JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skolenes landsforbund markerer 40 årsjubileum

I år er det 40 år siden Skolenes landsforbund (SL) ble stiftet som et eget forbund i LO. Det ble behørig feiret på forbundets årlige fylkeskonferanse.

Sissel M. Rasmussen

sidsel@lomedia.no

Den årlige fylkeskonferansen til Skolenes landsforbund (SL) er et rådgivende organ for forbundsstyret. I år gikk den av stabelen 24.–25. november i Oslo.

I anledning av at det i år er 40 år siden SL ble stiftet som et eget forbund i LO, var fylkeskonferansen utvidet med fire mot normalt to delegater fra hvert fylke i tillegg til inviterte gjester, tidligere forbundsledere (æresmedlemmer) og representanter fra forbundsstyret.

Til sammen var det rundt 80 personer til stede på konferansen.

– Forbundsstyret ønsket å utvide årets konferanse. Under pandemien var det lite vi kunne møtes, derfor er det ekstra hyggelig at vi er på plass her, sa forbundsleder Mette Johnsen Walker da hun ønsket velkommen ved åpningen.

– I år markerer vi at Skolenes landsforbund er 40 år som LOs skoleforbund, sa forbundsleder Mette Johnsen Walker. Salen svarte med stor applaus og jubelrop.

LOs skoleforbund

Johnsen Walker minnet om at forløp­eren til Skolenes landsforbund (SL) var foreningen Skolenes Landsforening i NTL. Allerede under LO-kongressen i 1973 var det et ønske fra foreningen om å bli et eget LO-forbund, men først under LO-kongressen i 1981 skjedde et gjennombrudd og fra 1. januar 1982 var SL et eget skoleforbund i LO med Sverre Worum som første forbundsleder. Da hadde forbundet rundt 1600 medlemmer mot cirka 7600 i dag.

Både Sverre Worum og tidligere forbundsleder Stein Grøtting var for­hindret fra å delta på åpningen av ­fylkeskonferansen, men de tidligere forbundslederne Gro Standnes og Anne Finborud var begge til stede.

Blant gjestene var leder i LO Kommune, Pål Skarsbak.

Rådgivende organ

– Dere som er her i dag er våre fremste tillitsvalgte. Dere står i førstelinjen i organ­isasjonen vår. Noen av dere sto i front i streik. Noen av dere måtte gå på jobb mens andre organisasjoner var i streik, og noen av dere måtte holde dere unna drøftingsbordet i denne konflikten. Og for en jobb dere alle gjorde, jeg er så stolt av det, og jeg vet at det har vært knalltøft for mange av dere, sa Johnsen Walker.

Forbundslederen minnet om at mottoet til SL er: «Kunnskap til få gir makt, kunnskap til alle gir frihet».

– Det skal vi ikke minst leve opp til her på årets fylkeskonferanse. Kunnskap om tariff, kunnskap om arbeidsrett, opplæringslovens paragraf 9A og arbeidsmiljøloven står på programmet. Vi skal øke kunnskapsnivået og disk­utere. Og når vi diskuterer og snakker sammen blir vi alltid litt klokere, sa forbundsleder Mette Johnsen Walker.

Festmiddag i anledning 40-års­jubileet sto også på programmet i tillegg til at Harald Eia var invitert for å snakke om Den norske modellen og hva den har betydd for landet vår.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse