JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRENGER DE FAGORGANISERTE: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er tydelig på at partiet må vinne tilbake de fagorganiserte. Billigere fagforeningsmedlemskap og pendling er noe av hva partiet frister med i forkant av stortingsvalget neste år.

TRENGER DE FAGORGANISERTE: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er tydelig på at partiet må vinne tilbake de fagorganiserte. Billigere fagforeningsmedlemskap og pendling er noe av hva partiet frister med i forkant av stortingsvalget neste år.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lover kursendring etter stortingsvalget neste år:

– Nå er det arbeidsfolks tur, lover Ap-leder Jonas Gahr Støre

Arbeiderpartilederen mener FLTs medlemmer sitter på nøkkelen til en bærekraftig fremtid. – Nå er det arbeidsfolks tur, er beskjeden til forbundsleder Ulf Madsen.21.12.2020
13:29
22.12.2020 08:51

kai.hovden@lomedia.no

Teknologien ble løsningen da FLT og Arbeiderpartiet møttes for å diskutere koronasituasjonen, krisepakker og, ikke minst, det kommende stortingsvalget. Forbundsleder Ulf Madsen i FLT var klar på hva han og forbundet ønsker.

– Landet har behov for en ny retning etter valget neste år. Det må bli mer oppmerksomhet rund folks reelle behov, og færre regjeringsoppnevnte ekspertgrupper. Hør på partene i arbeidslivet, lød rådet fra Madsen.

Godt samarbeid

Forbundslederen er godt fornøyd med samarbeidet FLT og LO har hatt med Arbeiderpartiet gjennom koronakrisen.

– Opposisjonen har forbedret krisepakkene fra regjeringen hele veien. Vi har mange medlemmer i industrien, og mange av disse arbeider innen olje og gass. Skatteutsettelser og bedre ordninger for permitterte og virksomhetene har vært viktig, slo Madsen fast.

Han uttrykte samtidig bekymring over de økende arbeidsledighetstallene vi nå ser.

– Bare sist uke ble det registrert 6000 nye arbeidsledige. Både LO og vi ønsker mer forutsigbarhet når det gjelder støtteordningene for permitterte og arbeidsledige. Disse tiltakene vare ut pandemien, understreker Madsen.

Forbundslederen minnet om at vi en dag er over koronakrisen, og at det da er helt avgjørende å ha sysselsettingstiltakene klare.

– Det handler om å hente frem den velkjente oppskriften og ha gryteferdige prosjekter klare. Det betyr i stor grad å forsere offentlige satsinger, sa Madsen.

(Saken fortsetter under bildet)

VIL HA FORUTSIGBARHET: Forbundsleder Ulf Madsen i FLT vil ha støtteordninger som varer ut koronakrisen, og en langsiktig tankegang som sørger for sysselsettingsprosjekter når pandemien er over.

VIL HA FORUTSIGBARHET: Forbundsleder Ulf Madsen i FLT vil ha støtteordninger som varer ut koronakrisen, og en langsiktig tankegang som sørger for sysselsettingsprosjekter når pandemien er over.

FLT

Fagskolene

Madsen trakk også frem skjevfordelingen mellom universitet og høgskoler på den ene siden og fagskolene på den andre, i samtalen med Gahr Støre.

– Det overføres årlig 40 milliarder kroner til akademia, mens fagskolene får 1,1 milliard. Vi mener det trengs 100 000 fagskoleplasser innen 2030. Arbeiderpartiet møter oss med 1000 nye plasser i 2021. Her trengs det en reform, slo Madsen fast.

Forbundsleder Madsen ønsket også å diskutere industripolitikk.

– Vi ser stadig mer utenlandsk eierskap i bedrifter her til lands, og det skaper utfordringer. Det finnes en rekke eksempler hvor kravene fra utenlandske eiere er i direkte konflikt med norsk lov, pekte han på.

Den norske modellen er ifølge Madsen helt avgjørende for at vi skal kunne opprettholde produktivitet i verdensklasse i høykostlandet Norge.

– Da er det desto viktigere å sikre norsk eierskap i strategiske industrier og næringer, ikke å selge ut ved første og beste anledning slik som Solberg-regjeringen higer etter, mener Madsen.

Et arbeidsliv for alle er viktig for FLT, noe Madsen gjorde klart for Støre.

– Vi mener at Arbeiderpartiet bør jobbe for at forhåndsgodkjente og ideelle aktører får ansvaret for arbeidsmarkedstiltak. Konkurranseutsetting og anbudsprosesser slik vi opplever nå, har en tendens til å gå ut over de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, og det skaper stor usikkerhet når man må belage seg på å levere et tilbud for kun fire år av gangen. I tillegg mener vi ikke det er moralsk riktig å sette tiltak til de svakeste blant oss ut på anbud, sa Madsen.

Han manet til samling og fellesskap blant de rødgrønne partiene i den kommende valgkampen.

– Velgerne må få vite hvor de får mest igjen, totalt sett, slo han fast.

Kampen for helheten

Støre støttet Madsens syn på regjeringens stadige bruk av ekspertgrupper.

– For den sittende regjeringen har det vært viktig å holde partene i arbeidslivet ute, fordi de vet det vil kreve mer tid å involvere dem, sa han.

– Vi jobber for helheten og den norske modellen. Partene i arbeidslivet sikrer den nødvendige erfaringen og kunnskapen om hvordan politiske tiltak vil slå ut i det virkelige liv, og gir politikken legitimitet, utdypet Støre.

Han erkjenner at det tar mer tid å involvere partene, men at det er avgjørende for å lykkes.

– Samtidig ser vi at det er vanskelig å være partiet som kjemper for helheten i et mediebilde hvor enkeltsakene hersker, vedgikk han.

Mer enn festtaler

– Den norske modellen må være mer enn festtaler. Regjeringen anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet, men nå, under pandemien, støtter de seg til den norske modellen fordi de vet den virker, sa Støre.

Han var klar i sitt budskap til velgerne før det kommende valget:

– Nå er det arbeidsfolks tur!

Støre pekte på at de under sju år med Høyre-regjering har vært de som har det ganske greit og oppover som har vært prioritert.

– Kuttene har kommet i gal ende, mener han.

Arbeiderpartiet lover billigere legebesøk, barnehage, tilgang til SFO for alle og at pendling og fagforeningsmedlemskap blir billigere når de trer inn i regjeringskontorene neste år – om velgerne vil. Støre var også klinkende klar på at Arbeiderpartiet må vinne tilbake de fagorganiserte.

– Vi har for lav oppslutning blant fagorganiserte. Vi må nå ut og vise at Arbeiderpartiet har politikk som treffer denne gruppen, sa Støre.

Langsiktige tiltak

I møte med koronapandemien har Arbeiderpartiet, sammen med resten av opposisjonen, vært et viktig korrektiv til regjeringens krisepakker, mener Støre.

– Vi har arbeidet iherdig med å påvirke krisepakkene. Det første de kom med var skattekutt, som Høyre ser ut til å være besatt av. Nå er det viktig å få på plass langsiktige tiltak, slik at vi ikke kommer løpende etter, sa Støre.

Han har med forbauselse kunnet konstatere at nye krisepakker ikke var på plass da den andre bølgen av pandemien traff oss nå i høst.

– Regjeringen burde hatt beredskapen på plass. Nå blir det ikke mulig å få utbetalt støtte via disse pakkene før i januar eller februar neste år, sa Støre.

Partilederen mener det nå er avgjørende å løfte blikket og se hva som blir viktig etter pandemien.

– Betydningen av å få folk i arbeid vil være enda viktigere enn tidligere. Vi finansierer velferdsstaten via skatt, og da må folk være i arbeid.

Programmet

Støre understreket at det er fellesskapet som har ansvaret for velferden, noe som er en sentral profil i Arbeiderpartiets program. Her lover han også en klar distriktsprofil, men med andre løsninger enn hva Senterpartiet serverer.

– Vender vi by og land mot hverandre, ender vi med at begge parter taper, slo Støre fast.

Klima, miljø og arbeid er nøkkelord i programmet frem mot valget i 2021, og Støre mener FLTs medlemmer er en sentral del av løsningen for fremtiden.

– Deres kompetanse om organisering av arbeid og hvordan man produserer, er nøkkelen til å lykkes, slo Støre fast.

Han var også tydelig på hvor viktig arbeidsmarkedsbedrifter er for å få folk ut i jobb, og at denne bransjen ikke skal ødelegges av anbudsutsetting.

En sterk velferdsstat, satsing på yrkesfag og økte ressurser til fagskolene står også sentralt for Arbeiderpartiet, noe som nok er musikk i ørene for FLT-medlemmer.

– Jeg opplever at Arbeiderpartiet og FLT tenker likt. En kompetansereform, satsing på fagskolene, gjenreising etter koronapandemien og solid økonomi i kommuner og fylkeskommuner er avgjørende. Her er det mange arbeidsplasser, og innkjøpene er avgjørende for bedrifter over hele landet, sa Støre.

21.12.2020
13:29
22.12.2020 08:51Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

Håvard Sæbø

Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Tormod Ytrehus

I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Erlend Angelo

Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Sissel M. Rasmussen

Her er en kort forklaring på hva lockout er

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-leder Christopher Beckham ser seg ekstra over skulderen etter helgens masseskyting

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.

Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.

Paul S. Amundsen

Et solid flertall av elektrikerne stemte ja til meklingsresultatet


Flere saker