JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret for lærerne

Skolenes landsforbund og KS enige om tolkning av Rikslønnsnemndas kjennelse

På et møte mellom Skolenes landsforbund (SL) og KS onsdag ble partene enige om tolkning av Rikslønnsnemndas kjennelse om yrkesfaglærere med ett ekstra fagbrev.
Fra venstre første nestleder Jon Oddvar Holthe, forbundsleder Mette Johnsen Walker og andre nestleder Bodil Gullseth i Skolenes landsforbund (SL). Her på vei inn til møte hos Riksmekleren  i fjor.

Fra venstre første nestleder Jon Oddvar Holthe, forbundsleder Mette Johnsen Walker og andre nestleder Bodil Gullseth i Skolenes landsforbund (SL). Her på vei inn til møte hos Riksmekleren i fjor.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

SL bestrider at forbundet har vært i «krangel» med KS eller at det har vært noe «oppvaskmøte», som Utdanningsnytt skriver på sin nettside.

– Jeg kontakta Hege Mygland i KS fredag 17. februar da vi i SL så at KS tolka kjennelsen fra Rikslønnsnemnda om yrkesfaglærere med et ekstra fagbrev på en annen måte enn vi gjorde. Siden da har vi hatt en helt grei dialog, sier første nestleder Jon Oddvar Holthe i Skolenes landsforbund. Hege Mygland er avdelingsdirektør i kommunesektorens organisasjon KS. Hun har vært forhandlingsleder for KS i lønnsoppgjøret til lærerne og medlem av Rikslønnsnemnda.

Kjenner seg ikke igjen

– Dette har vi løst raskt og greit, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker i SL.

Hun og første nestleder Jon Oddvar Holthe i SL tar avstand fra historiefortellingen om saken i Utdanningsnytt, fagbladet til Utdanningsforbundet, med beskrivelser som «full krangel mellom KS og SL» og at det skal ha vært et «oppvaskmøte».

Rikslønnsnemndas kjennelse kom fredag 17. februar. SL fikk medhold i sitt krav for yrkesfaglærere om at ett ekstra fagbrev skal vurderes lik 60 studiepoeng og at alle fagbrev er relevante for yrkesfaglærere. SL reagerte på at KS på sin hjemmeside tolka den som at bare lærere ansatt etter 27. september 2022 var omfattet av den nye tariffavtalen.

– En helt grei dialog

– Vi har hatt en helt grei dialog med KS og ble enige i tolkninga på et møte onsdag, forteller Holthe. Han møtte representanter for KS sammen med andre nestleder Bodil Gullseth og SL fikk medhold i sin tolkning av at de nye bestemmelsene i hovedtariffavtalen skal gjelde for alle som oppfyller de kriteriene som ligger i kjennelsen til Rikslønnsnemnda.

Avdelingsleder Hege Mygland i KS bekrefter at hun ble kontaktet av første nestleder Jon Oddvar Holthe fredag 17. februar og at det har vært en god dialog mellom KS og SL i saken.

Hun karakteriserer dialogen med SL som konstruktiv i en epost til I skolen.

Her er det SL og KS er enige om

«6. Rikslønnsnemdas kjennelse om yrkesfaglærere med et ekstra fagbrev

Skolenes landsforbund fikk medhold i sitt krav for yrkesfaglærere. Ett ekstra fagbrev skal vurderes lik 60 studiepoeng og alle fagbrev er relevante for yrkesfaglærere. Rikslønnsnemndas kjennelse av 17.2.2023 vedrørende yrkesfaglærere med to fagbrev kan forstås på ulike måter. KS og SL har derfor hatt dialog om dette punktet i Rikslønnsnemndas kjennelse, og ble på et møte 22. februar enige om å legge følgende forståelse til grunn:

Alle yrkesfaglærere i stillingskode 7962 adjunkt med ett ekstra fagbrev i tillegg til det fagbrevet som er grunnlaget for tilsettingen, har krav på å bli innplassert i stillingskode 7963 Adjunkt med tilleggsutdanning. Forutsetningen er at de for øvrig fyller vilkårene om 2-årig yrkesteoretisk utdanning ut over videregående skoles nivå og pedagogisk kompetanse (PPU) eller fullført 3-årig yrkesfaglærerutdanning, samt 4 års yrkespraksis. De yrkesfaglærerne dette gjelder, må fremme krav til arbeidsgiver om endring av stillingskode.

Ved endring av stillingskode fra 7962 adjunkt til 7963 adjunkt med tilleggsutdanning, løftes yrkesfaglæreren opp til garantilønnsnivået for det aktuelle ansiennitetstrinn. Endringen gjøres med virkning fra 27.9.2022.

Til orientering nevnes at tilsvarende bestemmelse lå i Hovedtariffavtalen vedlegg 2 fram til 2016.

KS er i dialog med forhandlingssammenslutningene om å inngå tilslutningsprotokoller slik at vedlegg 2 til HTA er likelydende for alle partene.»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse