JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rita er lærer for hørselshemmede: – Jeg brenner for dem som har det verst

Noe av det som gir henne størst glede i jobben er å se hva det betyr for elever å lære språk.
– Det er flott og gøy å jobbe med hørselshemmede, sier Rita Hansen. Hun er lærer og tillitsvalgt for SL på Signo grunn- og videregående skole for hørselshemmede og jobber mye med mennesker som har autisme.

– Det er flott og gøy å jobbe med hørselshemmede, sier Rita Hansen. Hun er lærer og tillitsvalgt for SL på Signo grunn- og videregående skole for hørselshemmede og jobber mye med mennesker som har autisme.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

– Veldig mange foreldre til hørselshemmede barn ønsker at de skal få plass hos oss fordi de mangler et godt sosialt fellesskap i den kommunen hvor de bor. Når de begynner her er det mange som for første gang får venner og da blir de gjerne venner for livet. Vi får tilbakemeldinger fra foreldre om at de gleder seg over å se den sosiale utviklingen til sine barn og at de får venner, forteller Rita Hansen.

Bruker tegnspråk i undervisninga

Rita Hansen er lærer for elever i grunnskolen på Signo grunn- og videregående skole i tettstedet Andebu i Sandefjord kommune i Vestfold og Telemark fylke.

Hun er født og oppvokst i Andebu og har jobbet i stiftelsen Signo siden 1987 og fra 2016 i Signo grunn- og videregående skole.

Rita er adjunkt og har utdanning som hjelpepleier, fagbrev i helse- og omsorgsfag og en bachelorgrad fra den tidligere Eik lærerhøgskole i Horten.

Hun har tilleggsutdanning i ledelse og organisasjonsarbeid og spesialpedagogikk. I undervisninga bruker hun tegnspråk.

– Tegnspråk er et fascinerende og vakkert språk. Det er flott og gøy å jobbe med hørselshemmede. Jeg brenner for dem som har det verst og som ikke klarer å oppføre seg etter normen i samfunnet, sier Rita.

Noe av det som gir henne størst glede i jobben er å se hva det betyr for elever å lære språk.

– Mange mangler språk når de kommer hit. Ikke noe er mer gøy enn å oppleve at en elev blir i stand til å forklare hvorfor når de for eksempel blir sinna eller lei seg. Verden åpner seg for dem når de får et språk, sier hun.

Landsdekkende skole

Skolen er et landsdekkende tilbud for elever som har hørselsnedsettelse i kombinasjon med ulike funksjonsnedsettelser. Det er en betingelse for å få skoleplass å ha en hørselsnedsettelse.

Noen av elevene har alvorlig grad av kombinert syns- og hørselsnedsettelse og døvblindhet, ifølge hjemmesida til skolen. Skolen er godkjent for inntil 50 elever, 25 i grunnskolen og 25 i videregående, og har per dags dato 31 elever i alderen fra seks til 20 år, ifølge Rita Hansen.

Rita forteller at elevene utgjør en sammensatt gruppe. Noen har autisme eller ulike grader av psykisk utviklingshemning og skolen har en liten gruppe multifunksjonshemmede elever.

– Vi har også elever som du knapt ville tro er hørselshemmede, sier hun.

Skolen har eget internat og er et heldøgnstilbud. Elevene reiser hjem annenhver helg og i alle skoleferier.

Når elevene er ferdig på skolen holder de gjerne kontakt med hverandre via nett og sosiale medier.

– Nett og sosiale medier gir våre elever fantastiske muligheter til å være sosiale. Men det er også utfordrende. Ikke alle har lært seg de sosiale kodene for å bruke det trygt, sier Rita.

Det er noe skolen er opptatt av å lære dem.

Leder SL-klubb

Rita Hansen ble vervet som SL-medlem av den tidligere klubblederen på skolen, Arnt Karlsen, i 2016.

Han er en av veteranene blant tillitsvalgte i forbundet og har lang fartstid både fra lokalt tillitsvalgtarbeid og landsstyret.

Etter kort tid overtok Rita som klubbleder og hun er nå leder for en klubb med fem medlemmer.

– I tillegg er det fem SL-medlemmer på avdelingen for voksenopplæring i Signo med tillitsvalgt Hanne Eldevik. Vi samarbeider godt, sier Rita Hansen.

I skolen treffer henne på et kurs for tillitsvalgte i Virke som SL arrangerer i Oslo. Å reise bort for å delta på kurs er ikke så enkelt å få til, forteller hun.

– Jeg jobber mye med mennesker med autisme. De sliter når det er avvik i hverdagen, sier hun.

Fra august i år gjenopprettes det gamle fylkeslaget SL Vestfold fordi fylket Vestfold og Telemark legges ned fra årsskiftet og Vestfold fylke skal gjenoppstå fra 1. januar 2024.

Fylkeslaget SL Vestfold skal være i drift fra begynnelsen av skoleåret 2023–2024.

– Det er jeg glad for. Vi hadde nærmere kontakt med fylkesledelsen før sammenslåingen. Det var kortere avstand og jeg håper vi får tettere kontakt med den nye fylkesledelsen, sier Rita Hansen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse