JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget:

Lærer Even Amandus Røed (29) er ny på Stortinget

Even Amandus Røed, lærer og hovedtillitsvalgt for SL i Viken, er valgt inn på Stortinget for Arbeiderpartiet.
NY PÅ TINGET: Lærer og hovedtillitsvalgt for SL i Viken Even Amandus Røed (29) ble valgt inn på Stortinget for Ap.

NY PÅ TINGET: Lærer og hovedtillitsvalgt for SL i Viken Even Amandus Røed (29) ble valgt inn på Stortinget for Ap.

Øyvind Normann

sidsel.valum@lomedia.no

Etter en intens valgkamp for Ap tilbrakte Even Amandus Røed valgkvelden sammen med de andre Ap-kandidatene fra Buskerud på valgvake i Drammen.

– Det har vært kjempegøy og jeg hadde trua hele veien. Men i løpet av kvelden røk jeg inn og ut, sier Even som sto på tredje plass blant kandidatene fra Ap i sitt valgdistrikt og ble til slutt valgt inn på Stortinget etter en nervepirrende valgkveld.

Oversikt: Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

Aktiv SL-tillitsvalgt

Even Amandus Røed ble ferdig utdanna lærer med mastergrad i 2018 på det femårige lektorprogrammet ved Universitetet i Oslo (UiO). Han har jobbet som lærer i norsk og samfunnsfag på en yrkesfaglig avdeling på Kongsberg videregående skole og var en av ildsjelene bak opprettelsen av en egen klubb for SL-medlemmer på skolen sin.

Han ble valgt som hovedtillitsvalgt for fylkeskommunalt ansatte i SL på det digitale representantskapsmøtet til SL Viken i vår og overtok vervet med hundre prosent frikjøp etter tidligere fylkesleder Jeanine Norstad 1. august.

– Som hovedtillitsvalgt jobber jeg hver dag nå med å bistå i lokale forhandlinger ved skolene i Viken. Valgkampen har skjedd på kveldstid, så etter at jeg tiltrådte som hovedtillitsvalgt har jeg jobbet dobbelt, sier Even.

Fortsetter i fylkesstyret

For fylkeslaget SL Viken kom det ikke som noen stor overraskelse at Even Amandus Røed ble valgt inn på Stortinget i høst. De visste at han stilte til valg.

– Det er alltid et tap å miste en dyktig tillitsvalgt, men vi håper at det kan snu til noe positivt på sikt, sier fylkesleder Are Nerem. Han forteller at Even kommer til å beholde en plass i styret til fylkeslaget og at de ser det som et pluss for SL å beholde kontakten med ham. Styret jobber med å finne en som kan steppe inn for ham som hovedtillitsvalgt i tråd med retningslinjene i vedtektene.

– Som politiker for Ap er det fagligpolitiske arbeidet og tett kommunikasjon med LO viktig, sier Even, som ser fram til å fortsette i styret til fylkeslaget.

Fra 1. oktober er han politiker på heltid i Stortinget.

– Det blir kjempespennende. Jeg vet litt hva jeg går til, selv om jeg aldri har møtt i Stortinget før, sier han.

– En grepa kar

– Even er en veldig grepa kar. Hardt arbeidende, engasjert og trygt plassert på lag med fagbevegelsen, sier lærerkollega på Kongsberg videregående skole, Njål Vigleik Grene-Johnsen.

– Han er en veldig engasjert lærer i fagene norsk og samfunnsfag som har gjort mye spennende for elevene sine. Det er ingen broiler men en dyktig fagmann som nå kommer inn på Stortinget, legger han til.

De to har jobbet nært sammen både på arbeidsplassen og i politikken, selv om de representerer hvert sitt parti. De bor også i nærheten av hverandre i Kongsberg.

Takket være Even og Njål har Kongsberg videregående skole i dag en SL-klubb med 13 medlemmer. Begge er valgt inn i kommunestyret i Kongsberg, Even for Ap og Njål for SV. Ja, Even sitter i formannskapet – med Njål som vara. Ap og SV har nemlig et valgteknisk samarbeid i kommunen. Og da Njål var i pappapermisjon i fjor høst, steppet Even inn som vikarierende klubbleder. Når Even inntar sin plass i Stortinget, overtar Njål hans plass i kommunestyret.

Og når Even nå skal innta korridorene i Stortinget, er det ikke helt usannsynlig at de to vil treffes også der. Njål er nemlig valgt inn som tredje vara for SV på Buskerud-benken.

Øyvind Normann

SL-ere gjenvalgt

Even Amandus Røed er ikke det eneste medlemmet i SL som ble valgt inn på Stortinget i høst:

Maria-Karine Aasen Svensrud (41) ble valgt inn for Ap fra Vestfold første gang i 2017 og ble gjenvalgt i høst.

GJENVALGT: Maria-Karine Aasen Svensrud (41) ble valgt inn for Ap fra Vestfold i 2017 og er gjenvalgt.

GJENVALGT: Maria-Karine Aasen Svensrud (41) ble valgt inn for Ap fra Vestfold i 2017 og er gjenvalgt.

Sidsel Valum

Lene Vågslid (35) ble valgt inn første gang fra Ap i Telemark i 2013 etter å ha møtt fast som vara fra 2010.

Hun er justispolitisk talsperson for Ap, ble gjenvalgt i 2017 og er også gjenvalgt i høst. Begge er politikere som har markert seg sterkt.

GJENVALGT: SL-medlem og lærer Lene Vågslid er gjenvalgt på Stortinget for Arbeiderpartiet.

GJENVALGT: SL-medlem og lærer Lene Vågslid er gjenvalgt på Stortinget for Arbeiderpartiet.

©Stortingsarkivet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse