JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommer ikke før torsdag

Årets fredsprisvinner, president Barack Obama, kommer ikke til Oslo før torsdag, etter at han fredag besluttet å utsette sitt nærvær ved klimakonferansen i København.

– Situasjonen er i bevegelse og først lørdag ettermiddag fikk vi meldingen fra den amerikanske delegasjonen i Oslo om endringer i programmet, sier Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad. Tidligere på dagen sa Lundestad til NTB at han ikke hadde fått noen informasjon som tydet på endringer i programmet.

– Vi har ennå ikke fått noe offisielt bekreftet, men jeg kan uansett slå fast at programmets poster vil bli gjennomført som opprinnelig planlagt. Den eneste forskjellen er at det blir mindre tid til hver post, sier Lundestad.

Fredssenteret ryker

Etter hva NTB har grunn til å tro betyr endringene i Obamas reiseplaner at besøket på Nobels fredssenter må kuttes ut. Lundestad kan ikke bekrefte dette.

– Vi regner med at Obama først møter komiteen her i Nobelinstituttet torsdag morgen. Deretter er det god tid til å besøke både statsministeren og Kongen før selve overrekkelsen finner sted i Rådhuset klokken 13, sier direktør Lundestad.

Ifølge nyhetsbyrået AP vil Obama forlate USA med kurs for Oslo sent onsdag, noe som vil bety at presidenten ikke vil være framme før torsdag.

Det hvite hus bekreftet fredag kveld norsk tid at Obama ikke vil delta på klimatoppmøtet 9. desember, før Nobel-tildelingen, som først planlagt. Presidenten vil i stedet delta mot slutten av klimatoppmøtet, slik flere andre toppledere også har valgt. Denne endringen får nå konsekvenser også for Oslo-besøket.

Til Stoltenberg som planlagt

Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor sier at de politiske samtalene mellom Jens Stoltenberg og den amerikanske presidenten skal finne sted tidlig formiddag på torsdag.

– Det har ikke skjedd noe som endrer på det, men vi vet ikke noe om Obama vil møte pressen eller om han skal delta på klimamøtet i København, sier Giæver Eriksen.

Han understreker at det er Nobelinstituttet som har ansvaret for programmet under besøket og at SMKs rolle bare er å ta imot presidenten og ordne med gjennomføringen av de politiske samtalene torsdag formiddag.

Grand Hotel fortsatt booket

Direktør Svein-Petter Haslerud på Grand Hotel sier til NTB at han ikke har fått beskjed om noen endring i bestillingen for Obama og hans folk.

– Hotellet er booket for to netter, og det er det ikke gjort noen endringer på, sier Haslerud.

Han understreker samtidig at det kun er spørsmålet om booking han kan uttale seg om og at eventuelle endringer i Obamas planer ikke endrer på det forhold at hotellet er fullbooket.

Den amerikanske delegasjonen har allerede bodd en stund på Grand Hotel og for hotellets del betyr det lite om Obama sover der natt til torsdag eller ikke.

Gallamiddagen torsdag kveld skal gå etter planen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse