JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksperten svarer

Medlem i SL ber om å bli fritatt for streik

Kan dere frita meg fra streik? spør medlem i Skolenes landsforbund (SL) som frykter å bli tatt ut i streik ved oppstart i jobb på nytt arbeidssted. Dette svarer andre nestleder og streikeansvarlig i forbundet Bodil Gullseth.
Medlemmer kan ikke selv bestemme om de skal tas ut i streik eller ikke, svarer Bodil Gullseth.

Medlemmer kan ikke selv bestemme om de skal tas ut i streik eller ikke, svarer Bodil Gullseth.

Sidsel Valum

Spørsmål: Jeg skifter arbeidssted etter sommer­ferien og kvier meg for at jeg kan bli tatt ut i streik ved skolestart. Jeg mener det vil bli en dårlig start på arbeidsforholdet mitt. Jeg ber meg derfor fritatt fra streik.

Medlem

Svar: Slik er dessverre ikke spillereglene. Medlemmer kan ikke selv bestemme om de skal tas ut i streik eller ikke. Det er på sett og vis en av forpliktelsene man har ved å tegne medlemskap i en fagorganisasjon.

Kommer organisasjonen i konflikt, er medlemmene forplikta til å stille seg til disposisjon til streik om organisasjonen bestemmer det som aktuelt. Selvfølgelig forsøker vi å legge til rette slik at ulempen ikke blir for stor, for eksempel om folk er på vei over i pensjonistenes rekker, har permisjoner eller er sykemeldt.

Det er lov å ytre ønsker, men om Skolenes lands­forbund velger å ta ut medlemmer på din skole vil det være rart om du som eneste SL-medlem ikke tas ut. Vær også oppmerksom på at vi kan komme i en situasjon hvor arbeidsgiver velger å permittere arbeidstakere fordi andre organisasjoner tar ut massivt på en arbeidsplass.

Arbeidsgiver vil ikke komme til å skjerme nytilsatte. Uttak til streik forberedes gjennom et samarbeid med tillitsvalgte i ditt nærområde, så du vil ha en viss påvirkningsmulighet der, men til sjuende og sist er det forbundskontoret som tar avgjørelsen. 

Aktuelt: Hvordan foregår streikeuttaket i Skolenes landsforbund?

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse