake, skulle man også kutte ned på antall ansatte. Bedriften ville kutte i tre årsverk og bruke de ansattes salgsresultater som grunnlag for hvem som skulle gå. Men vi viste til at tariffavtalen regulerer nettopp nedbemanningsprosesser. Vi sto på at ansiennitetsprinsippet skulle følges, sier han.

GOD ERFARING: Atle Fjæreide Steen, HK-tillitsvalgt ved Elkjøps varehus i Skien har gode erfaringer med fagorganisering og tariffavtale på arbeidsplassen.

GOD ERFARING: Atle Fjæreide Steen, HK-tillitsvalgt ved Elkjøps varehus i Skien har gode erfaringer med fagorganisering og tariffavtale på arbeidsplassen.

Brian Cliff Olguin

Dermed ble nedbemanningen ikke så inngripende, og de ansatte som hadde vært der lengst trengte ikke å gå. Man endte med å heller kutte i de mindre og midlertidige stillingene. De ansatte selv syntes løsningen var rettferdig.

Fra hustillitsvalgt til HK-tillitsvalgt

HK-Nytt møter en annen hustillitsvalgt som nettopp har fått tariffavtale på arbeidsplassen sin. Rafael Santiago jobber i Elkjøp Buskerud og kan gå fra hustillitsvalgt til tillitsvalgt i tradisjonell forstand, med de rettighetene tariffavtalen gir.

Santiago sier han er glad for å ha fått på plass tariffavtale på arbeidsplassen sin.

– Vi er alle veldig glad i jobben vår og fulgte derfor nøye med da Elkjøp kom i søkelyset til mediene med bonussaken i fjor. Det ble også tydelig for oss hvor mye makt LO hadde. Og da det ble slutt på bonusforskjellsbehandlingen, kunne ingen av oss se at det var noe grunn til å ikke bli medlem og søke tariffavtale.

– Men vi tok våre forholdsregler med tanke på motgangen andre hadde møtt når de organiserte seg og krevde tariffavtale, sier han.

Han og kollegene organiserte seg derfor i det stille. Da de hadde et tilstrekkelig antall medlemmer, sendte HK inn krav om tariffavtale, ble varehuset varslet.

– Vi fikk ingen problemer med ledelsen, og alt gikk som smurt, sier en fornøyd Santiago som har jobbet på Elkjøp i elleve år.

RETTFERDIGHET:  Rafael Santiago (til venstre)  jobber i Elkjøp Buskerud som tidligere i år signerte en tariffavtale med HK. Munil Amin jobber enn så lenge på Elkjøps kundesenter på Lørenskog hvor det ikke er  tariffavtale, men han er glad for at HK var invitert til årets samling av tillitsvalgte i Elkjøp.

RETTFERDIGHET: Rafael Santiago (til venstre) jobber i Elkjøp Buskerud som tidligere i år signerte en tariffavtale med HK. Munil Amin jobber enn så lenge på Elkjøps kundesenter på Lørenskog hvor det ikke er tariffavtale, men han er glad for at HK var invitert til årets samling av tillitsvalgte i Elkjøp.

Brian Cliff Olguin

Elkjøp-ansatte Lise Bjånesø fra Bergen deltar også på samlingen. Hun benyttet anledningen til å fortelle andre om hvordan hun gikk opp i lønn da arbeidsplassen hennes i Fana fikk tariffavtale. I april reiste hun også rundt på Vestlandet til andre Elkjøp-butikker og vervet medlemmer.

– Jeg forteller kolleger at jeg gikk opp 6.000 kroner i måneden som resultat av tariffavtalen. Selv om Elkjøp nå sier at det er like lønns- og bonusvilkår, består tariffavtalen av mer, ikke minst medbestemmelsesretten.

GLAD FOR TARIFFAVTALE: F.v. Lise Bjånesø og Kristoffer Leikanger Hansen fra Elkjøp Fana i Bergen var fornøyde med å ha tatt turen til Gardemoen. De opplever at stadig flere er positive til tariffavtaler på arbeidsplassene. Bjånesø gikk opp i lønn etter at tariffavtalen kom på plass.

GLAD FOR TARIFFAVTALE: F.v. Lise Bjånesø og Kristoffer Leikanger Hansen fra Elkjøp Fana i Bergen var fornøyde med å ha tatt turen til Gardemoen. De opplever at stadig flere er positive til tariffavtaler på arbeidsplassene. Bjånesø gikk opp i lønn etter at tariffavtalen kom på plass.

Brian Cliff Olguin

Hennes kollega Kristoffer Leikanger Hansen var ikke medlem, men etter å blant annet ha hørt Skranefjell fortelle om hvordan HK dekker advokatregningen hvis det er nødvendig, meldte han seg inn.

– Det er rett og slett en veldig god forsikring og godt å vite at du har et stort forbund i ryggen, sier Hansen.

27.05.2022
12:38
30.05.2022 09:59Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klare å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NTB

Millionar av britar ramma av jernbanestreik. Leiaren har blitt ei superstjerne

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

Petter Pettersen

Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Det her er en «once in a lifetime»-mulighet

Ile dostanę emerytury?

Ile dostanę emerytury?

Anna Granqvist

Ile dostanę emerytury? Czy mogę ją ze sobą zabrać opuszczając Norwegię?

Kommentar

En tvungen lønnsnemnd vil gi flyteknikerne det samme tillegget som lønnstakere flest, skriver Kjell Werner. (Illustrasjonsfoto)

En tvungen lønnsnemnd vil gi flyteknikerne det samme tillegget som lønnstakere flest, skriver Kjell Werner. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

«Lønnskrav på 17 prosent er helt urealistisk. Det måtte bli lønnsnemnd»


Flere saker