JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunene sliter

I løpet av den siste stortingsperioden har kommunenes netto driftsresultat sunket til et rekordlavt nivå.

De siste årene har kommunenes netto driftsresultatet ligget godt under det anbefalte nivået på 3 prosent, fra en topp i 2006 da det lå på 5,8 prosent i netto.

Men aldri før har driftsresultatet vært så dårlig for kommunene som i fjor – med rekordsvake minus 0,03 prosent. Holdes Oslo utenfor, var resultatet så svakt som minus 0,06 prosent.

Det svake driftsresultatet har sammenheng med at kommunenes utgifter økte betydelig mer enn inntektene i både 2007 og 2008.

– Ikke siden begrepet netto driftsresultat ble tatt i bruk i 1991 har driftsresultatet vært så dårlig, og det er første gang det er negativt på landsbasis, sier Espen Vattekar i Statistisk sentralbyrå (SSB) til forskning.no.

Store deler av utgiftshoppet i kommunene kan knyttes til økte lønnsutgifter, som i stor grad er en følge av en betydelig økning av antall avtalte årsverk i kommunene de siste årene samt høye lønnstillegg i 2007.

I tillegg har kommuneøkonomien blitt tydelig berørt av nedgangen i verdensøkonomien. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse