JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyres Torbjørn Røe Isaksen vil ha eldre ansatte på skolebenken:

Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år

I dag har alle ansatte ei ekstra ferieuke fra det året de fyller 60. Den kan nå bli erstattet av ei uke på skolebenken.
Torbjørn Røe Isaksen leder Høyres programkomité

Torbjørn Røe Isaksen leder Høyres programkomité

Leif Martin Kirknes

Ansatte over 60 år må finne seg i å ha ei uke mindre ferie. Det foreslår Høyres programkomité.

Leder i programkomiteen, Torbjørn Røe Isaksen, vil se over ordninger for seniorene. Han vil gjennomgå både særaldersgrenser i det offentlige og andre særordninger for eldre.

NHO og Civita-økonom Steinar Juel har tidligere krevd at det må strammes inn på særrettigheter som rett til redusert stilling eller ekstra ferieuke.

– Vi må være ærlige om hvilke særordninger eldre har. Kanskje bør eldre i stedet for en ekstra ferieuke få en ekstra uke til videreutdanning eller skolering, sier Isaksen til NTB.

Det betyr ei uke på skolebenken i stedet for ferie – for dem over 60 år.

Nå er det ikke lenger lov å tvinge 67-åringer til å slutte på jobben

Særaldersgrenser

Mange offentlig ansatte har også lovbestemte særaldersgrenser.

– Kroneksempelet er politiet. Det er et problem at mange går ut av jobben for tidlig, men dette må vi gjøre sammen med partene i arbeidslivet. Vi sier klart at dette ikke er noe vi kan diktere ensidig.

I fjor ble aldersgrensen i arbeidslivet, som ikke må forveksles med pensjonsalderen, hevet fra 70 til 72 år i forbindelse med endringene i arbeidsmiljøloven.

Hjelp, jeg har fått advarsel fra sjefen

Vil ikke komme med store kutt

Høyre foreslår ikke store kutt i velferdsstaten. Kutt i ytelsene er ikke riktig medisin for å redde velferdsstaten fra fremtidig ruin, mener Høyres programkomité.

– Det å simpelthen kutte i ytelsene har jeg ikke så stor tro på. Både fordi du må ha et reelt tilbud for å få folk tilbake i jobb, og fordi ytelsene ikke er så høye i utgangspunktet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

• Følg oss på Facebook

Vil styrke rettigheter i Nav

Programkomiteen vil også «styrke de unges plikter og rettigheter i Nav-systemet». Det skal skje gjennom tilbud om arbeid eller annen aktivitet innen åtte uker og aktivitetsplikt for mottakere av sosialhjelp i alle kommuner.

Høyre-reformen gjennomsyres av et ønske om å bruke skatte- og velferdsordninger til å styrke arbeidslinjen.

Ett sentralt punkt er å utrede muligheten for å slå sammen dagpenger og arbeidsavklaringspenger.

– Man må starte med å se på om arbeidsavklaringspenger og arbeidsledighetstrygd er lagt opp slik at flere mennesker som kunne fått hjelp til å komme tilbake i arbeid, i stedet blir satt på en ytelse, sier Isaksen.

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

Vil forenkle Nav

Et annet punkt er å «forenkle og desentralisere Nav».

– Vi styrer Nav som om det var et underbruk i et østeuropeisk, sosialistisk statsapparat. Vi er mest opptatt av antall plasser og tiltak og altfor lite opptatt av om tiltakene faktisk fungerer. Vi må være opptatt av hvor mange folk får Nav tilbake i jobb, sier statsråden.

Pensjonistene skal fortsatt få mindre tillegg enn andre

Skal kommunene betale trygda?

Konkret ønsker programkomiteen å sette i gang forsøk hvor kommunene får råderett over en viss andel av trygdeutbetalingene.

– Kommunene kan tjene på dette hvis de får folk tilbake i jobb.

Komiteen tar også til orde for kompetanseheving for å få flere inn i arbeidslivet og at «private og ideelle aktører må få gjøre mer for å løse velferdsutfordringene».

Lars Johnny havnet i pensjonsfella. Nå får han ikke AFP

Anita (21) må jobbe til hun er 75 år

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse