JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Julebaksten er sikret

De fleste husker julen 2011 – da det var krise med store overskrifter på grunn av smørmangel.

helge.birkelund@anb.no

Slik kommer det ikke til å bli i år, lover Tine.

– Innsatsen fra norske melkebønder har vært uvurderlig for å øke fettmengden i melka. Resultatet har vært at den gjennomsnittlige fettprosenten i melka så langt i år ligger betydelig høyere enn de to foregående årene, sier direktør Jørn Spakrud til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Norsk iskrem tjener penger igjen

I 2011 ble Tine Meierier tatt på senga. For sent oppdaget man at det var smørmangel.

Stor etterspørsel og lav fettprosent i melka førte blant annet til at Tine ikke klarte å levere nok smør. Tollsatsen på smør ble satt ned for å bidra til å få mer smør i butikkene fram til jul.

– Vi hadde rett og slett ikke hatt fokus på at dette kunne skje, fordi det ikke hadde skjedd på 30 år, sier Spakrud.

Allerede i oktober kom det første avisoppslaget om mangel på Tineprodukter i butikkhyllene. Det gjaldt bremykt, rømme og crème frache.

– Les også: Tine-bot på én million

Så økte salget kraftig, blant annet på grunn av hamstring. Bare i oktober 2011 økte smørsalget med 27 prosent. Etter hvert importerte Tine smør fra utlandet, men for sent.

I år er det ikke en gang behov for import, ser det ut til. Det som berger situasjonen er rådgivning til melkebonden, fokus på økt fettprosent i melka og en økonomisk stimulans. For å få til det, har man jobbet med forprodusentene.

– Etter at det manglet smør i butikkene i Norge høsten 2011, har vi jobbet systematisk med å sikre leveransene av smør. Rådgivere har derfor bidratt med råd og oppfølging ut mot melkeprodusentene slik at de har fått økt fettinnholdet i melka. Innsatsen fra norske melkebønder har vært uvurderlig for å øke fettmengden i melka, hvor økt fettbetaling har virket positivt. Resultatet har vært at den gjennomsnittlige fettprosenten i melka så langt i år ligger betydelig høyere enn de to foregående årene, sier Spakrud.

– Les også: Dagros får skylda for smørmangel

Fredag inviterte Tine til presseseminar for å orientere om melkesituasjonen i landet. Som kjent er smør avhengig av nettopp melkeproduksjonen.

Årets melkeproduksjon lå over fjorårets nivå på vårparten, men har sunket litt i sommer. Ved årets slutt regner man med en produksjon i landet på samme nivå som fjoråret.

– Vi tror det vil ligge på pluss minus samme nivå som 2012, forsikrer Jørn Spakrud, som er direktør for blant annet råvarer i Tine Meierier.

Smørlageret ligger imidlertid godt over fjoråret. Så det er bare å starte planleggingen av julebaksten. Spakrud er temmelig trygg på at den kan gå som normalt. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse