JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Kraftprisene må ikke overlates til markedet»

KREVER HANDLING: I denne uttalelsen krever Skolenes landsforbund Rogaland (SLR) at regjeringen tar strømmen av børs, begrenser overføringene til utlandet, setter krav til fyllingsgrad i magasinene og innfører en makspris på 35 øre per kilowattime.

KREVER HANDLING: I denne uttalelsen krever Skolenes landsforbund Rogaland (SLR) at regjeringen tar strømmen av børs, begrenser overføringene til utlandet, setter krav til fyllingsgrad i magasinene og innfører en makspris på 35 øre per kilowattime.

Anette Hobæk Ravnsborg

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Takket være utenlandskablene er Norge i stand til å forsyne Europa med vår rene vannkraft. Til gjengjeld får vi lov til å importere skyhøye strømpriser. Ja, prisene vi importerer er mange ganger de høyeste i Europa.

Skolenes landsforbund Rogaland (SLR) ser med stor bekymring på de skyhøye strømprisene i den sørlige delen av landet. Sammen med tilsvarende høye priser på drivstoff fører dette til at også ande varer blir dyrere. Det trengs kraft både for å produsere og frakte det vi trenger i våre liv.

Og siden prisene stiger på alt, ser Norges Bank seg nødt til å gjennomføre hyppige rentehevinger. Det er til mager trøst for familier med høye lån som fra før av slet med høye strøm-, drivstoff- og matvarepriser. Når du ikke trodde du kunne få det verre, kommer det en gladmelding fra Norges Bank om at: Jo, det kunne du. Vi setter opp renta på lånet ditt, ikke bare én gang, men mange.

Også vi i offentlig sektor merker de høye prisene på strøm, drivstoff og andre varer. Strømprisene for å drive barnehager, skoler, sykehjem, rådhus og alt annet kommunen holder på med går opp. Drivstoffprisene merkes på all transport, samt at varer og tjenester generelt blir dyrere. Uten en økning i kommunebudsjettene, vil dette uvegerlig føre til mindre penger til barnehager, skoler, sykehjem med mer.

SLR har merket oss at folk i den nordlige delen av landet kan få betalt for å bruke strøm! Dette mens folk i den sørlige delen av landet blør. Vi har ikke noe forslag om å gjøre situasjonen for folk i nord like ille som det er for oss i sør. Vi blir ikke verken rikere eller lykkeligere av at folk i nord også blir flådd.

Men det må jo være noe galt med et system som betaler folk for å bruke strøm i nord og som opererer med ågerpriser i sør. Slik kan vi rett og slett ikke ha det.

SLR krever derfor at regjeringen sørger for å ta kontroll over strømpriser og forsyning. Dette er alt for viktig til å overlates til en privat børs som har til hensikt å ta høyest mulig pris for å tjene mest mulig penger.

Regjeringens og Stortingets oppgave må være å sikre husholdninger, næringsliv og kraftforedlende industri rimelige priser på strøm året rundt. Det koster rett i overkant av 11 øre å produsere en kilowattime i Norge. En garantert makspris på 35 øre må derfor være det maksimale det er lov å kreve, i anstendighetens navn.

Norge har verdens reneste industri, takket være vår vannkraft og godt arbeid med å kutte utslipp fra våre kraftforedlende bedrifter. Ren og rimelig kraft har lenge vært et konkurransefortrinn for oss i Norge. SLR ønsker at det fortsatt skal være slik, og vi ønsker å øke vår industriproduksjon både i omfang og bredde. Hvis det skal være mulig, må vi ha kontroll på strømprisene. Hvis strømprisene i Norge skal være like høye, eller endog høyere, enn i resten av Europa vil industrien flagge ut og flytte arbeidsplassene nærmere markedet.

Å tape titusener av arbeidsplasser vil være en katastrofe, ikke bare for privat sektor, men også for oss i offentlig sektor. Et land uten industri, blir fort et fattig land.

SLR krever derfor at regjeringen tar strømmen vår av børs, begrenser overføringene til utlandet, setter krav til fyllingsgrad i magasinene og innfører en makspris på 35 øre per kilowattime.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse