JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leppestift på en gris

Da president Barak Obama under valgkampen skulle få fram poenget om at det var liten vits å skifte president dersom politikken ikke ble forandret, uttalte han: You can put lipstick on a pig, but it’s still a pig.

Justisministeren skal om kort tid utnevne ny sjef for kriminalomsorgen. Vi trenger også ny ledelse, ikke bare et nytt navn, fordi vi står foran ei ny tid med nye utfordringer.

Vi står foran ikke mindre enn en reform, det skjønner man når man leser stortingsmelding nr. 37 og tar innholdet inn over seg. Skifte av ekspedisjonssjef denne gang må bringe med seg en ny ledelsesform fordi kriminalomsorgen er i en situasjon hvor lederskap behøves.

Om ti år kan mye være endret. Eller vi står på stedet hvil, mye står og faller på kvalitetene til den nye sjefen. Det er krevende å omstille en virksomhet som ikke er særlig trent på omstillinger, derfor må den nye sjefen forstå betydningen av godt samarbeid med ledelse og ansatte i etaten. Tydelighet når det gjelder målsettinger, evne til å stille krav og ikke minst – sørge for at krav og målsettinger følges opp på den enkelte enhet er nødvendig.

Den nye sjefen skal sørge for at politiske beslutninger omsettes til praksis. Det har vist seg at det ikke er nok å sende ut rundskriv og så anta at saken er i orden. Motivering og evne til å skape entusiasme blant tjenestemennene er en nødvendig kvalifikasjon. Samtidig må han/hun være i stand til å fortelle politikerne om hva som er mulig -og umulig -innenfor gitte økonomiske rammer.

Jeg mener at dersom kriminalomsorgen skal bli mer kunnskaps- og forskningsbasert må fagmiljøet få større innflytelse enn politiske markeringsbehov. Den nye ekspedisjonssjefen må være i stand til å legge premisser for politiske beslutninger slik at disse er mulig å gjennomføre.

Vi trenger en sjef som mener at tilsatte er den viktigste ressursen og som i møte med den enkelte viser det. I det hele trenger vi større fokus på og interesse for de ansattes betingelser for å utføre jobben. Et godt råd er å lytte til dem og ta hensyn til synspunktene. Det gjør man dersom man erkjenner at all utvikling begynner – eller slutter – hos kriminalomsorgens 3500 ansatte.

Vi trenger en sjef som står fram i offentligheten med tydelighet og autoritet og som har pedagogisk kompetanse nok til å skape forståelse for kriminalomsorgens vanskelige samfunnsrolle.

I skrivende stund vet vi ikke hvem den nye sjefen er. Våre forventninger er store. I likhet med forventningene vi har til Barak Obama blir de ikke enkle å innfri. Forbundet er innstilt på et tillitsfullt og godt samarbeid. Vi ber om å bli tatt med i beslutningene og i prosessene, spesielt når det ligger an til uenighet.

For å unngå misforståelser; den nye sjefen må gjerne bruke leppestift, men da bør det helst være en kvinne…

Warning
Annonse
Annonse