JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRENGER DE FAGORGANISERTE: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er tydelig på at partiet må vinne tilbake de fagorganiserte. Billigere fagforeningsmedlemskap og pendling er noe av hva partiet frister med i forkant av stortingsvalget neste år.

TRENGER DE FAGORGANISERTE: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er tydelig på at partiet må vinne tilbake de fagorganiserte. Billigere fagforeningsmedlemskap og pendling er noe av hva partiet frister med i forkant av stortingsvalget neste år.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lover kursendring etter stortingsvalget neste år:

– Nå er det arbeidsfolks tur, lover Ap-leder Jonas Gahr Støre

Arbeiderpartilederen mener FLTs medlemmer sitter på nøkkelen til en bærekraftig fremtid. – Nå er det arbeidsfolks tur, er beskjeden til forbundsleder Ulf Madsen.21.12.2020
13:29
22.12.2020 08:51

kai.hovden@lomedia.no

Teknologien ble løsningen da FLT og Arbeiderpartiet møttes for å diskutere koronasituasjonen, krisepakker og, ikke minst, det kommende stortingsvalget. Forbundsleder Ulf Madsen i FLT var klar på hva han og forbundet ønsker.

– Landet har behov for en ny retning etter valget neste år. Det må bli mer oppmerksomhet rund folks reelle behov, og færre regjeringsoppnevnte ekspertgrupper. Hør på partene i arbeidslivet, lød rådet fra Madsen.

Godt samarbeid

Forbundslederen er godt fornøyd med samarbeidet FLT og LO har hatt med Arbeiderpartiet gjennom koronakrisen.

– Opposisjonen har forbedret krisepakkene fra regjeringen hele veien. Vi har mange medlemmer i industrien, og mange av disse arbeider innen olje og gass. Skatteutsettelser og bedre ordninger for permitterte og virksomhetene har vært viktig, slo Madsen fast.

Han uttrykte samtidig bekymring over de økende arbeidsledighetstallene vi nå ser.

– Bare sist uke ble det registrert 6000 nye arbeidsledige. Både LO og vi ønsker mer forutsigbarhet når det gjelder støtteordningene for permitterte og arbeidsledige. Disse tiltakene vare ut pandemien, understreker Madsen.

Forbundslederen minnet om at vi en dag er over koronakrisen, og at det da er helt avgjørende å ha sysselsettingstiltakene klare.

– Det handler om å hente frem den velkjente oppskriften og ha gryteferdige prosjekter klare. Det betyr i stor grad å forsere offentlige satsinger, sa Madsen.

(Saken fortsetter under bildet)

VIL HA FORUTSIGBARHET: Forbundsleder Ulf Madsen i FLT vil ha støtteordninger som varer ut koronakrisen, og en langsiktig tankegang som sørger for sysselsettingsprosjekter når pandemien er over.

VIL HA FORUTSIGBARHET: Forbundsleder Ulf Madsen i FLT vil ha støtteordninger som varer ut koronakrisen, og en langsiktig tankegang som sørger for sysselsettingsprosjekter når pandemien er over.

FLT

Fagskolene

Madsen trakk også frem skjevfordelingen mellom universitet og høgskoler på den ene siden og fagskolene på den andre, i samtalen med Gahr Støre.

– Det overføres årlig 40 milliarder kroner til akademia, mens fagskolene får 1,1 milliard. Vi mener det trengs 100 000 fagskoleplasser innen 2030. Arbeiderpartiet møter oss med 1000 nye plasser i 2021. Her trengs det en reform, slo Madsen fast.

Forbundsleder Madsen ønsket også å diskutere industripolitikk.

– Vi ser stadig mer utenlandsk eierskap i bedrifter her til lands, og det skaper utfordringer. Det finnes en rekke eksempler hvor kravene fra utenlandske eiere er i direkte konflikt med norsk lov, pekte han på.

Den norske modellen er ifølge Madsen helt avgjørende for at vi skal kunne opprettholde produktivitet i verdensklasse i høykostlandet Norge.

– Da er det desto viktigere å sikre norsk eierskap i strategiske industrier og næringer, ikke å selge ut ved første og beste anledning slik som Solberg-regjeringen higer etter, mener Madsen.

Et arbeidsliv for alle er viktig for FLT, noe Madsen gjorde klart for Støre.

– Vi mener at Arbeiderpartiet bør jobbe for at forhåndsgodkjente og ideelle aktører får ansvaret for arbeidsmarkedstiltak. Konkurranseutsetting og anbudsprosesser slik vi opplever nå, har en tendens til å gå ut over de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, og det skaper stor usikkerhet når man må belage seg på å levere et tilbud for kun fire år av gangen. I tillegg mener vi ikke det er moralsk riktig å sette tiltak til de svakeste blant oss ut på anbud, sa Madsen.

Han manet til samling og fellesskap blant de rødgrønne partiene i den kommende valgkampen.

– Velgerne må få vite hvor de får mest igjen, totalt sett, slo han fast.

Kampen for helheten

Støre støttet Madsens syn på regjeringens stadige bruk av ekspertgrupper.

– For den sittende regjeringen har det vært viktig å holde partene i arbeidslivet ute, fordi de vet det vil kreve mer tid å involvere dem, sa han.

– Vi jobber for helheten og den norske modellen. Partene i arbeidslivet sikrer den nødvendige erfaringen og kunnskapen om hvordan politiske tiltak vil slå ut i det virkelige liv, og gir politikken legitimitet, utdypet Støre.

Han erkjenner at det tar mer tid å involvere partene, men at det er avgjørende for å lykkes.

– Samtidig ser vi at det er vanskelig å være partiet som kjemper for helheten i et mediebilde hvor enkeltsakene hersker, vedgikk han.

Mer enn festtaler

– Den norske modellen må være mer enn festtaler. Regjeringen anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet, men nå, under pandemien, støtter de seg til den norske modellen fordi de vet den virker, sa Støre.

Han var klar i sitt budskap til velgerne før det kommende valget:

– Nå er det arbeidsfolks tur!

Støre pekte på at de under sju år med Høyre-regjering har vært de som har det ganske greit og oppover som har vært prioritert.

– Kuttene har kommet i gal ende, mener han.

Arbeiderpartiet lover billigere legebesøk, barnehage, tilgang til SFO for alle og at pendling og fagforeningsmedlemskap blir billigere når de trer inn i regjeringskontorene neste år – om velgerne vil. Støre var også klinkende klar på at Arbeiderpartiet må vinne tilbake de fagorganiserte.

– Vi har for lav oppslutning blant fagorganiserte. Vi må nå ut og vise at Arbeiderpartiet har politikk som treffer denne gruppen, sa Støre.

Langsiktige tiltak

I møte med koronapandemien har Arbeiderpartiet, sammen med resten av opposisjonen, vært et viktig korrektiv til regjeringens krisepakker, mener Støre.

– Vi har arbeidet iherdig med å påvirke krisepakkene. Det første de kom med var skattekutt, som Høyre ser ut til å være besatt av. Nå er det viktig å få på plass langsiktige tiltak, slik at vi ikke kommer løpende etter, sa Støre.

Han har med forbauselse kunnet konstatere at nye krisepakker ikke var på plass da den andre bølgen av pandemien traff oss nå i høst.

– Regjeringen burde hatt beredskapen på plass. Nå blir det ikke mulig å få utbetalt støtte via disse pakkene før i januar eller februar neste år, sa Støre.

Partilederen mener det nå er avgjørende å løfte blikket og se hva som blir viktig etter pandemien.

– Betydningen av å få folk i arbeid vil være enda viktigere enn tidligere. Vi finansierer velferdsstaten via skatt, og da må folk være i arbeid.

Programmet

Støre understreket at det er fellesskapet som har ansvaret for velferden, noe som er en sentral profil i Arbeiderpartiets program. Her lover han også en klar distriktsprofil, men med andre løsninger enn hva Senterpartiet serverer.

– Vender vi by og land mot hverandre, ender vi med at begge parter taper, slo Støre fast.

Klima, miljø og arbeid er nøkkelord i programmet frem mot valget i 2021, og Støre mener FLTs medlemmer er en sentral del av løsningen for fremtiden.

– Deres kompetanse om organisering av arbeid og hvordan man produserer, er nøkkelen til å lykkes, slo Støre fast.

Han var også tydelig på hvor viktig arbeidsmarkedsbedrifter er for å få folk ut i jobb, og at denne bransjen ikke skal ødelegges av anbudsutsetting.

En sterk velferdsstat, satsing på yrkesfag og økte ressurser til fagskolene står også sentralt for Arbeiderpartiet, noe som nok er musikk i ørene for FLT-medlemmer.

– Jeg opplever at Arbeiderpartiet og FLT tenker likt. En kompetansereform, satsing på fagskolene, gjenreising etter koronapandemien og solid økonomi i kommuner og fylkeskommuner er avgjørende. Her er det mange arbeidsplasser, og innkjøpene er avgjørende for bedrifter over hele landet, sa Støre.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.12.2020
13:29
22.12.2020 08:51Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa


Flere saker