JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langtidsplanen for Forsvaret

NOF-tillitsvalgt mener Ap bløffer om helikoptervedtaket

Pål Nygaard fra Norges Offisersforbund karakteriseres vedtaket om helikopterbasen på Bardufoss som en bløff.
NOF-tillitsvalgt Pål Nygaard fyrte av en salve mot Langtidsplanen for Forsvaret

NOF-tillitsvalgt Pål Nygaard fyrte av en salve mot Langtidsplanen for Forsvaret

Bjørn A. Grimstad

morten@lomedia.no anders@lomedia.no

Jonas Gahr Støre fikk krass kritikk fra offiserene for forliket om Langtidsplanen for Forsvaret.

– Jeg er meget skuffet. Jeg fatter ikke at dere kan gjøre en sånn taktisk bommert. Dere kunne cashet inn Nord-Norge. Men nå peker pila mot Arbeiderpartiet, sier en opprørt Pål Nygaard fra Norges Offisersforbund.

Han karakteriserer dagen da Ap inngikk forlik med Høyre og FrP om Langtidsplanen for forsvaret (LTP), som en svart dag.

– Forsvarets langtidsplan vil ramme tusenvis av arbeidstakere

– Vi jublet for at vi hadde berget det som Arbeiderpartiet opprettet i 2012 – helikoptervirksomheten ved Bardufoss hovedflystasjon. Men da vi begynte å lese forliket, så var det bare bløff. Jeg er hovedtillitsvalgt for hæren. Helikoptrene på Bardufoss er det viktigste HMS-tiltaket for hæren. Det har vi hatt sammenhengene siden 1964 – her hjemme, i Bosnia og i Afghanistan. Vi og forsvaret trenger å få tilbake det Arbeiderpartiet vi hadde i 2012, sier Nygaad.

Feil pengebruk å legge ned Andøya

Støre fikk også kritikk for vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon. Laila Bråten, også hun fra NOF, mener vedtaket er dramatisk for forsvarsevnen.

Laila L. Braaten fra Norges Offisersforbund

Laila L. Braaten fra Norges Offisersforbund

Ole Palmstrøm

– Jeg bidrar til at vi daglig løfter fly fra Andøya Flystasjon – til kontrollere fiskeriene langs hele norskekysten, til overvåkning av skipstrafikk og økt oljetrafikk, til redningsberedskap på hav og land og det militære øyet mot øst. Dette gjør vi med kosteffektivt, og med stor pålitelighet og nært operasjonsområdet, sier Bråten.

Hun mener det plutselige kravet om luftvern, og Forsvarsdepartementets tall som viser at det er for dyrt å beholde Andøya, er feil.

– Ved en spent situasjon vil flyene flyttes sørover. Dessuten; luftvernartilleri er noe av det mest mobile vi har, og kan lett flyttes til Andøya, sier Bråten.

Hun fastslår at Andøya ikke er et spørsmål om arbeidsplasser, men om forsvarsevne.

– Når tallene i LTP ikke holder vann, og kostnadene blir mye høyere enn forventet, da blir det mindre penger til resten av forsvaret. Når argumentet om luftvern brukes feil og uten videre utredning, da risikerer vi å bruke pengene feil. Når nedleggelse av Andøya betyr å redusere kapasitet i Nord-Norge for å kunne ta imot alliert forstrekning, er det dramatisk for forsvarsevnen. På vegne av hele Andøya lover jeg at vi ikke gir oss, før dere har sett på tallene på en redelig måte som vi kan stole på, fastslår Bråten.

Bukken og havresekken

Mange av LTP-forlikets kritikere har angrepet tallmaterialet i planen. Kritikernes halmstrå har vært linjene om at tallmaterialet skal etterprøves, og at vedtakene ved vesentlige endringer kan endres. Fellesforbundets Bjørn Hansen stiller seg undrende til at det er Forsvarsdepartementet som skal vurdere tallene.

– Mener du, Jonas, at det er en god ide at de samme som la fram tallene – Forsvarsdepartementet – skal få legge fram disse tallene igjen? Det er som bukken og havresekken, mener vi. Og totalt feil vedtak, sier Hansen.

Kommer med penger

Gahr Støre avslørte i sitt svar til Andøya-forkjemperne at de kommer med 100 millioner kroner til Andøya i sitt alternative statsbudsjett.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk kritikk fra NOF-tillitsvalgte på Kartellkonferansen

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk kritikk fra NOF-tillitsvalgte på Kartellkonferansen

Ole Palmstrøm

– Pengene skal gå til omstillinger på Andøya, der 25 millioner kroner er førstegangsinvestering for en dypere havn, og resten skal gå til kommunene. Vi må gå fra omkamp til omstilling som hovespor, sa Støre.

Han sier Ap prøvde å gjøre alt de kunne for å berge basen på Andøya, men at han mener det ble for sterke militære argument for flytting.

– Det smerter oss. Politisk ville det letteste være å si at vi berget Andøya. Men vi gjør det fordi vi tror det er det riktige valget, sier han.

Han har også tillit til at Forsvarsdepartementet vil komme med riktige tall om økonomien rundt nedlegginga på Andøya. Støre avviser også at helikoptermiljøet på Bardufoss vil bli ødelagt.

– Ingen helikopter flyttes før landmaktutredningen er ferdig og vi vet hva hæren trenger. Spesialstyrkene skal ha helikopterkapasitet på Rygge, men dette er helt annerledes enn det regjeringa har foreslått, sa Støre, og påpekte at det var mange LO-medlemmer som var opptatt av aktivitet på Rygge også.

Støre innrømmet at han var i tvil om han ville gå inn i forhandlinger, med en langtidsplan uten hæren.

– Hadde vi skjøvet den ut, ville vi fått den midt i valgkampen, og da hadde det blitt en enda dårligere behandling. Vi gikk inn i forhandlingene og sørget for mer penger i 2017, slik at det ble mer til nord, mer til hær og mer til aktivitet, sier han.

Se alle våre saker fra Kartellkonferansen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse