JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Streik avblåst: Her er den nye lønna til ansatte i varehandelen

Onsdag har Handel og Kontor (HK) og NHO Service og Handel kommet til enighet. Streik blant butikkansatte ble dermed unngått.
Om lag 2.400 HK-medlemmer er omfattet av Handelsoverenskomsten. Rundt halvparten av dem jobber i Ikea. (Illustrasjonsfoto)

Om lag 2.400 HK-medlemmer er omfattet av Handelsoverenskomsten. Rundt halvparten av dem jobber i Ikea. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

lene.svenning@lomedia.no

Det var etter 11 timer på overtid hos Riksmekler at partene kom til enighet.

Dette har partene blitt enige om:

• Alle som er omfattet av denne overenskomsten får et generelt tillegg på 4 kroner i timen fra 1. april

• Minstelønnssatsene økes slik:

4 kroner legges på alle lønnstrinn (1-6) fra 1. april 2022.

2 kroner legges på lønnstrinn 6 fra 1. februar 2022.

10 kroner i timen legges på lønnstrinn 5 fra 1. februar 2022.

Tilleggene som kommer fra 1. februar er et resultat av garantilønnsordningen i tariffavtalen. Resultatet skal ut på uravstemning blant medlemmene som er omfattet av Handelsoverenskomsten.

Det dreier seg om cirka 2.400 medlemmer. Rundt halvparten av dem jobber i Ikea. 

– Vi har gitt arbeidstakerne vesentlig forbedret forutsigbarhet på flere områder, og det er også gitt gode lønnsøkninger, på alle ansiennitetstrinn, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Også HK sier seg fornøyde med å ha unngått streik.

– Vi har vært opptatt av å videreutvikle Handelsoverenskomsten for å møte morgendagens arbeidsliv. Med dette resultatet tar vi et steg i riktig retning. Nå går forhandlingsresultatet til uravstemning, sier forbundsleder Christopher Beckham.

Blant områdene partene har meklet om er lagerbestemmelser, arbeidstid, normalarbeidsdag og garantilønn.

Virksomhetene som kunne bli tatt ut streik var blant annet Clas Ohlson, Felleskjøpet, Ikea, Synsam og Tools, i tillegg til matleveringstjenesten Oda.

– Vi er også enige om at vi fremover skal ha hyppig kontakt, og opprette arbeidsutvalg for å bli enige om utviklingen i bransjen, for eksempel innenfor kompetanseområdet, forteller en lettet Kaltenborn.

Mye delt: Det kan hende du må legge ut 30.000 kroner for strøm i januar

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse