JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ETABLERINGSFASE: Snittalderen blant fagskolestudenter er høyere enn blant andre studenter. De fleste har derfor store forpliktelser ved siden av studiet. Martine Karlsen og samboeren er selv i full gang med å pusse opp huset på Sellebakk.

ETABLERINGSFASE: Snittalderen blant fagskolestudenter er høyere enn blant andre studenter. De fleste har derfor store forpliktelser ved siden av studiet. Martine Karlsen og samboeren er selv i full gang med å pusse opp huset på Sellebakk.

Kai Hovden

Krisepakke for studenter

Studenter med huslån og småbarn blir tilbudt ekstra lån for å dekke opp for tapte inntekter: – Smålig, mener Martine (25)

Martine Karlsen har bare et par måneder igjen på Fagskolen i Østfold. Hun mener regjeringen ikke evner å forstå studentenes situasjon, og at selv den justerte krisepakken for studenter er for dårlig.15.05.2020
10:17
18.05.2020 10:18

kai.hovden@lomedia.no

På Sellebakk i Fredrikstad har Martine og samboeren satset på fremtiden. De har kjøpt hus, laget utleieleilighet og pusser opp for harde livet. Det gikk helt smertefritt inntil korona-krisen rammet.

– Jeg er bare utrolig glad for at vi ikke har barn oppe i alt dette, sier Martine, som er tillitsvalgt i Organisasjon for Norske Fagskolestudenter.

Etter at hun hadde tatt fagbrev som elektriker, valgte hun å studere videre.

– Jeg visste vel ikke helt hva jeg skulle gjøre med livet, men var klar på at det å klamre kabler langs listene til folk resten av karrieren var uaktuelt. Dermed ble det fagskolen og elkraft-studiet, forteller hun.

p

Nå skulle egentlig alt handle om hovedoppgaven etter nesten to år med studier, men det har blitt en utfordrende tid.

Jobben ble borte

Som de aller fleste studenter, har Martine jobbet ved siden av studiene.

– Alt i alt har jeg nok jobbet tilsvarende 70–80 prosent stilling som bartender i Sarpsborg. Så kom korona-pandemien, og utestedet ble stengt på dagen.

Utelivsbransjen er tøff i utgangspunktet, og nå gjør Martine og kollegaene hva de kan for at de skal ha en jobb å gå til når krisen er over.

– Vi har opprettet spleis for å støtte arbeidsplassen vår, og gjort hva vi kan for å holde kostnadene så lave som mulig gjennom denne perioden. Men jeg vet ikke om jeg har en jobb å gå til når restriksjonene vi lever med i dag blir borte, sier hun.

Dermed er det samboeren som må bære paret økonomisk gjennom krisen.

– Han er heldigvis i full jobb, men det er jo ingen selvfølgelighet nå om dagen.

Ikke fornøyd

Regjeringen serverte først studentene en krisepakke hvor de fikk mulighet til å ta opp 26 000 kroner ekstra i studielån. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og etter en runde i Stortinget har man endt på at 35 prosent av disse pengene gjøres om til stipend.

– Det er rett og slett ikke bra nok, slår Martine fast.

Hun mener regjeringen ikke ser verken studentene eller sine egne ønsker for samfunnet i denne situasjonen.

– Vi oppfordres til å videreutdanne oss, slik at vi er relevante for arbeidslivet. Her er jo fagskolene i særklasse gode til å tilpasse seg hva næringslivet ønsker og trenger. Så får vi denne pakken i fanget, hvor vi er så «heldige» at vi kan få ta opp mer lån. Vi er arbeidstakere på lik linje med alle andre, så jeg synes det mildt sagt er merkelig av regjeringen å løse det på denne måten, sier Martine.

p

At regjeringen har åpnet for at også permitterte studenter får dekket 18 dager lønn, får ikke jubelen til å stå i taket på Sellebakk.

– De fleste studenter har vært permittert i over en måned, og er fortsatt permitterte. 18 dagers lønnskompensasjon blir jo bare en brøkdel av dette likevel, mener Martine.

Den første pakken fra Solberg-regjeringen satte hun rett og slett i halsen. Allikevel opplever Martine at hun er langt heldigere enn mange andre.

– Jeg er snart ferdig med et kort studium og har en samboer i full jobb. Han var selv ferdig på fagskolen så sent som i fjor, og har blitt mester etter å ha hatt fagbrev som tømrer som utgangspunkt, forteller hun.

ETTERLYSER EN REELL KRISEPLAN: Martine Karlsen mener regjeringen ikke tar inn over seg den økonomiske situasjonen de fleste studenter i landet lever med. Studielån er langt fra tilstrekkelig til å klare seg på, og når man blir permittert fra ekstrajobben forventer hun mer enn et tilbud om å ta opp mer lån.

ETTERLYSER EN REELL KRISEPLAN: Martine Karlsen mener regjeringen ikke tar inn over seg den økonomiske situasjonen de fleste studenter i landet lever med. Studielån er langt fra tilstrekkelig til å klare seg på, og når man blir permittert fra ekstrajobben forventer hun mer enn et tilbud om å ta opp mer lån.

Kai Hovden

Usikkert og samhold

– Jeg liker at ting er forutsigbare, og å vite hva jeg har å bruke av penger hver måned, slår Martine fast.

Hun er derfor lite imponert over at enkelte studenter har uttalt at det bare er å flytte hjem til foreldrene når krisen rammer.

– Hva skal folk gjøre med hus og andre økonomiske forpliktelser, og hva slags situasjon står foreldrene i? Med så mange permitterte rundt om kan ikke vi studenter belage oss på å flytte hjem, sier hun.

Hun har selv en mor som er selvstendig næringsdrivende innenfor trenings- og helsefeltet, som nå ligger helt dødt.

– Hva gjør du når også mamma og pappa er permittert? Vi har jo belaget oss på å ha en inntekt som står i forhold til forpliktelsene våre, understreker Martine.

Etterlyser reell kriseplan

– En jobb ved siden av studielån er helt avgjørende, og dermed må det også være en kriseplan som omfatter alle, også oss studenter, slår Martine fast.

Når Norge stenges ned over natten, gir det store ringvirkninger.

– Da må tiltakene som settes inn fordeles på en måte som sørger for alle. Jeg forstår selvsagt at det er viktig å støtte næringslivet i denne krisen, slik at vi har jobber å gå til når dette er over, men krisetiltakene må innrettes på en måte som støtter opp om alle, mener Martine.

p

Ut fra hva regjeringen har presentert, mener hun mye tyder på at det er lenge siden de ledende rikspolitikerne studerte selv.

– Lån er penger som skal betales tilbake, og slik er det også med studielån, minner hun om.

Martine opplever det som urettferdig at studenter skal måtte komme ut av studiet med en ekstra lånebelastning som følge av krisen.

– Så snakkes det om at alle må ha en buffer. Hvor lett er det å opparbeide seg det når man er student? Jeg er ung til å være fagskolestudent. De som går på deltid har en snittalder i midten av 30-årene. De har ofte familie, huslån, billån og så videre. I tillegg har de for rask studieprogresjon for å få dagpenger dersom de blir permittert fra sin vanlige jobb, påpeker hun.

Dermed står man i fare for at mange må velge bort studiet til fordel for dagpenger. I tillegg kommer det en økonomisk smekk fra Lånekassen.

– Stipendet man eventuelt har mottatt frem til avslutning av utdanningen, vil da blir omgjort til lån. Dermed kan avbrutt studie som følge av denne krisen innebære enda større økonomiske konsekvenser for allerede hardt pressede studenter, minner Martine om.

Lettvint og dårlig

Studentene får nå resten av studielånet for dette semesteret utbetalt i april, som et forsøk på å hjelpe dem i en vanskelig økonomisk situasjon.

– Hva forventer regjeringen? At vi skal få renter på pengene og dermed ha mer å rutte med? Det hjelper jo ingenting at alle pengene kommer på en gang – utgiftene våre vil jo være de samme i månedene fremover. Vi vet jo heller ikke hvor lenge denne situasjonen vil fortsette, sier hun.

Studentorganisasjonene på universitet, høgskoler og fagskoler står sammen i kritikken mot regjeringen. Det er Martine glad for.

– I tillegg må vi bort fra enkeltes tankegang om at mor og far kan hjelpe studenter ut av dette. Å gjøre om 9000 kroner av et ekstralån til stipend, oppleves rett og slett som smålig, sier hun.

Regjeringens studentpakke

I april fikk studentene utbetalt det de hadde igjen av studiestøtte for vårsemesteret. Alle studenter og elever som får støtte fra Lånekassen, og som skulle fått utbetalt lån og stipend i april, mai og juni, fikk altså dette utbetalt i april.

«Formålet med å betale ut all studiestøtte for resten av vårsemesteret i april, er å avhjelpe studenter i en økonomisk vanskelig situasjon», opplyser Lånekassen.

Studenter kan søke om tilleggslån på 26.000 kroner

«Studenter som kan bekrefte at de har mistet inntekt på grunn av koronasituasjonen, kan søke om et tilleggslån på 26.000 kroner», skriver Lånekasse på sin hjemmeside.

Man kan søke om tilleggslånet i løpet av mai.

Studenter som kan dokumentere at de har mistet inntekt på grunn av koronasituasjonen vil på et senere tidspunkt få 8.000 kroner av de 26.000 kronene som stipend.

I tillegg får også permitterte som ikke har krav på dagpenger lønnskompensasjon fra Nav, men kun for 18 dager.

Kilde: Lånekassen/regjeringen

De fleste studenter har vært permittert i over en måned, og er fortsatt permitterte. 18 dagers lønnskompensasjon blir jo bare en brøkdel av dette likevel.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.05.2020
10:17
18.05.2020 10:18Mest lest

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Thomas Brun / NTB

Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter


Flere saker