JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap appellerer til fagbevegelsen for å vinne valgene i 2019 og 2021

Kjersti Stenseng ber fagbevegelsen brette opp ermene og samarbeide med Arbeiderpartiet for å vinne valgene framover.
VIL VINNE VALGET: Kjersti Stenseng appellerte til tillitsvalgte på Kartellkonferansen. Hun bad dem rekruttere medlemmer til lokale verv i Arbeiderpartiet.

VIL VINNE VALGET: Kjersti Stenseng appellerte til tillitsvalgte på Kartellkonferansen. Hun bad dem rekruttere medlemmer til lokale verv i Arbeiderpartiet.

Ole Palmstrøm

katharina@lomedia.no

I høst gjorde Arbeiderpartiet (Ap) etterkrigstida nest dårligste valg med 27, 4 prosent av stemmene. Partisekretær i Arbeiderpartiet Kjersti Stenseng er på Kartellkonferansen for å snakke om hva som gikk galt og hva partiet må gjøre for å vinne valgene i 2019 og 2021.

Mani Hussaini: – Ap kunne ikke gått til valg uten å gjøre noe med skattekuttene til de rikeste

Må få hjertene til å banke

Like etter valget spurte partiet 10 000 Ap-velgere om hvorfor det gikk så dårlig. Ifølge Stenseng går et funn igjen: Arbeiderpartiet klarte ikke å engasjere og skape entusiasme om politikken til partiet.

– Vi må ta på alvor at de sakene vi diskuterte ikke fikk sosialdemokratenes hjerter til å banke. Neste gang må ikke bare prate om løsninger, men om verdien som ligger bak, sier Stenseng.

I etterpåklokskapens tid forstår hun at å øke skattene med 15 milliarder ikke ble godt mottatt av velgerne.

– Vi så på det som inntekten, men det er klart at det gjorde ikke velgerne, selv om viljen til å betale skatt er høy.

Må rekruttere bredere

For å vinne valgene i 2019 og 2021 understreker Stenseng at det er viktig å samarbeide med LO.

– Vi må være bredere og nå enda flere. Det gjelder oss som parti og dere som bevegelse. Vi må klare å se samtida vår, se problemene folk kjenner på kroppen og finne løsningene, sier Stenseng.

– Vi hører at folk føler seg sviktet av politikere flest. Det betyr at vi har en stor jobb å gjøre. Vi må rekruttere bredere og få inn flere med arbeiderbakgrunn.

– Det ikke er nok å diskutere medlemstallet. Det er handling som gjelder

– Ikke en eneste dag å miste

Tankesmien Agenda har kartlagt andelen av arbeidstakere som er fagorganisert. De siste 25 årene har organisasjonsgraden sunket dramatisk, og pilen peker fortsatt nedover. Men selv om Agenda tegner et dystert bilde av framtida, er Kjersti Stenseng positiv. Hun har lest Fafos rapport om ungdoms holdninger til arbeidslivet. 95 prosent mener at muligheten til fast jobb er det viktigste for valg av yrke. Samme rapport slår fast at ungdommene er opptatt av å bekjempe fattigdom og synes det er viktig å betale skatt.

– Dagens ungdom er våre folk. Likevel sier 26 prosent av personer mellom 16 og 25 år at de er organisert, og det må vi gjøre noe med. En høy organisasjonsgrad og den norske modellen er de viktigste pilarene i samfunnet vårt.

– I fellesskap må vi løfte de politiske diskusjonene ut av de formelle arenaene, ut på arbeidsplassene. Vi – Arbeiderpartiet og fagbevegelsen – er nødt til å brette opp armene. Og vi har ikke en eneste dag å miste.

Se alle sakene fra Kartellkonferansen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse