JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRENGER DE FAGORGANISERTE: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er tydelig på at partiet må vinne tilbake de fagorganiserte. Billigere fagforeningsmedlemskap og pendling er noe av hva partiet frister med i forkant av stortingsvalget neste år.

TRENGER DE FAGORGANISERTE: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er tydelig på at partiet må vinne tilbake de fagorganiserte. Billigere fagforeningsmedlemskap og pendling er noe av hva partiet frister med i forkant av stortingsvalget neste år.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lover kursendring etter stortingsvalget neste år:

– Nå er det arbeidsfolks tur, lover Ap-leder Jonas Gahr Støre

Arbeiderpartilederen mener FLTs medlemmer sitter på nøkkelen til en bærekraftig fremtid. – Nå er det arbeidsfolks tur, er beskjeden til forbundsleder Ulf Madsen.21.12.2020
13:29
22.12.2020 08:51

kai.hovden@lomedia.no

Teknologien ble løsningen da FLT og Arbeiderpartiet møttes for å diskutere koronasituasjonen, krisepakker og, ikke minst, det kommende stortingsvalget. Forbundsleder Ulf Madsen i FLT var klar på hva han og forbundet ønsker.

– Landet har behov for en ny retning etter valget neste år. Det må bli mer oppmerksomhet rund folks reelle behov, og færre regjeringsoppnevnte ekspertgrupper. Hør på partene i arbeidslivet, lød rådet fra Madsen.

Godt samarbeid

Forbundslederen er godt fornøyd med samarbeidet FLT og LO har hatt med Arbeiderpartiet gjennom koronakrisen.

– Opposisjonen har forbedret krisepakkene fra regjeringen hele veien. Vi har mange medlemmer i industrien, og mange av disse arbeider innen olje og gass. Skatteutsettelser og bedre ordninger for permitterte og virksomhetene har vært viktig, slo Madsen fast.

Han uttrykte samtidig bekymring over de økende arbeidsledighetstallene vi nå ser.

– Bare sist uke ble det registrert 6000 nye arbeidsledige. Både LO og vi ønsker mer forutsigbarhet når det gjelder støtteordningene for permitterte og arbeidsledige. Disse tiltakene vare ut pandemien, understreker Madsen.

Forbundslederen minnet om at vi en dag er over koronakrisen, og at det da er helt avgjørende å ha sysselsettingstiltakene klare.

– Det handler om å hente frem den velkjente oppskriften og ha gryteferdige prosjekter klare. Det betyr i stor grad å forsere offentlige satsinger, sa Madsen.

(Saken fortsetter under bildet)

VIL HA FORUTSIGBARHET: Forbundsleder Ulf Madsen i FLT vil ha støtteordninger som varer ut koronakrisen, og en langsiktig tankegang som sørger for sysselsettingsprosjekter når pandemien er over.

VIL HA FORUTSIGBARHET: Forbundsleder Ulf Madsen i FLT vil ha støtteordninger som varer ut koronakrisen, og en langsiktig tankegang som sørger for sysselsettingsprosjekter når pandemien er over.

FLT

Fagskolene

Madsen trakk også frem skjevfordelingen mellom universitet og høgskoler på den ene siden og fagskolene på den andre, i samtalen med Gahr Støre.

– Det overføres årlig 40 milliarder kroner til akademia, mens fagskolene får 1,1 milliard. Vi mener det trengs 100 000 fagskoleplasser innen 2030. Arbeiderpartiet møter oss med 1000 nye plasser i 2021. Her trengs det en reform, slo Madsen fast.

Forbundsleder Madsen ønsket også å diskutere industripolitikk.

– Vi ser stadig mer utenlandsk eierskap i bedrifter her til lands, og det skaper utfordringer. Det finnes en rekke eksempler hvor kravene fra utenlandske eiere er i direkte konflikt med norsk lov, pekte han på.

Den norske modellen er ifølge Madsen helt avgjørende for at vi skal kunne opprettholde produktivitet i verdensklasse i høykostlandet Norge.

– Da er det desto viktigere å sikre norsk eierskap i strategiske industrier og næringer, ikke å selge ut ved første og beste anledning slik som Solberg-regjeringen higer etter, mener Madsen.

Et arbeidsliv for alle er viktig for FLT, noe Madsen gjorde klart for Støre.

– Vi mener at Arbeiderpartiet bør jobbe for at forhåndsgodkjente og ideelle aktører får ansvaret for arbeidsmarkedstiltak. Konkurranseutsetting og anbudsprosesser slik vi opplever nå, har en tendens til å gå ut over de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, og det skaper stor usikkerhet når man må belage seg på å levere et tilbud for kun fire år av gangen. I tillegg mener vi ikke det er moralsk riktig å sette tiltak til de svakeste blant oss ut på anbud, sa Madsen.

Han manet til samling og fellesskap blant de rødgrønne partiene i den kommende valgkampen.

– Velgerne må få vite hvor de får mest igjen, totalt sett, slo han fast.

Kampen for helheten

Støre støttet Madsens syn på regjeringens stadige bruk av ekspertgrupper.

– For den sittende regjeringen har det vært viktig å holde partene i arbeidslivet ute, fordi de vet det vil kreve mer tid å involvere dem, sa han.

– Vi jobber for helheten og den norske modellen. Partene i arbeidslivet sikrer den nødvendige erfaringen og kunnskapen om hvordan politiske tiltak vil slå ut i det virkelige liv, og gir politikken legitimitet, utdypet Støre.

Han erkjenner at det tar mer tid å involvere partene, men at det er avgjørende for å lykkes.

– Samtidig ser vi at det er vanskelig å være partiet som kjemper for helheten i et mediebilde hvor enkeltsakene hersker, vedgikk han.

Mer enn festtaler

– Den norske modellen må være mer enn festtaler. Regjeringen anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet, men nå, under pandemien, støtter de seg til den norske modellen fordi de vet den virker, sa Støre.

Han var klar i sitt budskap til velgerne før det kommende valget:

– Nå er det arbeidsfolks tur!

Støre pekte på at de under sju år med Høyre-regjering har vært de som har det ganske greit og oppover som har vært prioritert.

– Kuttene har kommet i gal ende, mener han.

Arbeiderpartiet lover billigere legebesøk, barnehage, tilgang til SFO for alle og at pendling og fagforeningsmedlemskap blir billigere når de trer inn i regjeringskontorene neste år – om velgerne vil. Støre var også klinkende klar på at Arbeiderpartiet må vinne tilbake de fagorganiserte.

– Vi har for lav oppslutning blant fagorganiserte. Vi må nå ut og vise at Arbeiderpartiet har politikk som treffer denne gruppen, sa Støre.

Langsiktige tiltak

I møte med koronapandemien har Arbeiderpartiet, sammen med resten av opposisjonen, vært et viktig korrektiv til regjeringens krisepakker, mener Støre.

– Vi har arbeidet iherdig med å påvirke krisepakkene. Det første de kom med var skattekutt, som Høyre ser ut til å være besatt av. Nå er det viktig å få på plass langsiktige tiltak, slik at vi ikke kommer løpende etter, sa Støre.

Han har med forbauselse kunnet konstatere at nye krisepakker ikke var på plass da den andre bølgen av pandemien traff oss nå i høst.

– Regjeringen burde hatt beredskapen på plass. Nå blir det ikke mulig å få utbetalt støtte via disse pakkene før i januar eller februar neste år, sa Støre.

Partilederen mener det nå er avgjørende å løfte blikket og se hva som blir viktig etter pandemien.

– Betydningen av å få folk i arbeid vil være enda viktigere enn tidligere. Vi finansierer velferdsstaten via skatt, og da må folk være i arbeid.

Programmet

Støre understreket at det er fellesskapet som har ansvaret for velferden, noe som er en sentral profil i Arbeiderpartiets program. Her lover han også en klar distriktsprofil, men med andre løsninger enn hva Senterpartiet serverer.

– Vender vi by og land mot hverandre, ender vi med at begge parter taper, slo Støre fast.

Klima, miljø og arbeid er nøkkelord i programmet frem mot valget i 2021, og Støre mener FLTs medlemmer er en sentral del av løsningen for fremtiden.

– Deres kompetanse om organisering av arbeid og hvordan man produserer, er nøkkelen til å lykkes, slo Støre fast.

Han var også tydelig på hvor viktig arbeidsmarkedsbedrifter er for å få folk ut i jobb, og at denne bransjen ikke skal ødelegges av anbudsutsetting.

En sterk velferdsstat, satsing på yrkesfag og økte ressurser til fagskolene står også sentralt for Arbeiderpartiet, noe som nok er musikk i ørene for FLT-medlemmer.

– Jeg opplever at Arbeiderpartiet og FLT tenker likt. En kompetansereform, satsing på fagskolene, gjenreising etter koronapandemien og solid økonomi i kommuner og fylkeskommuner er avgjørende. Her er det mange arbeidsplasser, og innkjøpene er avgjørende for bedrifter over hele landet, sa Støre.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.12.2020
13:29
22.12.2020 08:51Mest lest

Statsminister Erna Solberg på pressekonferansen der de tre regjeringspartiene la fram grepene de ville ta etter valget.

Statsminister Erna Solberg på pressekonferansen der de tre regjeringspartiene la fram grepene de ville ta etter valget.

Helge Rønning Birkelund

Erna Solberg vil ikke gi en krone mer til AFP-ordningen

Agenda-leder Trygve Svensson går hardt ut mot statsminister Erna Solbergs uttalelse om at forskjellene er små i Norge.

Agenda-leder Trygve Svensson går hardt ut mot statsminister Erna Solbergs uttalelse om at forskjellene er små i Norge.

Jan-Erik Østlie og Leif Martin Kirknes

Erna Solberg mener det er små forskjeller i Norge: – Skremmende kunnskapsløst, svarer Agenda-sjefen

Sissel M. Rasmussen

Nye tall: En av fem har ikke råd til å gå til tannlegen

Med arbeidstreningen Daniel Jernskjegg-Mathisen får i butikken VI på torvet har han fått en grunn til å stå opp om morgenen.

Med arbeidstreningen Daniel Jernskjegg-Mathisen får i butikken VI på torvet har han fått en grunn til å stå opp om morgenen.

Hanna Skotheim

Med en hullete CV slet Daniel (25) med å se framover: – Jobben i butikken har bevist at jeg klarer å være voksen

Jan-Erik Østlie

Ap sender et skremmeskudd mot Sp, skriver Stein Sneve

Kari Elisabeth Kaski

Kari Elisabeth Kaski

Jan-Erik Østlie

Laksemilliardær advarte mot formuesskatt: – Uhorvelig frekt, svarer SV

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

Bjarne Lagesen svarer om funnene i LOs sommerpatrulje

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

Ulovlig overvåking og manglende kontrakter: Her er funnene fra LOs sommerpatrulje

Ørjan Takle

Ørjan Takle

Håvard Sæbø

«Anbud er i ferd med å ødelegge bussnæringen», skriver Ørjan Takle

Cato Nysveen sto på bar bakke da koronaen kom til Norge. Ved hjelp av småjobbformidlingsappen Luado har han nå god inntekt som altmuligmann.

Cato Nysveen sto på bar bakke da koronaen kom til Norge. Ved hjelp av småjobbformidlingsappen Luado har han nå god inntekt som altmuligmann.

Jo Moen Bredeveien

Cato lever av oppdrag fra en app: – Om LO er skeptisk til dette opplegget, blir jeg oppgitt

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet i august 2018. I mars 2021 ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

Per Sandberg gikk av som fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet i august 2018. I mars 2021 ble han enstemmig valgt som førstekandidat for Liberalistene i Oslo ved stortingsvalget til høsten.

Jan-Erik Østlie

Liberalistene får en halv million i pengegave fra Bahamas

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Erna Solberg er ikke like bekymret for ulikhetene i Norge som LO og venstresiden i norsk politikk.

Helge Rønning Birkelund

Norge er verdensledende på små forskjeller, mener Erna Solberg. Hun vil nyansere debatten om ulikhet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Tri Nguyen Dinh

Kilder: Sp-veto mot SV kan gi ren Ap-regjering

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken

Jan-Erik Østlie

Lysbakken: Arbeidsfolk har betalt prisen for krisen

Amazon

Amazon

Wikimedia Commons

Amazon-ansatte i USA kan juble: Får etterbetalt millionbeløp

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

De fem partilederne på venstresida har mer grunn til å glede seg over juli-tallene enn motstanderne på høyresida.

Stortinget

Juli-tallene: Klart flertall for regjering med Ap, Sp og SV

Arkivfoto fra besøk hos Bergen Engines

Arkivfoto fra besøk hos Bergen Engines

Tormod Ytrehus

Salget til russerne ble stoppet: Nå selges Bergen Engines i stedet til britisk konsern

NAV-SKANDALEN: Rullet opp i 2019 da det ble avdekket at Nav i en årrekke hadde feiltolket og feilpraktisert EUs trygdeforordning og på feil grunnlag krevd trygdeytelser tilbakebetalt eller anmeldt folk for trygdesvindel.

NAV-SKANDALEN: Rullet opp i 2019 da det ble avdekket at Nav i en årrekke hadde feiltolket og feilpraktisert EUs trygdeforordning og på feil grunnlag krevd trygdeytelser tilbakebetalt eller anmeldt folk for trygdesvindel.

Tormod Ytrehus

Nav-ofre varsler massesøksmål mot staten

Høyre-leder Erna Solberg, Venstre-leder Guri Melby og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad lanserer ti grep for å skape arbeidsplasser og sikre at flere får jobb.

Høyre-leder Erna Solberg, Venstre-leder Guri Melby og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad lanserer ti grep for å skape arbeidsplasser og sikre at flere får jobb.

Foto: Javad M. Parsa / NTB

Høyre, Venstre og KrF lover nye kutt i formuesskatten

Jonas Gahr Støre lytter på sin Trøndelagsturne. Her snakker han med lærlingene Christoffer Rise og Maria Halle.

Jonas Gahr Støre lytter på sin Trøndelagsturne. Her snakker han med lærlingene Christoffer Rise og Maria Halle.

Helge Rønning Birkelund

Støre lover flere politifolk, men ikke flere lensmannskontorer

Erlend Angelo

Sjømatbedriftene krever null moms på sjømat


Flere saker