JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen ostestraff

EU kommer trolig ikke til å straffe Norge for innføringen av ostetoll.

Det skriver Nationen.

Norges omlegging til prosenttoll på noen typer ost, lammekjøtt og storfekjøtt har blitt møtt med krass kritikk fra flere hold i EU.

EU-parlamentet har gitt uttrykk for at EU må svare med straffetoll på norsk laks. EU-kommisjonen har tidligere gitt signaler om muligheten for søksmål mot Norge. Men en EU-kilde opplyser nå til Nationen at EU neppe kommer til å gå lenger enn å kritisere Norge.

– EU kan komme til å oppfordre Norge til å reservere tollomleggingen, men går nok ikke lenger enn det, sier kilden.

– Les også: Harryhandler for 20 mrd

Etter det avisen kjenner til, arbeider EU-kommisjonen fortsatt med å analysere tollomleggingen, og saken er dermed ikke over. EU-parlamentet har bedt kommisjonen vurdere tiltak dersom norske myndigheter ikke snur i tollsaken.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) skal tirsdag diskutere EØS-samarbeidet med representanter for EU og de EFTA-landene Island og Liechtenstein. Det er ventet at EU vil benytte møtet til å gjenta kritikken mot tollomleggingen. Men utenriksministeren er ikke bekymret.

– For å være helt ærlig, tror jeg ikke det kommer så mye nytt i denne saken. EU-siden kommer nok til å gjenta at de ikke liker ostetollen, men jeg tror ikke det blir mer konkret. Jeg opplever at vi effektivt har vist at det vi har gjort ikke bryter med WTO-avtalen eller med EØS-avtalens artikkel 19 all den tid hovedtrenden er at vi i sum har liberalisert tilgangen til å eksportere landbruksvarer til Norge, sier Eide. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse