JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgt dømt i tingretten:

HK-tillitsvalgt dømt til fengsel etter underslag på 4,6 millioner

En tidligere tillitsvalgt i en fagforening i Handel og Kontor er dømt til to år og fem måneder i fengsel etter å ha underslått 4,6 millioner kroner.
ILLUSTRASJONSFOTO

ILLUSTRASJONSFOTO

Sissel M. Rasmussen

erlend@lomedia.no

Den tidligere tillitsvalgte har tilstått underslaget på alle punkter. Pengene ble underslått over en periode på elleve år, mens han satt som kasserer i både fagforening og lokal klubb.

Ifølge dommen forfalsket han også over en lengre periode regnskaper og kontoutskrifter for å skjule underslaget.

p

Denne uka ble mannen dømt til to år og fem måneder i fengsel, etter å ha avgitt en uforbeholden tilståelse.

HK-Nytt har forsøkt å komme i kontakt med mannens advokat, uten hell.

– Han har underslått pengene til personlig forbruk. Han ble oppdaget, la kortene på bordet og har erkjent forholdet, sier mannens advokat til VG, som først omtalte saken.

Mannen, som ikke lenger er medlem av HK, er også dømt til å betale en erstatning på 3,5 millioner kroner til foreningene han stjal pengene fra.

– Han fikk en måned mindre enn hva påtalemyndigheten ba om, så jeg regner med han godtar det. Han ønsker å ta straffen og komme videre i livet, sier advokaten til VG.

HK: – Personlig tragedie

– Dette er først og fremst en personlig tragedie, sier Christopher Beckham, nestleder i HK, til HK-Nytt.

– Vi tar dommen i tingretten til orientering, og er glad for å kunne legge denne saken bak oss, fortsetter Beckham.

Handel og Kontor sentralt fører regnskap for de fleste av sine avdelinger, men ikke den foreningen som deler av underslaget ble gjort i.

Fagforeningene, eller avdelingene som det heter i HK, er egne juridiske enheter, med ansvar for egen økonomistyring.

– Forbundet kunne ikke gjort noe annerledes i denne saken. Det er styrene i de enkelte avdelingene som har ansvaret. Men vi ønsker at alle medlemmer i HK skal være trygge på vår økonomihåndtering, og vi ønsker en god økonomiforståelse hos våre tillitsvalgte, sier Beckham.

Tydeligere på økonomi

I lys av denne saken er det derfor sendt ut tydelig informasjon til alle avdelinger via regionkontorene for å understreke viktigheten av dette.

Christopher Beckham, nestleder i HK.

Christopher Beckham, nestleder i HK.

Erlend Angelo

– Vi har satt i gang et kassererkurs som vi kommer til å kjøre flere ganger. Og vi har en tanke om vi burde ha kontrollkomiteer i avdelingene. Uansett anbefaler vi alle avdelinger om at ikke bare en person har tilgang til kontoer, og at man må ha to signaturer på utbetalinger, sier Beckham.

p

Gode rutiner i form av protokoller og oppfølging av styrevedtak er også viktig for en sunn økonomi i avdelingene, legger han til.

– Det er viktig at tillitsvalgte også skoleres i økonomi, og forbundet har god dialog med alle våre fagforeninger om å følge opp dette.

Warning
Annonse
Annonse