JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

"Ikke kutt pensjonen vår"

Mens partene i pensjonsoppgjøret i offentlig sektor sprengforhandler på overtid, står ungdommen og skriker på fortauet utenfor Riksmeklingsmannen.

may.berg@lomedia.no

"Vi skal leve mange år, ikke kutt pensjonen vår", roper en håndfull aktivister fra ungdomsaksjonen Forsvar offentlig pensjon taktfast.

Ropene og tv-kameraet til TV2 vekker nysgjerrigheten hos enkelte forbipasserende, men de fleste haster forbi.

De unge aktivistene fra Sosialistisk Ungdom, Rød Ungdom og LO venter på de middelaldrende mennene og kvinnene som skal avgjøre hva de skal få i pensjon noen tiår fram i tid.

– Det vi frykter, er en slags "pensjons-apartheid", sier Jo Skårderud i ungdomsaksjonen. Han er lærerstudent og tillitsvalgt for Skolenes Landsforbund i Trondheim.

– Det vil være direkte nedrig om man kommer fram til et resultat hvor man kjøper ut de eldste, som er mest engasjert i pensjonsspørsmålet nå, og lar ungdommen i stikken – de som dette virkelig gjelder, sier Skårderud engasjert.

– Det er vi som er unge nå som skal pleie Dag Terje Andersen når han blir gammel. Da bør han sørge for at vi får en offentlig pensjon som gjør det interessant å jobbe i offentlig sektor, sier Mali Steiro Tronsmoen, leder i Sosialistisk Ungdom.

Bevæpnet med t-skjorter og plakater står ungdommene på fortauet utenfor Riksmeklingsmannen midt i Oslo sentrum og roper til ære for tv-kameraene.

Forhandlingsdelegasjonen er ikke å se. Forhandlingene som var berammet til kl. 17.00 er utsatt i det uvisse. Det er i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, hos arbeidsminister Dag Terje Andersen, det skjer.

– Kom igjen, vi drar opp til departementet og avholder noen kjappe appeller der og overleverer t-skjortene, roper Skårderud.

Ved midnatt går meklingsfristen ut. Innen den tid må partene ha blitt enige om både en framtidig tjenestepensjonsordning og årets lønnstillegg. Hvis ikke er det varslet streik for vel 7 000 statsansatte og 21 300 kommuneansatte fra kl. 6 i morgen tidlig.

Warning
Annonse
Annonse