JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobbet 17 timer om dagen

17 timers arbeidsdag og oppsigelse på grunn av sykdom er noen av bruddene LOs sommerpatrulje har avdekket.

– Det dukker opp noen grove tilfeller, blant annet hadde jeg en innringer til informasjonstelefonen som hadde jobbet i 16-17 timer i løpet av en dag. Det er et grovt brudd på arbeidsmiljøloven, sier Edvin Søvik i sommerpatruljens informasjonstjeneste til NTB.

LOs sommerpatrulje har den siste måneden besøkt bedrifter over hele landet for å sørge for at arbeidsgiverne tar vare på sommervikarene sine.

– Les også: Vil sparke syke vikarer

Det vanligste bruddet er mangelfull eller manglende arbeidskontrakt, fulgt av brudd på overtidsregler og pausebestemmelser. Informasjonstelefonen får dessuten mange spørsmål om hva som er riktig lønn.

Fredag patruljerte Torbjørn Ness og Mandana Yousefi, begge ungdomssekretærer i LO Oslo og Akershus, Thon Hotel Opera i Oslo. De fant ingen brudd på Arbeidsmiljølovens bestemmelser, men hadde en hyggelig prat med hotellets resepsjonister.

– Mange unge kjenner ikke rettighetene sine, og vi er her for å hjelpe dem. Det er mye lettere å be sjefen om høyere lønn eller kortere arbeidstid hvis man vet mer om arbeidslivets lover og avtaler, sier Yousefi.

På sommerpatruljens siste dag er den endelige statistikken ikke klar, men Søvik sitter med foreløpige tall.

– Vi har funnet brudd på arbeidsmiljøloven hos 16,6 prosent av bedriftene vi har kontrollert så langt, sier han.

– Les også: Slurv med vikarer

Denne uken gjøres det kontroller i Oslo og Akershus, noe som vanligvis trekker opp snittet noe. Dermed regner Søvik med at årets resultat kommer til å ende på nivå med fjorårets, da sommerpatruljen fant lovbrudd hos 17,9 prosent av arbeidsgiverne.

Søvik mener arbeidsforholdene for landets sommervikarer har bedret seg betraktelig. På nittitallet fant man brudd på Arbeidsmiljøloven hos omtrent halvparten av de kontrollerte bedriftene.

– Det har blitt bedre, men bruddene vi finner viser at man fortsatt trenger sommerpatruljen, mener Søvik.

Selv om sommerpatruljen er ferdig med bedriftsbesøk for i år, holder informasjonstelefonen åpent i en måned til. Så langt i sommer har omtrent 400 personer ringt inn med spørsmål om rettigheter i arbeidslivet. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse