JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TRENGER DE FAGORGANISERTE: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er tydelig på at partiet må vinne tilbake de fagorganiserte. Billigere fagforeningsmedlemskap og pendling er noe av hva partiet frister med i forkant av stortingsvalget neste år.

TRENGER DE FAGORGANISERTE: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er tydelig på at partiet må vinne tilbake de fagorganiserte. Billigere fagforeningsmedlemskap og pendling er noe av hva partiet frister med i forkant av stortingsvalget neste år.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lover kursendring etter stortingsvalget neste år:

– Nå er det arbeidsfolks tur, lover Ap-leder Jonas Gahr Støre

Arbeiderpartilederen mener FLTs medlemmer sitter på nøkkelen til en bærekraftig fremtid. – Nå er det arbeidsfolks tur, er beskjeden til forbundsleder Ulf Madsen.21.12.2020
13:29
22.12.2020 08:51

kai.hovden@lomedia.no

Teknologien ble løsningen da FLT og Arbeiderpartiet møttes for å diskutere koronasituasjonen, krisepakker og, ikke minst, det kommende stortingsvalget. Forbundsleder Ulf Madsen i FLT var klar på hva han og forbundet ønsker.

– Landet har behov for en ny retning etter valget neste år. Det må bli mer oppmerksomhet rund folks reelle behov, og færre regjeringsoppnevnte ekspertgrupper. Hør på partene i arbeidslivet, lød rådet fra Madsen.

Godt samarbeid

Forbundslederen er godt fornøyd med samarbeidet FLT og LO har hatt med Arbeiderpartiet gjennom koronakrisen.

– Opposisjonen har forbedret krisepakkene fra regjeringen hele veien. Vi har mange medlemmer i industrien, og mange av disse arbeider innen olje og gass. Skatteutsettelser og bedre ordninger for permitterte og virksomhetene har vært viktig, slo Madsen fast.

Han uttrykte samtidig bekymring over de økende arbeidsledighetstallene vi nå ser.

– Bare sist uke ble det registrert 6000 nye arbeidsledige. Både LO og vi ønsker mer forutsigbarhet når det gjelder støtteordningene for permitterte og arbeidsledige. Disse tiltakene vare ut pandemien, understreker Madsen.

Forbundslederen minnet om at vi en dag er over koronakrisen, og at det da er helt avgjørende å ha sysselsettingstiltakene klare.

– Det handler om å hente frem den velkjente oppskriften og ha gryteferdige prosjekter klare. Det betyr i stor grad å forsere offentlige satsinger, sa Madsen.

(Saken fortsetter under bildet)

VIL HA FORUTSIGBARHET: Forbundsleder Ulf Madsen i FLT vil ha støtteordninger som varer ut koronakrisen, og en langsiktig tankegang som sørger for sysselsettingsprosjekter når pandemien er over.

VIL HA FORUTSIGBARHET: Forbundsleder Ulf Madsen i FLT vil ha støtteordninger som varer ut koronakrisen, og en langsiktig tankegang som sørger for sysselsettingsprosjekter når pandemien er over.

FLT

Fagskolene

Madsen trakk også frem skjevfordelingen mellom universitet og høgskoler på den ene siden og fagskolene på den andre, i samtalen med Gahr Støre.

– Det overføres årlig 40 milliarder kroner til akademia, mens fagskolene får 1,1 milliard. Vi mener det trengs 100 000 fagskoleplasser innen 2030. Arbeiderpartiet møter oss med 1000 nye plasser i 2021. Her trengs det en reform, slo Madsen fast.

Forbundsleder Madsen ønsket også å diskutere industripolitikk.

– Vi ser stadig mer utenlandsk eierskap i bedrifter her til lands, og det skaper utfordringer. Det finnes en rekke eksempler hvor kravene fra utenlandske eiere er i direkte konflikt med norsk lov, pekte han på.

Den norske modellen er ifølge Madsen helt avgjørende for at vi skal kunne opprettholde produktivitet i verdensklasse i høykostlandet Norge.

– Da er det desto viktigere å sikre norsk eierskap i strategiske industrier og næringer, ikke å selge ut ved første og beste anledning slik som Solberg-regjeringen higer etter, mener Madsen.

Et arbeidsliv for alle er viktig for FLT, noe Madsen gjorde klart for Støre.

– Vi mener at Arbeiderpartiet bør jobbe for at forhåndsgodkjente og ideelle aktører får ansvaret for arbeidsmarkedstiltak. Konkurranseutsetting og anbudsprosesser slik vi opplever nå, har en tendens til å gå ut over de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, og det skaper stor usikkerhet når man må belage seg på å levere et tilbud for kun fire år av gangen. I tillegg mener vi ikke det er moralsk riktig å sette tiltak til de svakeste blant oss ut på anbud, sa Madsen.

Han manet til samling og fellesskap blant de rødgrønne partiene i den kommende valgkampen.

– Velgerne må få vite hvor de får mest igjen, totalt sett, slo han fast.

Kampen for helheten

Støre støttet Madsens syn på regjeringens stadige bruk av ekspertgrupper.

– For den sittende regjeringen har det vært viktig å holde partene i arbeidslivet ute, fordi de vet det vil kreve mer tid å involvere dem, sa han.

– Vi jobber for helheten og den norske modellen. Partene i arbeidslivet sikrer den nødvendige erfaringen og kunnskapen om hvordan politiske tiltak vil slå ut i det virkelige liv, og gir politikken legitimitet, utdypet Støre.

Han erkjenner at det tar mer tid å involvere partene, men at det er avgjørende for å lykkes.

– Samtidig ser vi at det er vanskelig å være partiet som kjemper for helheten i et mediebilde hvor enkeltsakene hersker, vedgikk han.

Mer enn festtaler

– Den norske modellen må være mer enn festtaler. Regjeringen anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet, men nå, under pandemien, støtter de seg til den norske modellen fordi de vet den virker, sa Støre.

Han var klar i sitt budskap til velgerne før det kommende valget:

– Nå er det arbeidsfolks tur!

Støre pekte på at de under sju år med Høyre-regjering har vært de som har det ganske greit og oppover som har vært prioritert.

– Kuttene har kommet i gal ende, mener han.

Arbeiderpartiet lover billigere legebesøk, barnehage, tilgang til SFO for alle og at pendling og fagforeningsmedlemskap blir billigere når de trer inn i regjeringskontorene neste år – om velgerne vil. Støre var også klinkende klar på at Arbeiderpartiet må vinne tilbake de fagorganiserte.

– Vi har for lav oppslutning blant fagorganiserte. Vi må nå ut og vise at Arbeiderpartiet har politikk som treffer denne gruppen, sa Støre.

Langsiktige tiltak

I møte med koronapandemien har Arbeiderpartiet, sammen med resten av opposisjonen, vært et viktig korrektiv til regjeringens krisepakker, mener Støre.

– Vi har arbeidet iherdig med å påvirke krisepakkene. Det første de kom med var skattekutt, som Høyre ser ut til å være besatt av. Nå er det viktig å få på plass langsiktige tiltak, slik at vi ikke kommer løpende etter, sa Støre.

Han har med forbauselse kunnet konstatere at nye krisepakker ikke var på plass da den andre bølgen av pandemien traff oss nå i høst.

– Regjeringen burde hatt beredskapen på plass. Nå blir det ikke mulig å få utbetalt støtte via disse pakkene før i januar eller februar neste år, sa Støre.

Partilederen mener det nå er avgjørende å løfte blikket og se hva som blir viktig etter pandemien.

– Betydningen av å få folk i arbeid vil være enda viktigere enn tidligere. Vi finansierer velferdsstaten via skatt, og da må folk være i arbeid.

Programmet

Støre understreket at det er fellesskapet som har ansvaret for velferden, noe som er en sentral profil i Arbeiderpartiets program. Her lover han også en klar distriktsprofil, men med andre løsninger enn hva Senterpartiet serverer.

– Vender vi by og land mot hverandre, ender vi med at begge parter taper, slo Støre fast.

Klima, miljø og arbeid er nøkkelord i programmet frem mot valget i 2021, og Støre mener FLTs medlemmer er en sentral del av løsningen for fremtiden.

– Deres kompetanse om organisering av arbeid og hvordan man produserer, er nøkkelen til å lykkes, slo Støre fast.

Han var også tydelig på hvor viktig arbeidsmarkedsbedrifter er for å få folk ut i jobb, og at denne bransjen ikke skal ødelegges av anbudsutsetting.

En sterk velferdsstat, satsing på yrkesfag og økte ressurser til fagskolene står også sentralt for Arbeiderpartiet, noe som nok er musikk i ørene for FLT-medlemmer.

– Jeg opplever at Arbeiderpartiet og FLT tenker likt. En kompetansereform, satsing på fagskolene, gjenreising etter koronapandemien og solid økonomi i kommuner og fylkeskommuner er avgjørende. Her er det mange arbeidsplasser, og innkjøpene er avgjørende for bedrifter over hele landet, sa Støre.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.12.2020
13:29
22.12.2020 08:51Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering


Flere saker