JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinnene taper

Deltid og sein inntreden i arbeidslivet straffer seg. Mange kan ikke gå av med AFP fordi de mangler opptjening. De fleste av dem er kvinner.

may.berg@lomedia.no

– Pensjon er et hett tema blant kvinnene her på Østlandsterminalen. Mange lurer på hvordan pensjonsreformen slår ut, sier Mona Aasland.

Posten har tradisjonelt hatt mange deltidsansatte kvinner, mange av dem sorterer post på kvelden på postterminalene. Før har de kunnet gå av med AFP, uavhengig av opptjent pensjonsnivå. Etter pensjonsreformen må de ha opparbeidet seg en pensjon minst tilsvarende minstepensjon, det vil si 151 300 kroner for å kunne gå av. Hvis ikke, må de vente til de har nok opptjening. For noen betyr det at de må stå i arbeid til de er 67 år.

Ifølge Hølleland, seniorrådgiver i Posten Norge, gjelder dette 6-700 av Postens ansatte.

Også de som ikke har 40 års opptjening i Folketrygden når de ønsker å gå av med pensjon, kommer dårligere ut. Også her utgjør kvinnene det store flertallet. Mange har valgt bort yrkeslivet i noen år for å være hjemme med barn.

– Som følge av pensjonsreformen ble det derfor framforhandlet en kompensasjonsordning. De får en gavepensjon av Posten som vil dekke opp for store deler av tapet, sier Hølleland

Pensjonsvinnere:

– Ansatte som står i jobb til de er 67 år, spesielt de som er født i 1948 eller de nærmeste påfølgende årene. De kan få en pensjon på 80 prosent av pensjonsgrunnlaget.

– Ansatte som har 40 års opptjening fra SPK og i tillegg har opptjent pensjon i Vital. De kan komme ut med en pensjon på 70 prosent av grunnlaget.

Pensjonstaperne:

– Ansatte som har jobbet deltid store deler av yrkeslivet og ikke har opparbeidet seg en pensjon tilsvarende minstepensjon, kan ikke gå av med AFP.

– Ansatte som har ikke har 40 års opptjening i Folketrygden når de ønsker å gå av med pensjon. De får kompensert en del av tapet fra Posten.

– Kvinner utgjør flertallet i begge gruppene.

Warning
Annonse
Annonse