JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MOR TEATER: I 12 år har Rhine Skaanes reist frem og tilbake til Kabul for å bygge opp teatetervirksomheten der. Nå er det afghanske nasjonalteateret oppe og går, her er det studentene ved universitetet som får instruksjoner av Skaanes før premieren på "En Folkefiende" av Ibsen.

MOR TEATER: I 12 år har Rhine Skaanes reist frem og tilbake til Kabul for å bygge opp teatetervirksomheten der. Nå er det afghanske nasjonalteateret oppe og går, her er det studentene ved universitetet som får instruksjoner av Skaanes før premieren på "En Folkefiende" av Ibsen.

Ola Sæther

«Mor teater» i Kabul

KABUL: I skyggen av krig og terror er en ny generasjon i ferd med å reise seg i det plagede landet. De vil bruke kunst og kultur til å skape en ny fremtid. Med hjelp fra Bergen, Norge.06.07.2014
12:00
06.07.2014 16:47

frifagbevegelse@lomedia.no

– Dont worry, be happy, roper Rhine Skaanes ut over teaterscenen på Kabul-universitet.

Skuespillerne har sunket sammen og får det ikke riktig til. Det er tre dager til premiere på «En Folkefiende» på universitetsteateret i Kabul.

Rhine Skaanes er langt fra fornøyd med det hun ser. Men tolv års innsats for å bygge opp teaterkunsten i denne kruttønnen av en hovedstad har lært henne at det meste er mulig.

Hun veileder, trøster og godsnakker.

– Vi kaller henne bare «Mor Teater», sier en av de unge skuespillerne.

Kunst skaper fred

– Hun har 80 prosent av æren for oppbyggingen av teaterutdanningen hos oss, sier lederen for fakultetet for «skjønne kunster», Ohammad Azim Huaainzadah.

Selv er ikke Rhine Skaanes et øyeblikk i tvil om at hun har satt i gang noe viktig.

– Kultur er viktigere enn våpen for å utvikle et samfunn. Kunst og kultur skaper selvfølelse, identitet og verdighet. Det er forutsetninger for fred og forsoning. Skal man skape fred, må man satse på kultur, sier «Mor Teater».

68-åringen er leder for Kabulprosjektet ved Den Nationale Scene (DNS). Uredd har hun siden 2002 reist på et trettitalls turer til dette landet. Den viktigste oppgaven har vært å bygge opp Afghan National Theatre (ANT) i Kabul.

Under strenge sikkerhetsforanstaltninger har hun hatt med seg rundt 25 skuespillere og andre ressurspersoner knyttet til DNS til det herjede landet.

Skuddklare kalasjnikov

Det er tidlig lørdag morgen når Rhine Skaanes' faste sjåfør Naimullah fyller opp Hiace-en med oss og teamet fra DNS. Vi raser igjennom den plagete byen. Her er svære murer med piggtrådruller både foran og over. Pansrede kontrollpunkter over alt. Militære, politi og private vaktselskaper vokter sine revir med skuddklare kalasjnikov-våpen. Selv om det er tidlig lørdag er trafikken tett og svært støyende. På fortauene er det tykt av folk. Kvinner og menn i tradisjonelle drakter.

Midt mellom bilene som raser forbi syv, åtte eller ti i bredden sitter det innimellom burkakledte kvinner med sine små barn som tigger i den svarte eksosen.

I løpet til den nesten helt tørrlagte by-elven regjererer løsbikkjene blant kloakk, møkk og søppel. Noen steder har narkomane bygget seg et skittent ly mot den glohete solen, som kan få temperaturen langt over 40 grader når det ikke er iskald vinter her oppe på det 1800 meter høye fjellplatået.

Ikke hele sannheten

Men nød, fattigdom og miljøødeleggelser er ikke hele sannheten i denne byen. Rhine Skaanes vil vise oss en annen virkelighet. Den ligger i utkanten av denne byen, som huser opp mot fire millioner mennesker.

Her har DNS bidratt til at ANT har etablert seg i eget teaterhus med alt som trengs for å drive et moderne teater. I tillegg kommer faglig bistand med undervisning og instruksjon.

I dag har hele staben møtt opp. Skuespillere og ledelse viser oss rundt sammen med Rhine Skaanes. Først i det nye teaterhuset som reiser seg her. Deretter i de midlertidige lokalene som DNS har bygget opp.

Mye er fra Bergen, som det svære lysanlegget.

– Denne hårsprayen fikk jeg hos en frisør hjemme, smiler «Mor Teater» der vi står innen i sminken.

Planlegging

Prosjektleder Skaanes har med seg en tverrfaglig prosjektgruppe på rundt ti personer ved teateret hjemme i Bergen. Hun nevner en rekke navn, som det blir for mange å ramse opp her. De samler inn penger gjennom auksjoner og lotterier. Hver 17. mai arrangeres en stor matiné med Bergens beste scenekunstnere, som alle opptrer til støtte for ANT. Men det er også planlegging og prosjektering av arbeidet og fremdriften i Kabul.

Hvordan skal de få mer penger fra Utenriksdepartementet og skal de tilby unge afghanere prosjektplasser i Norge? Hvem skal forresten reise til Kabul for å undervise?

Stadig flere kvinner

I 2004 hadde universitetet bare 24 datamaskiner og et stetoskop. Takket være milde gaver fra i første rekke Iran er utstyrsnivået helt annerledes nå. I dag vandrer over 7.000 studenter rundt på campusen innenfor de godt bevoktede murene midt sentrum. Det anslås at et par tusen er kvinner, et tall som er sterkt økende. «Fakultet for de skjønne kunster» er et av 17 fakulteter.

For Kabul-prosjektet har det vært viktig å få frem kvinnelige skuespillere i det sterkt patriarkalske landet. Derfor bygger Skaanes og hennes folk opp utdanningen av skuespillere og andre teaterfolk ved universitetet i Kabul.

De siste ukene har «Mor teater» hatt med seg breakartisten Daniel Grindeland, dramaturg Terje Lindberg og scenograf Tora Troe.

Hun er en tydelig leder, som mener det er viktig med klare mål og regler for det man gjør, ikke minst i en by der angrep med bomber og granater kan synes like daglig som regn i Bergen.

– Vi er utrolig nøye på sikkerheten og lytter på rådene vi får, sier Rhine Skaanes.

De bor bak høyre murer med flere sikkerhetsvakter i hagen hos en stor norsk hjelpeorganisasjon. I huset er det armerte tilfluktsrom med mat, drikke og satellitt-telefon. De får daglige sikkerhetsoppdateringer. Det er ikke snakk om spaserturer i gatene, alle fraktes rundt med bil.

Får mye tilbake også

Den anerkjente skuespilleren, med æresmedlemskap i Skuespillerforbundet, kunne hvilt seg på laurbærene etter et langt liv på scenen. Hun kunne kost seg med mann, barn og barnebarn i trygghet hjemme. I stedet reiser hun til et av verdens mest urolige land for å bygge opp kultur.

– Du må jo få med at jeg får mye tilbake også, da. Dette er selvutvikling. Jeg henter stadig frem nye sider av meg selv jeg ikke visste jeg hadde, sier hun.

På tross av at nøden, ikke minst hos små barn, beveger henne, synes hun Afghanistan er fascinerende.

– Også treffer jeg så mange flotte unge mennesker, sier Rhine Skaanes.

Vil gi seg

Nå varsler «Mor Teater» at hun snart vil gi seg i Kabul.

– Jeg 68 år. Kabul-prosjektet har tatt fryktelig mye tid. Jeg har vært med å sette i gang noe. Nå får de yngre snart ta dette videre.

– Hva gjør du om fire-fem år?

– Da er jeg kanskje med på et gjestespill fra Bergen på den nye scenen til det afghanske nasjonalteateret, sier «Mor Teater»

Rhine Skaanes

• Født i Harstad i 1945.

• Gift med Hans Petter, 2 barn fra tidligere forhold, 1 barnebarn.

• Æresmedlem Norsk Skuespillerforbund (fra 2012).

• Begynte sin skuespillerkarriere som elev ved Trøndelag Teater.

• Etter endt læretid ble hun i 1967 ansatt ved Den Nationale Scene i Bergen, der hun siden har vært en viktig del av ensemblet.

• Av hennes uttalige andre rolletolkninger kan nevnes en ung Anitra i Peer Gynt og hovedrollen i Hiroshima, min elskede.

• Kollegene beskriver henne som en som alltid stiller opp for fellesskapet og som ikke er redd for å si sin mening. Skaanes jobber med utrettelig energi for å spre teaterkunsten, uten å kompromisse på kunstnerisk kvalitet.

• Hun var med på å starte opp Sogn og Fjordane Teater, der hun spilte Betty i Røter i 1978. Hun tok initiativet til sommeråpent teater i Bergen, og hun driver en egen cabaretgruppe.

• Hun har vært en sentral pådriver i arbeidet med å gjenoppbygge nasjonalteatret i Kabul.

Kilde: Norsk Skuespillerforbund

Afghanistan 2014

• I mer enn 30 år har krig vært middelet for å skape fred i Afghanistan. For tolv år siden ble skrekkregimet til Taliban kastet fra makten.

• 2014 er året for den store forandringen. Snart foreligger resultatet av presidentvalget i april. Innen året har det vært meningen at de utenlandske militære styrkene skal være ute av landet. Med dem forsvinner også mye av oppmerksomheten og bistanden fra det internasjonale samfunnet.

• Nå skal det herjede og lutfattige landet klare seg selv.

• Om svært mye er uklart står dette fast: Mer enn halvparten av landets om lag 30 millioner innbyggere er under 25 år. De er Afghanistans fremtid.

Reportasjen fra Afghanistan:

«Mor teater» i Kabul (06.07.2014)

Kunst gir håp for jentene (06.07.2014)

Jon Fosse på Kabul-universitetet (06.07.2014)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.07.2014
12:00
06.07.2014 16:47Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Emmie Olivia Kristiansen

Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn


Flere saker