JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre holder kursen fast, og skal vinne valget til høsten

Selv med dårlige målinger og kritikk fra egne, har statsministeren fortsatt tro på planen som er lagt.
FRAMTIDSRETTET: Statsminister Jonas Gahr Støre talte til LO Stas tillitsvalgte og forbundstopper under Kartellkonferansen på Gol. Selv i krisetid og med dårlige meningsmålinger har han fortsatt  tro på å lede oss gjennom den vanskelige tiden.

FRAMTIDSRETTET: Statsminister Jonas Gahr Støre talte til LO Stas tillitsvalgte og forbundstopper under Kartellkonferansen på Gol. Selv i krisetid og med dårlige meningsmålinger har han fortsatt tro på å lede oss gjennom den vanskelige tiden.

Ole Palmstrøm

guro@lomedia.no

Til trampeklapp trappet Jonas Gahr Støre på tradisjonelt vis opp på talerstolen på LO Stats Kartellkonferanse.

I dyrtid og med rekordlave meningsmålinger var han forberedt på å bli grilla av tillitsvalgte og forbundstopper.

Det var likevel godt å være tilbake hos kamerater på Gol, for andre gang som statsminister.

En ny hverdag

– Under normale omstendigheter, som det ikke er, skulle dette være tiden for å fortelle om det vi har gjort. Når jeg ikke begynner der, er det fordi vi ikke er under normale omstendigheter, sa han.

Realiteten er at det er en ny hverdag, slo han fast.

Hverdagen er tøff, og nå treffer den de fleste. Som vanlig er det de med minst som blir hardest rammet, men nå treffes også de som har mest.

I en tid med inflasjon, energikrise, økt ulikhet og fortsatte klimaendringer står regjeringen i hardt vær. Meningsmålingene er deretter.

– Ja, jeg tenker på meningsmålingene. Men hør på dette. Det jeg er mer urolig for, er at dere forhandlet dere til et frontfag på 3,7 prosent. Og så får vi en prisstigning på 5,8 prosent. Inflasjonen det siste året ligger et sted mellom 7 og 8 prosent. Tar vi bort strømstøtten, nærmer vi oss 10, sier han.

Tyr til kjernen

Så, hvordan skal regjeringen løse dette?

Støre tror på ingen måte at det finnes noen raske løsninger, men instanser som samarbeider.

Hovedoppgaven nå, ifølge statsministeren er å hindre at inflasjonen setter seg og blir noe vi planlegger for. Måten han vil gjøre det på, er å ty til kjernen i den norske modellen: En ordentlig arbeidsdeling.

– Norges Bank har oppdrag om å sette renta. Partene, dere, har ansvar for lønnsoppgjør. Vi i regjering og i politikken har ansvar for budsjett og finanspolitikk, og det ansvaret tar vi. Men vi må alle spille sammen. Jeg er overbevist om at vi klarer det, sier han.

Han påpeker at det ikke bare er å legge inn noen oljepenger her og noen oljepenger der, slik som før. Det kommer ikke til å løse problemet, men heller gjøre det verre, mener Støre.

Tror på framtida

Det er ikke vanskelig for en statsminister i en urolig tid å forstå at folk viser misnøye når alt blir dyrere, og renta går opp. Det viser all europeisk historie til.

– Vårt svar på pekefingeren kan ikke være å gjøre det vi med stor overbevisning tror er galt og kommer til å gjøre det verre. Da blir da bare enda verre, sier han.

Etter at regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett for 2023, har ikke kritikken eller forslag til endringer latt vente på seg.

– Vi har økte utgifter til forsvar, til flyktninger og strøm. Og alt dette ved å bruke mindre oljepenger. Derfor blir det et stramt budsjett. Det er ikke fett noen steder, men vi har lagt vekt på å beskytte kjernefunksjonene i velferdsstaten.

Dette sa han før han kritiserte Høyres forslag til endringer, der de blant annet vil gjeninnføre ABE-kuttene.

Som en mann som har innrømmet at det ikke bare er lett å stå i det harde været, er han også åpen om at han ikke liker tallene på meningsmålingene.

Likevel velger han å tro på at det de har jobbet seg fram til og løpet de har lagt, er nok til å snu tallene. Og til å vinne valgene i 2023 og 2025.

Warning
Annonse
Annonse