JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jeg stoler på meg

Vi har hørt det så ofte at vi ikke lenger reagerer. Kontroll avslører juks. Nesten alltid.

sym@lomedia.no

For noen dager siden fortalte NTB om skatteetatens kontroll av 240 serveringssteder i Oslo. Over halvparten av stedene bedrev til dels grove regelbrudd. De som følger bransjen ble naturligvis ikke overrasket. Her foregår det både sosial dumping og økonomisk kriminalitet i stort omfang. Det overraskende er at myndighetene ikke har satt inn langt sterkere tiltak for å vaske ren en langt på veg svart næring.

Noe mer oppsiktsvekkende er den ferske rapporten fra kommunerevisjonen i Oslo som avdekker at Sykehjemsetaten ikke har hatt noen som helst kontroll med hvordan de private sykehjemmene har blitt drevet. Selv da kommunene fikk tips om ulovlige forhold nøyde den seg med å stole på egenmeldingene fra de private selskapene - der i blant Adecco. FrP-byrådet for helse og eldreomsorg sier til Klassekampen at dette er etatens oppgave og fraskriver seg ethvert ansvar for både kontroll og dermed de mange grove lovbruddene som er blitt avslørt.

Egenmeldinger og egenkontroll krever ryggrad. Det er åpenbart at muligheten til å tjene store penger på en lettvint måte, frister mange til å begå lovbrudd etter lovbrudd så lenge de ikke risikerer å bli tatt og straffeforfulgt. Skal vi klare å bekjempe økonomisk kriminalitet og sosial dumping er det helt nødvendig med solide kontrollapparat som innebærer en høyst reell mulighet for å bli avslørt. Men like viktig er det at straffereaksjonen er så sterk at den virker avskrekkende.

I dag har vi ingen av delene. Kontrollmyndighetene mangler ressurser. Og når de en sjelden gang går til aksjon og avdekker lovbrudd blir eventuelle politianmeldelser liggende i bunken over nedprioriterte saker. Og skulle det mot alle solemerker ende i en straffereaksjon så er den så mild at lite endres.

Så det er bare å vente på de neste avisoppslagene - som stadig blir mindre, fordi de gradvis mister sin nyhetsverdi.

Warning
Annonse
Annonse