JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO vil hjelpe barn og unge med traumer

LO ønsker større innsats for å hjelpe barn og unge som lever med traumer.
OM TRAUMER: Omsorg for barn og unge med traumer, var tema for LOs dialogkonferanse.

OM TRAUMER: Omsorg for barn og unge med traumer, var tema for LOs dialogkonferanse.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

LO er en arbeidstakerorganisasjon, som også er opptatt av barn og unges oppvekstvilkår. Det gjenspeiles i handlingsprogrammet vedtatt i mai 2017, så vel som i virksomheten til LOs arbeidsgruppe for barn og unge, dialogkonferansen for barn og unge og den årlige LO-konferansen om forebyggende barne- og ungdomsarbeid.

Traumer årets tema

Traumer hos barn og unge, var tema for LOs dialogkonferanse i Folkets Hus i Oslo 20. februar. Traumebevisst omsorg blir også tema for LO-konferansen om forebyggende barne- og ungdomsarbeid, som i år går av stabelen 14. desember.

– Vi har satt dette på dagsorden fordi vi er opptatt av unge folk, at de skal få utdanning og komme seg i arbeid. Vi registrerer at sysselsettingsandelen blant unge folk går ned. Det har den gjort i mange år, og det bekymrer oss. På sikt vil det gi en samfunnsmessig utfordring når det gjelder arbeidskraft, sa LO-sekretær Kristin Sæther ved åpningen av dialogkonferansen, der en rekke fagfolk og representanter for offentlige instanser og LO-forbund som jobber med barn og unge var til stede. Fra Skolenes landsforbund (SL) deltok forbundssekretær Bodil Gullseth, som er SLs representant i LOs arbeidsgruppe for barn og unge.

Kristin Sæther understreket at dialogkonferansen er en opptakt til den store LO-konferansen i desember. Hun har spesielt ansvar for LOs politikk for barn og unge i LOs ledelse.

Mange årsaker til traumer

LO-sekretær Kristin Sæther poengterte at traumebevisst omsorg er blitt et viktig begrep både i praksisfeltet og forskning, innenfor psykologi som disiplin, barne- og ungdomspsykiatrien og barnevernet. Årsakene til traumer kan være flere.

– Vi vet at det er skjellsettende opplevelser som kan få omfattende konsekvenser for den enkelte, men også for familie og de nærmeste, som kan gi utslag i store psykiske lidelser og tap i livet. Traumer kan være forårsaket av mange ting, blant annet omsorgssvikt og overgrep, dysfunksjonelle relasjoner og mobbing i skolen. Asylbarna som kommer til landet kan ha med seg mye traumer og det kan gi seg utslag på mange måter, som mangelfull utdanning, at de ikke kommer seg ikke inn i arbeidslivet, store utenforskap, og at noen blir varig utenfor, sa Kristin Sæther.

Deltakerne

Blant innlederne på konferansen var seniorrådgiver Elin Saga Kjørholt fra Barneombudet, psykologspesialist Katrine Heim Gjesvik fra Asker BUP, sosiolog Halvor Fauske fra Høgskolen i Innlandet (INN), musikkterapeut Viggo Krüger fra Griegakademiet ved Universitetet i Bergen (UiB), psykolog Mogens Albæk fra Statens Barnehus i Kristiansand og spesialkonsulent Moa Nyamwathi Lønning fra Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, Region Nord (RVTS Nord). Blant deltakerne var også representanter for Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO) og Musikernes fellesorganisasjon (MFO).

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse