JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MOR TEATER: I 12 år har Rhine Skaanes reist frem og tilbake til Kabul for å bygge opp teatetervirksomheten der. Nå er det afghanske nasjonalteateret oppe og går, her er det studentene ved universitetet som får instruksjoner av Skaanes før premieren på "En Folkefiende" av Ibsen.

MOR TEATER: I 12 år har Rhine Skaanes reist frem og tilbake til Kabul for å bygge opp teatetervirksomheten der. Nå er det afghanske nasjonalteateret oppe og går, her er det studentene ved universitetet som får instruksjoner av Skaanes før premieren på "En Folkefiende" av Ibsen.

Ola Sæther

«Mor teater» i Kabul

KABUL: I skyggen av krig og terror er en ny generasjon i ferd med å reise seg i det plagede landet. De vil bruke kunst og kultur til å skape en ny fremtid. Med hjelp fra Bergen, Norge.06.07.2014
12:00
06.07.2014 16:47

frifagbevegelse@lomedia.no

– Dont worry, be happy, roper Rhine Skaanes ut over teaterscenen på Kabul-universitet.

Skuespillerne har sunket sammen og får det ikke riktig til. Det er tre dager til premiere på «En Folkefiende» på universitetsteateret i Kabul.

Rhine Skaanes er langt fra fornøyd med det hun ser. Men tolv års innsats for å bygge opp teaterkunsten i denne kruttønnen av en hovedstad har lært henne at det meste er mulig.

Hun veileder, trøster og godsnakker.

– Vi kaller henne bare «Mor Teater», sier en av de unge skuespillerne.

Kunst skaper fred

– Hun har 80 prosent av æren for oppbyggingen av teaterutdanningen hos oss, sier lederen for fakultetet for «skjønne kunster», Ohammad Azim Huaainzadah.

Selv er ikke Rhine Skaanes et øyeblikk i tvil om at hun har satt i gang noe viktig.

– Kultur er viktigere enn våpen for å utvikle et samfunn. Kunst og kultur skaper selvfølelse, identitet og verdighet. Det er forutsetninger for fred og forsoning. Skal man skape fred, må man satse på kultur, sier «Mor Teater».

68-åringen er leder for Kabulprosjektet ved Den Nationale Scene (DNS). Uredd har hun siden 2002 reist på et trettitalls turer til dette landet. Den viktigste oppgaven har vært å bygge opp Afghan National Theatre (ANT) i Kabul.

Under strenge sikkerhetsforanstaltninger har hun hatt med seg rundt 25 skuespillere og andre ressurspersoner knyttet til DNS til det herjede landet.

Skuddklare kalasjnikov

Det er tidlig lørdag morgen når Rhine Skaanes' faste sjåfør Naimullah fyller opp Hiace-en med oss og teamet fra DNS. Vi raser igjennom den plagete byen. Her er svære murer med piggtrådruller både foran og over. Pansrede kontrollpunkter over alt. Militære, politi og private vaktselskaper vokter sine revir med skuddklare kalasjnikov-våpen. Selv om det er tidlig lørdag er trafikken tett og svært støyende. På fortauene er det tykt av folk. Kvinner og menn i tradisjonelle drakter.

Midt mellom bilene som raser forbi syv, åtte eller ti i bredden sitter det innimellom burkakledte kvinner med sine små barn som tigger i den svarte eksosen.

I løpet til den nesten helt tørrlagte by-elven regjererer løsbikkjene blant kloakk, møkk og søppel. Noen steder har narkomane bygget seg et skittent ly mot den glohete solen, som kan få temperaturen langt over 40 grader når det ikke er iskald vinter her oppe på det 1800 meter høye fjellplatået.

Ikke hele sannheten

Men nød, fattigdom og miljøødeleggelser er ikke hele sannheten i denne byen. Rhine Skaanes vil vise oss en annen virkelighet. Den ligger i utkanten av denne byen, som huser opp mot fire millioner mennesker.

Her har DNS bidratt til at ANT har etablert seg i eget teaterhus med alt som trengs for å drive et moderne teater. I tillegg kommer faglig bistand med undervisning og instruksjon.

I dag har hele staben møtt opp. Skuespillere og ledelse viser oss rundt sammen med Rhine Skaanes. Først i det nye teaterhuset som reiser seg her. Deretter i de midlertidige lokalene som DNS har bygget opp.

Mye er fra Bergen, som det svære lysanlegget.

– Denne hårsprayen fikk jeg hos en frisør hjemme, smiler «Mor Teater» der vi står innen i sminken.

Planlegging

Prosjektleder Skaanes har med seg en tverrfaglig prosjektgruppe på rundt ti personer ved teateret hjemme i Bergen. Hun nevner en rekke navn, som det blir for mange å ramse opp her. De samler inn penger gjennom auksjoner og lotterier. Hver 17. mai arrangeres en stor matiné med Bergens beste scenekunstnere, som alle opptrer til støtte for ANT. Men det er også planlegging og prosjektering av arbeidet og fremdriften i Kabul.

Hvordan skal de få mer penger fra Utenriksdepartementet og skal de tilby unge afghanere prosjektplasser i Norge? Hvem skal forresten reise til Kabul for å undervise?

Stadig flere kvinner

I 2004 hadde universitetet bare 24 datamaskiner og et stetoskop. Takket være milde gaver fra i første rekke Iran er utstyrsnivået helt annerledes nå. I dag vandrer over 7.000 studenter rundt på campusen innenfor de godt bevoktede murene midt sentrum. Det anslås at et par tusen er kvinner, et tall som er sterkt økende. «Fakultet for de skjønne kunster» er et av 17 fakulteter.

For Kabul-prosjektet har det vært viktig å få frem kvinnelige skuespillere i det sterkt patriarkalske landet. Derfor bygger Skaanes og hennes folk opp utdanningen av skuespillere og andre teaterfolk ved universitetet i Kabul.

De siste ukene har «Mor teater» hatt med seg breakartisten Daniel Grindeland, dramaturg Terje Lindberg og scenograf Tora Troe.

Hun er en tydelig leder, som mener det er viktig med klare mål og regler for det man gjør, ikke minst i en by der angrep med bomber og granater kan synes like daglig som regn i Bergen.

– Vi er utrolig nøye på sikkerheten og lytter på rådene vi får, sier Rhine Skaanes.

De bor bak høyre murer med flere sikkerhetsvakter i hagen hos en stor norsk hjelpeorganisasjon. I huset er det armerte tilfluktsrom med mat, drikke og satellitt-telefon. De får daglige sikkerhetsoppdateringer. Det er ikke snakk om spaserturer i gatene, alle fraktes rundt med bil.

Får mye tilbake også

Den anerkjente skuespilleren, med æresmedlemskap i Skuespillerforbundet, kunne hvilt seg på laurbærene etter et langt liv på scenen. Hun kunne kost seg med mann, barn og barnebarn i trygghet hjemme. I stedet reiser hun til et av verdens mest urolige land for å bygge opp kultur.

– Du må jo få med at jeg får mye tilbake også, da. Dette er selvutvikling. Jeg henter stadig frem nye sider av meg selv jeg ikke visste jeg hadde, sier hun.

På tross av at nøden, ikke minst hos små barn, beveger henne, synes hun Afghanistan er fascinerende.

– Også treffer jeg så mange flotte unge mennesker, sier Rhine Skaanes.

Vil gi seg

Nå varsler «Mor Teater» at hun snart vil gi seg i Kabul.

– Jeg 68 år. Kabul-prosjektet har tatt fryktelig mye tid. Jeg har vært med å sette i gang noe. Nå får de yngre snart ta dette videre.

– Hva gjør du om fire-fem år?

– Da er jeg kanskje med på et gjestespill fra Bergen på den nye scenen til det afghanske nasjonalteateret, sier «Mor Teater»

Rhine Skaanes

• Født i Harstad i 1945.

• Gift med Hans Petter, 2 barn fra tidligere forhold, 1 barnebarn.

• Æresmedlem Norsk Skuespillerforbund (fra 2012).

• Begynte sin skuespillerkarriere som elev ved Trøndelag Teater.

• Etter endt læretid ble hun i 1967 ansatt ved Den Nationale Scene i Bergen, der hun siden har vært en viktig del av ensemblet.

• Av hennes uttalige andre rolletolkninger kan nevnes en ung Anitra i Peer Gynt og hovedrollen i Hiroshima, min elskede.

• Kollegene beskriver henne som en som alltid stiller opp for fellesskapet og som ikke er redd for å si sin mening. Skaanes jobber med utrettelig energi for å spre teaterkunsten, uten å kompromisse på kunstnerisk kvalitet.

• Hun var med på å starte opp Sogn og Fjordane Teater, der hun spilte Betty i Røter i 1978. Hun tok initiativet til sommeråpent teater i Bergen, og hun driver en egen cabaretgruppe.

• Hun har vært en sentral pådriver i arbeidet med å gjenoppbygge nasjonalteatret i Kabul.

Kilde: Norsk Skuespillerforbund

Afghanistan 2014

• I mer enn 30 år har krig vært middelet for å skape fred i Afghanistan. For tolv år siden ble skrekkregimet til Taliban kastet fra makten.

• 2014 er året for den store forandringen. Snart foreligger resultatet av presidentvalget i april. Innen året har det vært meningen at de utenlandske militære styrkene skal være ute av landet. Med dem forsvinner også mye av oppmerksomheten og bistanden fra det internasjonale samfunnet.

• Nå skal det herjede og lutfattige landet klare seg selv.

• Om svært mye er uklart står dette fast: Mer enn halvparten av landets om lag 30 millioner innbyggere er under 25 år. De er Afghanistans fremtid.

Reportasjen fra Afghanistan:

«Mor teater» i Kabul (06.07.2014)

Kunst gir håp for jentene (06.07.2014)

Jon Fosse på Kabul-universitetet (06.07.2014)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.07.2014
12:00
06.07.2014 16:47Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte går opp i lønn for andre gang i år

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer


Flere saker