JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre ønsker økte egenandeler

Høyres Bent Høie sier ja til økt egenbetaling for helsetjenester.

kjell.werner@anb.no

– Det vil være fornuftig å bruke økte egenandeler som et verktøy til å prioritere bedre mellom ulike helsetjenester, sier stortingsrepresentant Bent Høie (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Men Høyre sier nei til økte egenandeler dersom dette brukes som en skjult skattlegging. Det kan fort ramme mange som ikke bør rammes, legger han til.

Faglig grunn

Høie er leder av Stortingets helse- og omsorgskomité. Han ser fram til en mer faglig fundert debatt om egenandeler.

Lørdag kunne ANB avsløre at regjeringen vurderer å øke egenandelene på legebesøk og andre helsetjenester i statsbudsjettet for 2011.

– Det er faglig god grunn for å øke egenandelene ved en del helsetjenester så sant dette kombineres med gode skjermingsordninger for kronikere og storforbrukere av medisiner og helsetjenester. I dag preges helsevesenet av manglende politiske prioriteringer, køer og manglende tilbud, sier Høie.

To eksempler

Han viser til at professor Inge Lønning har ledet to utvalg som har kommet med gode faglige vurderinger på hvordan det bør prioriteres mellom ulike helsetjenester.

– Vår Bondevik II-regjering fulgte opp to av disse forslagene ved øke egenandelene kraftig på assistert befruktning og sterilisering. Dette gjorde vi på faglig grunnlag fordi det ble vurdert dit hen at man her ikke står overfor en sykdom, sier Høie.

– Jeg hilser velkommen en gjennomarbeidet dreining basert på faglige gode prioriteringer. Økte egenandeler bør kunne finansiere nye behandlingsmetoder for alvorlige lidelser, sier Høyres helsepolitiske talsmann.

Skure og gå

– Den rødgrønne regjeringen har i altfor stor grad latt det skure og gå innenfor helsepolitikken. Det vil over tid føre til at det prioriteres feil, sier Høie.

Han forstår godt at den rødgrønne regjeringen har strøket egenandelsformuleringen i den nye politiske plattformen fra Soria Moria. I den første Soria Moria-erklæringen for perioden 2005-2009 lovet regjeringen å «redusere egenandeler på helsetjenester og holde dem på et lavt nivå». Denne setningen er nå borte.

– Jeg skjønner godt at den gamle formuleringen ble en tvangstrøye for regjeringen. Det er en god grunn til å spekulere i at det nå blir økte egenandeler, sier Høie. (ANB)

Warning
Annonse
Annonse