JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ETABLERINGSFASE: Snittalderen blant fagskolestudenter er høyere enn blant andre studenter. De fleste har derfor store forpliktelser ved siden av studiet. Martine Karlsen og samboeren er selv i full gang med å pusse opp huset på Sellebakk.

ETABLERINGSFASE: Snittalderen blant fagskolestudenter er høyere enn blant andre studenter. De fleste har derfor store forpliktelser ved siden av studiet. Martine Karlsen og samboeren er selv i full gang med å pusse opp huset på Sellebakk.

Kai Hovden

Krisepakke for studenter

Studenter med huslån og småbarn blir tilbudt ekstra lån for å dekke opp for tapte inntekter: – Smålig, mener Martine (25)

Martine Karlsen har bare et par måneder igjen på Fagskolen i Østfold. Hun mener regjeringen ikke evner å forstå studentenes situasjon, og at selv den justerte krisepakken for studenter er for dårlig.15.05.2020
10:17
18.05.2020 10:18

kai.hovden@lomedia.no

På Sellebakk i Fredrikstad har Martine og samboeren satset på fremtiden. De har kjøpt hus, laget utleieleilighet og pusser opp for harde livet. Det gikk helt smertefritt inntil korona-krisen rammet.

– Jeg er bare utrolig glad for at vi ikke har barn oppe i alt dette, sier Martine, som er tillitsvalgt i Organisasjon for Norske Fagskolestudenter.

Etter at hun hadde tatt fagbrev som elektriker, valgte hun å studere videre.

– Jeg visste vel ikke helt hva jeg skulle gjøre med livet, men var klar på at det å klamre kabler langs listene til folk resten av karrieren var uaktuelt. Dermed ble det fagskolen og elkraft-studiet, forteller hun.

p

Nå skulle egentlig alt handle om hovedoppgaven etter nesten to år med studier, men det har blitt en utfordrende tid.

Jobben ble borte

Som de aller fleste studenter, har Martine jobbet ved siden av studiene.

– Alt i alt har jeg nok jobbet tilsvarende 70–80 prosent stilling som bartender i Sarpsborg. Så kom korona-pandemien, og utestedet ble stengt på dagen.

Utelivsbransjen er tøff i utgangspunktet, og nå gjør Martine og kollegaene hva de kan for at de skal ha en jobb å gå til når krisen er over.

– Vi har opprettet spleis for å støtte arbeidsplassen vår, og gjort hva vi kan for å holde kostnadene så lave som mulig gjennom denne perioden. Men jeg vet ikke om jeg har en jobb å gå til når restriksjonene vi lever med i dag blir borte, sier hun.

Dermed er det samboeren som må bære paret økonomisk gjennom krisen.

– Han er heldigvis i full jobb, men det er jo ingen selvfølgelighet nå om dagen.

Ikke fornøyd

Regjeringen serverte først studentene en krisepakke hvor de fikk mulighet til å ta opp 26 000 kroner ekstra i studielån. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og etter en runde i Stortinget har man endt på at 35 prosent av disse pengene gjøres om til stipend.

– Det er rett og slett ikke bra nok, slår Martine fast.

Hun mener regjeringen ikke ser verken studentene eller sine egne ønsker for samfunnet i denne situasjonen.

– Vi oppfordres til å videreutdanne oss, slik at vi er relevante for arbeidslivet. Her er jo fagskolene i særklasse gode til å tilpasse seg hva næringslivet ønsker og trenger. Så får vi denne pakken i fanget, hvor vi er så «heldige» at vi kan få ta opp mer lån. Vi er arbeidstakere på lik linje med alle andre, så jeg synes det mildt sagt er merkelig av regjeringen å løse det på denne måten, sier Martine.

p

At regjeringen har åpnet for at også permitterte studenter får dekket 18 dager lønn, får ikke jubelen til å stå i taket på Sellebakk.

– De fleste studenter har vært permittert i over en måned, og er fortsatt permitterte. 18 dagers lønnskompensasjon blir jo bare en brøkdel av dette likevel, mener Martine.

Den første pakken fra Solberg-regjeringen satte hun rett og slett i halsen. Allikevel opplever Martine at hun er langt heldigere enn mange andre.

– Jeg er snart ferdig med et kort studium og har en samboer i full jobb. Han var selv ferdig på fagskolen så sent som i fjor, og har blitt mester etter å ha hatt fagbrev som tømrer som utgangspunkt, forteller hun.

ETTERLYSER EN REELL KRISEPLAN: Martine Karlsen mener regjeringen ikke tar inn over seg den økonomiske situasjonen de fleste studenter i landet lever med. Studielån er langt fra tilstrekkelig til å klare seg på, og når man blir permittert fra ekstrajobben forventer hun mer enn et tilbud om å ta opp mer lån.

ETTERLYSER EN REELL KRISEPLAN: Martine Karlsen mener regjeringen ikke tar inn over seg den økonomiske situasjonen de fleste studenter i landet lever med. Studielån er langt fra tilstrekkelig til å klare seg på, og når man blir permittert fra ekstrajobben forventer hun mer enn et tilbud om å ta opp mer lån.

Kai Hovden

Usikkert og samhold

– Jeg liker at ting er forutsigbare, og å vite hva jeg har å bruke av penger hver måned, slår Martine fast.

Hun er derfor lite imponert over at enkelte studenter har uttalt at det bare er å flytte hjem til foreldrene når krisen rammer.

– Hva skal folk gjøre med hus og andre økonomiske forpliktelser, og hva slags situasjon står foreldrene i? Med så mange permitterte rundt om kan ikke vi studenter belage oss på å flytte hjem, sier hun.

Hun har selv en mor som er selvstendig næringsdrivende innenfor trenings- og helsefeltet, som nå ligger helt dødt.

– Hva gjør du når også mamma og pappa er permittert? Vi har jo belaget oss på å ha en inntekt som står i forhold til forpliktelsene våre, understreker Martine.

Etterlyser reell kriseplan

– En jobb ved siden av studielån er helt avgjørende, og dermed må det også være en kriseplan som omfatter alle, også oss studenter, slår Martine fast.

Når Norge stenges ned over natten, gir det store ringvirkninger.

– Da må tiltakene som settes inn fordeles på en måte som sørger for alle. Jeg forstår selvsagt at det er viktig å støtte næringslivet i denne krisen, slik at vi har jobber å gå til når dette er over, men krisetiltakene må innrettes på en måte som støtter opp om alle, mener Martine.

p

Ut fra hva regjeringen har presentert, mener hun mye tyder på at det er lenge siden de ledende rikspolitikerne studerte selv.

– Lån er penger som skal betales tilbake, og slik er det også med studielån, minner hun om.

Martine opplever det som urettferdig at studenter skal måtte komme ut av studiet med en ekstra lånebelastning som følge av krisen.

– Så snakkes det om at alle må ha en buffer. Hvor lett er det å opparbeide seg det når man er student? Jeg er ung til å være fagskolestudent. De som går på deltid har en snittalder i midten av 30-årene. De har ofte familie, huslån, billån og så videre. I tillegg har de for rask studieprogresjon for å få dagpenger dersom de blir permittert fra sin vanlige jobb, påpeker hun.

Dermed står man i fare for at mange må velge bort studiet til fordel for dagpenger. I tillegg kommer det en økonomisk smekk fra Lånekassen.

– Stipendet man eventuelt har mottatt frem til avslutning av utdanningen, vil da blir omgjort til lån. Dermed kan avbrutt studie som følge av denne krisen innebære enda større økonomiske konsekvenser for allerede hardt pressede studenter, minner Martine om.

Lettvint og dårlig

Studentene får nå resten av studielånet for dette semesteret utbetalt i april, som et forsøk på å hjelpe dem i en vanskelig økonomisk situasjon.

– Hva forventer regjeringen? At vi skal få renter på pengene og dermed ha mer å rutte med? Det hjelper jo ingenting at alle pengene kommer på en gang – utgiftene våre vil jo være de samme i månedene fremover. Vi vet jo heller ikke hvor lenge denne situasjonen vil fortsette, sier hun.

Studentorganisasjonene på universitet, høgskoler og fagskoler står sammen i kritikken mot regjeringen. Det er Martine glad for.

– I tillegg må vi bort fra enkeltes tankegang om at mor og far kan hjelpe studenter ut av dette. Å gjøre om 9000 kroner av et ekstralån til stipend, oppleves rett og slett som smålig, sier hun.

Regjeringens studentpakke

I april fikk studentene utbetalt det de hadde igjen av studiestøtte for vårsemesteret. Alle studenter og elever som får støtte fra Lånekassen, og som skulle fått utbetalt lån og stipend i april, mai og juni, fikk altså dette utbetalt i april.

«Formålet med å betale ut all studiestøtte for resten av vårsemesteret i april, er å avhjelpe studenter i en økonomisk vanskelig situasjon», opplyser Lånekassen.

Studenter kan søke om tilleggslån på 26.000 kroner

«Studenter som kan bekrefte at de har mistet inntekt på grunn av koronasituasjonen, kan søke om et tilleggslån på 26.000 kroner», skriver Lånekasse på sin hjemmeside.

Man kan søke om tilleggslånet i løpet av mai.

Studenter som kan dokumentere at de har mistet inntekt på grunn av koronasituasjonen vil på et senere tidspunkt få 8.000 kroner av de 26.000 kronene som stipend.

I tillegg får også permitterte som ikke har krav på dagpenger lønnskompensasjon fra Nav, men kun for 18 dager.

Kilde: Lånekassen/regjeringen

De fleste studenter har vært permittert i over en måned, og er fortsatt permitterte. 18 dagers lønnskompensasjon blir jo bare en brøkdel av dette likevel.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.05.2020
10:17
18.05.2020 10:18Mest lest

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

Roy Ervin Solstad

– Det er jo litt rart å kalle det lønnsforhandlinger, når vi aldri forhandler om lønn

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

KAN BLI STREIK: – Jeg har ikke tenkt så mye på at det kan bli ny streik ennå, men jeg må kanskje finne fram streikevesten, sier Magnus Bremseth Kvernland.

Håvard Sæbø

Magnus (20) er bussjåfør. Han håper det blir ny streik


Flere saker