JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever garanti mot boligskatt

Høyre krever garanti fra Ap på at regjeringen ikke vil øke boligskatten i årene framover.

kjell.werner@anb.no

– Finansminister Sigbjørn Johnsen må avklare om det kan bli økt skatt på boliger eller så må han gi en tydelig garanti på at det er uaktuelt, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han viser til at Skatteetaten nå har sendt ut skjemaer til landets huseiere for ny taksering som grunnlag for formuesskatt på boliger. I tillegg har Sanner merket seg at lederen i finanskriseutvalget, Jon Hippe, har tatt til orde for en strengere skattlegging av boliger og eiendom.

Ny urettferdighet

– Høyre har sagt nei til det nye takseringssystemet, for det blir ikke mer rettferdig, sier Sanner og peker på at hele strøk skal få lik boligskatt uavhengig av om beliggenheten er god eller dårlig.

– Høyre vil ikke bytte en urettferdighet med en annen. Dessuten er det nok bare de mest ressurssterke som benytter seg av muligheten til å klage på den nye taksten, sier Høyre-nestlederen.

– Vi frykter at det nye takseringssystemet vil bli brukt til en gradvis økning av boligskatten. Det kan skje gjennom ikke å prisjustere bunnfradraget eller ved å øke prosenten som legges til grunn for skatten, sier han.

Økt likningstakst

Sanner poengterer at regjeringen har økt likningstaksten med 66 prosent siden 2005.

– Med de signalene som har kommet fra Ap-sekretær Raymond Johansen og fra Jon Hippe er det god grunn til å tro at den rødgrønne regjeringen vil bruke bolig som en ny sosialdemokratisk melkeku, sier han.

– Det nye takstsystemet er designet for å øke skatten på boliger. Jeg kan ikke skjønne at systemet bare er ment for å beholde dagens skattenivå. Derfor må finansministeren komme med et krystallklart signal om at økt skatt på boliger ikke er aktuelt, sier Jan Tore Sanner. (ANB)

Annonse
Annonse