Julebaksten er sikret
De fleste husker julen 2011 – da det var krise med store overskrifter på grunn av smørmangel.
Saken oppsummert
helge.birkelund@anb.no
Slik kommer det ikke til å bli i år, lover Tine.
– Innsatsen fra norske melkebønder har vært uvurderlig for å øke fettmengden i melka. Resultatet har vært at den gjennomsnittlige fettprosenten i melka så langt i år ligger betydelig høyere enn de to foregående årene, sier direktør Jørn Spakrud til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Les også: Norsk iskrem tjener penger igjen
I 2011 ble Tine Meierier tatt på senga. For sent oppdaget man at det var smørmangel.
Stor etterspørsel og lav fettprosent i melka førte blant annet til at Tine ikke klarte å levere nok smør. Tollsatsen på smør ble satt ned for å bidra til å få mer smør i butikkene fram til jul.
– Vi hadde rett og slett ikke hatt fokus på at dette kunne skje, fordi det ikke hadde skjedd på 30 år, sier Spakrud.
Allerede i oktober kom det første avisoppslaget om mangel på Tineprodukter i butikkhyllene. Det gjaldt bremykt, rømme og crème frache.
– Les også: Tine-bot på én million
Så økte salget kraftig, blant annet på grunn av hamstring. Bare i oktober 2011 økte smørsalget med 27 prosent. Etter hvert importerte Tine smør fra utlandet, men for sent.
I år er det ikke en gang behov for import, ser det ut til. Det som berger situasjonen er rådgivning til melkebonden, fokus på økt fettprosent i melka og en økonomisk stimulans. For å få til det, har man jobbet med forprodusentene.
– Etter at det manglet smør i butikkene i Norge høsten 2011, har vi jobbet systematisk med å sikre leveransene av smør. Rådgivere har derfor bidratt med råd og oppfølging ut mot melkeprodusentene slik at de har fått økt fettinnholdet i melka. Innsatsen fra norske melkebønder har vært uvurderlig for å øke fettmengden i melka, hvor økt fettbetaling har virket positivt. Resultatet har vært at den gjennomsnittlige fettprosenten i melka så langt i år ligger betydelig høyere enn de to foregående årene, sier Spakrud.
– Les også: Dagros får skylda for smørmangel
Fredag inviterte Tine til presseseminar for å orientere om melkesituasjonen i landet. Som kjent er smør avhengig av nettopp melkeproduksjonen.
Årets melkeproduksjon lå over fjorårets nivå på vårparten, men har sunket litt i sommer. Ved årets slutt regner man med en produksjon i landet på samme nivå som fjoråret.
– Vi tror det vil ligge på pluss minus samme nivå som 2012, forsikrer Jørn Spakrud, som er direktør for blant annet råvarer i Tine Meierier.
Smørlageret ligger imidlertid godt over fjoråret. Så det er bare å starte planleggingen av julebaksten. Spakrud er temmelig trygg på at den kan gå som normalt. (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser