JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingar Eira vil ha sikkerhet for jobbene ved anbud

Ingar Eira er tillitsvalgt i Mesta. Han vil ha slutt på at folk ansatt i en bedrift som taper et anbud kan risikere å bli stående uten jobb.

ane.borrud@lomedia.no

– I vår hverdag med konkurranseutsetting opplever vi at folk som for eksempel har jobbet i en bedrift i 10 år plutselig står uten jobb dersom et annet firma vinner anbudet, forteller Ingar Eira.

I dag er det opp til den bedriften som vinner et anbud, om den vil ha med seg de ansatte som har jobbet på kontrakten eller ikke. Ingar Eira har fremmet et tilleggsforslag om å styrke Arbeidsmiljøloven:

«LO vil også styrke arbeidet for å styrke lovverket vedrørende virksomhetsoverdragelse til også å gjelde der annen bedrift overtar arbeidsplasser vunnet i anbudskonkurranse (jfr AML kap. 16)»

– Forslaget innebærer at arbeidstagere som eventuelt blir arbeidsledige i en anbudsprosess, skal ha fortrinnsrett dersom den bedriften som tar over må ha flere ansatte, forklarer Eira.

I tillegg til jobbsikkerhet for de ansatte, peker Eira på at dette forslaget vil medføre at fagkunnskap blir i bransjen.

– Ta for eksempel veivedlikehold. Det er ofte billigste pris som gjeler på anbudene, og fagarbeidere med fagbrev har høyere lønn enn ufaglærte. Dermed får de ikke fortsette.

Eira peker også på at anbudsregimet gjeler i mange bransjer, både i og utenfor Arbeidsmandsforbundet, blant annet renhold og vakt.

Midt-Finnmark Arbeidsmandsklubb fremmet det samme forslaget i forbindelse med landsmøtet i Arbeidsmandsforbundet i 2011, og fikk det igjennom helt til topps.

– Vi fikk det inn i handlingsprogrammet til Arbeidsmandsforbundet. Nå er det naturlig å få det med i handlingsprogrammet til LO. Jeg kan ikke tenke meg at det ikke skal gå igjennom her under kongressen, avslutter Eira.

Se Ingar Eira sitt innlegg på talerstolen her.

Warning
Annonse
Annonse