JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke gehør for «dyrepoliti»

Landbruksminister Lars Peder Brekk avviser Dyrevernalliansens krav om opprettelse av et «dyrepoliti» utenfor Mattilsynet.

Brekk sier han er overrasket over at Dyrevernalliansen vil ha et «dyrepoliti» utenfor Mattilsynet.

– Jeg er overrasket fordi Dyrevernaliansen tidligere har støttet opp om Mattilsynets rolle i tilsynet med dyrevelferden, sier Brekk til NTB.

Kravet om å frata Mattilsynet oppgaven med å føre tilsyn med dyrevelferden settes fram i et brev til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

I brevet uttrykker Dyrevernaliansen sterk mistillit til Mattilsynets innsats for dyrevern.

– En egen etat

Juridisk rådgiver Live Kleveland i Dyrevernalliansen viser til at statsråden nylig mottok en underskriftsliste med krav om at ansvaret for dyrevern må legges til en egen etat. Dyrevernalliansen mener en slik etat bør ligge under Miljøverndepartementet og at det øverste politiske ansvar ikke som i dag bør ligge i Landbruks- og matdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet.

Begrunnelsen er at hensynet til dyrevern «lett kan komme i konflikt med næringsinteresser».

Meldinger fra publikum

Ifølge Kleveland får Dyrevernalliansen jevnlig meldinger fra publikum som forteller om konkrete hendelser der Mattilsynet enten ikke har rykket ut for å sjekke tips eller har unnlatt å hjelpe.

Hun skriver at flere inspektører i Mattilsynet «i fortrolighet» har fortalt at de ikke har kapasitet for å rykke ut for å sjekke tips, og at de «vet om dyrehold med begynnende dyretragedier som de ikke følger opp».

Ennå ikke sett brevet

Lars Peder Brekk sier at han ennå ikke har sett brevet fra Dyrevernalliansen. Han minner om at det fra årsskiftet vil tre i kraft en dyrevernlov som bedrer Mattilsynets muligheter for å føre tilsyn med dyrevelferden.

– Loven vil klargjør varslingsplikt i tilfeller der det kan foreligge brudd på dyrevelferden. Dette vil bedre Mattilsynets muligheter til å følge opp eventuelle slike brudd, sier Brekk.

Mattilsynet ønsket søndag ikke å kommentere Dyrevernalliansens krav om at ansvaret for dyrevelferden bør flyttes fra de to departementene som i dag har ansvaret for primærnæringene og til en etat under Miljøverndepartementet.

– Det er et politisk spørsmål, sier Mattilsynets pressevakt Sveinung Grande. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse