JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ta Postkom inn i Handel og Kontor

Fellesforbundet har vært nevnt som en mulig ny alliansepartner for Postkom. Viktor Sæther i LO Finans synes at forbundet bør vurdere å slå seg sammen med Handel og Kontor.
HK-leder Trine Lise Sundnes er forsiktig med å kommentere utspillet fra LO Finans og Viktor Sæther.

HK-leder Trine Lise Sundnes er forsiktig med å kommentere utspillet fra LO Finans og Viktor Sæther.

Martin Guttormsen Slørdal

may.berg@lomedia.no

– Postkom er i tenkeboksen når det gjelder framtida. Da må det være lov å komme med nye ideer. Vi må diskutere flere alternativer for sammenslåing enn Fellesforbundet, sier Viktor Sæther, kretsleder i LO Finans Postkom.

Hans medlemmer har en historisk tilknytning til Postkom fra Postbankens dager. I dag er de rundt 500 medlemmene i LO Finans Postkom ansatt i DNB. Kretsen har et samarbeid med LO Finans HK, som har ca 1500 medlemmer i Sparebank1. Til sammen utgjør disse to gruppene finanssektoren i LO. De markedsfører seg under én paraply, i konkurranse med storebror i finanssektoren, Finansforbundet.

Finansfolk i sparebankgruppen og Postkom samarbeider om stadig flere oppgaver. De har felles nettside og siden nylig felles medlemsblad. Sammen arrangerer de den årlige Finanskonferansen.

– LO Finans synes det er en god ide å samle finansnæringen under en hatt. Når Postkom diskuterer sammenslåing, synes jeg det er naturlig å se til Handel og Kontor, sier Sæther.

Ny partner

Postkom startet i høst en ny prosess med sikte på å finne en alliansepartner. Postkoms leder Odd Christian Øverland understreket at dette er en prosess som skal modne over tid. På startkonferansen i oktober, gikk stemningen blant de tillitsvalgte i retning Fellesforbundet.

Sæther vil ha flere kandidater inn i diskusjonen. Han synes det er rart at det bare er «hans» krets i Postkom som har fremmet ønske om å gå til HK, og synes at det er et alternativ Postkom bør vurdere seriøst.

– Kommer LO Finans Postkom til å vurdere å gå alene til HK, dersom ikke resten av forbundet følger med?

– Vi har et ønske om å samle finansansatte ett sted. Derfor vil det være naturlig for oss å vurdere HK dersom Postkom beslutter å gå til for eksempel Fellesforbundet. Men en slik organisasjonsendring må naturligvis tas av forbundsledelsen. Det er ikke et løp vi kan kjøre alene, sier Sæther.

– Naturlig å diskutere flere forbund

Postkoms leder Odd Christian Øverland viser til at forbundet har interne prosesser på gang, og er ikke lysten på å kommentere utspillet fra Sæther.

– Vi er i en diskusjon, og at noen vil trekke flere forbund inn i diskusjonen skulle også bare mangle. Jeg har sagt at vi ikke skal konkludere for tidlig. Det har vi heller ikke gjort, sier Øverland, som mener Sæther bør ta diskusjonen internt.

Forbundssekretær Håvard Sivertsen leder arbeidsgruppa som diskuterer hvem og hva Postkom skal organisere.

– Hvor LO Finans’ medlemmer får best hjelp er naturligvis en del av diskusjonen. Vi snur slike steiner vi også, og Viktor Sæther er med i arbeidsgruppa. Vi skal levere et resultat til forbundsstyret i begynnelsen av desember. Jeg vil ikke kommentere et utspill før arbeidsgruppa har diskutert dette, sier Sivertsen.

– Viktig å respektere interne prosesser

HK-leder Trine Lise Sundnes er forsiktig med å kommentere Sæthers utspill.

– Det er smigrende at vi blir sett på som en naturlig framtidig partner, men jeg tenker at jeg skal ha respekt for den interne prosessen som nå er i gang i Postkom. Så jeg kommer ikke til å legge noen føringer, sier hun.

Sundnes kjenner LO Finans godt. Hun var forhandlingsleder for LOs medlemmer i finanssektoren under tariffoppgjørene mens hun satt i LO-ledelsen, og mener at HK og Postkom har klart å markedsføre LO i finanssektoren på en svært god måte.

– HK og Postkom har funnet en god samarbeidstone. Felles forhandlinger har betydd økt styrke, det begynner vi også å merke på medlemstallene, sier hun.

Hvor LO Finans’ medlemmer får best hjelp er naturligvis en del av diskusjonen

Håvard Sivertsen, forbundssekretær i Postkom

Warning
Annonse
Annonse