JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Budsjettkutt i kriminalomsorgen

Asle Aase: – Mener du, Sanner, at samfunnssikkerheten er ivaretatt med den politikken du fører?

Asle Aase i NFF utfordret statsråd Jan Tore Sanner på årets Kartellkonferanse.
BLE UTFORDRET: Statsråd Jan Tore Sanner var blant deltagene som hørte på utfordringen fra Asle Aase. Her flankert Gisle Norheim og  Maria Kristine Göthner.

BLE UTFORDRET: Statsråd Jan Tore Sanner var blant deltagene som hørte på utfordringen fra Asle Aase. Her flankert Gisle Norheim og Maria Kristine Göthner.

Ole Palmstrøm

katharina@lomedia.no

I statsbudsjettet for 2018 foreslår regjeringen å kutte budsjettene til kriminalomsorgen med nærmere 25 millioner, noe som opprører Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbundet (NFF).

Se alle sakene fra Kartellkonferansen

Vold og trusler øker

På Kartellkonferansen benyttet nestlederen sjansen å utfordre kommual- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til å ta ansvar for kuttene i kriminalomsorgen.

– Politikken deres er en styrt nedleggelse av det faglige arbeidet til kriminalomsorgen, sier Aase fra talerstolen.

Blant deltagerne i salen satt Jan Tore Sanner. Nestlederen ramser opp konsekvensene.

– Vi ser at vold og trusler i fengslene øker og miljøet blant de innsatte hardner til. Ansattes arbeidsmiljø og innsattes soningsmiljø blir dårligere.

Aase utfordrer statsråden.

– Mener du, Sanner, at samfunnssikkerheten er ivaretatt med den politikken du fører? Det mener ikke medlemmene mine. Dette må du svare meg på.

• NFF: – Budsjettet er en styrt nedbygging av kriminalomsorgen

– Sikkerheten er ivaretatt

Statsråden svarte ikke på utfordringen fra talerstolen, men rakk en liten prat med NFF-magasinet før han dro.

– Samfunnssikkerheten er ivaretatt med regjeringens politikk og vi bygger nå også ny fengsler. Så er jeg enig i at kriminalomsorgen er langt mer enn et bygg. Det handler også om innhold, og det er viktig at en utvikler innholdet i årene som kommer, sier Sanner.

MANGLER INNHOLD: – Fengsler, nye eller gamle, uten nok ansatte eller faglig innhold er ikke annet enn oppbevaring av kriminelle. Hvordan skal vi klare oppfylle samfunnsansvaret vårt, Sanner? spør Asle Aase.

MANGLER INNHOLD: – Fengsler, nye eller gamle, uten nok ansatte eller faglig innhold er ikke annet enn oppbevaring av kriminelle. Hvordan skal vi klare oppfylle samfunnsansvaret vårt, Sanner? spør Asle Aase.

Ole Palmstrøm

NFF: – Kutt på 200 millioner

Aase misliker alle kuttene i kriminalomsorgen.

– Det hersker ingen uenighet i kriminalomsorgen om at vi har fått et reelt kutt i budsjettet på nærmere 200 millioner kroner. Nærmere 115 millioner kroner er kutt som følge av avbyråkratisering- og effektiviseringsreformen. Det øvrige kuttet er nye oppgaver som er pålagt kriminalomsorgen og som vi har måttet ta innenfor egen ramme, sier Aase.

Nestlederen forstår ikke hvordan det er mulig å stille samme og økende krav til oppgaveløsning når regjeringen samtidig pålegger kriminalomsorgen å kutte i budsjettet.

– Kriminalomsorgen har ikke en gang penger til å lønne alle ansatte. Og dette skjer samtidig med at regjeringen velger å bruke over 300 millioner kroner på å sende fanger til Nederland.

Les også:

Ap-politiker vil jobbe for å øke budsjettene til kriminalomsorgen

Tre råd til Sanner fra statsansatte

Kommentar: Dropp å sone i Nederland

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse