JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Svein Fjellheim (t.v.) jobbet tett sammen med Jens Stoltenberg i sju år.

Svein Fjellheim (t.v.) jobbet tett sammen med Jens Stoltenberg i sju år.

Erlend Angelo

Svein Fjellheim:

Pølsemakeren som fikk jobben med å passe på Jens for LO

Svein Fjellheim (75) satt så nær makten som det går an uten å være statsminister selv. Han var LOs mann hos Jens Stoltenberg i sju år.13.09.2021
14:36
15.09.2021 12:30

helge@lomedia.no

Svein Fjellheims oppgave som statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK) var å holde kontakten med partene i arbeidslivet, og holde orden på statsministerens kalender og avtalebok.

Oppgaven var rett og slett å «passe på» Jens Stoltenberg.

I november 2012 gikk han av med pensjon, og ble avløst av Mette Nord, dagens forbundsleder i Fagforbundet.

Trekkspill og streikeleder

Svein Fjellheim jobbet seg opp fra gulvet som pølsemaker til å bli LOs distriktssekretær i Rogaland i 1995. 10 år senere ble han altså statssekretær på Statsministerens kontor. I 2013 ble han tildelt «Pioneren», arbeiderbevegelsens høyeste utmerkelse. Trekkspill

Det var ingen selvfølge at det skulle bli slik. Det var egentlig trekkspillet som brakte ham inn i Arbeiderpartiet. Han måtte trå til på en AUL-fest fordi trekkspilleren var indisponert. Senere spilte han gratis på festene til AUL hver onsdag i lillesalen på Folkets Hus i Sauda. Dette var på tidlig 60-tall.

Senere markerte han seg som streikeleder for kjøttindustristreiken i 1974.

Han ble nærmest presset til å stå som listefyll på Arbeiderpartiets liste i Stavanger ved kommunevalget i 1975. Det førte ham rett inn i kommunestyret og senere formannskapet i 20 år.

Sissel M. Rasmussen

Telefon fra Stoltenberg

Daværende LO-leder Gerd-Liv Valla var det som i sin tid ringte ham på vegne av Jens Stoltenberg, som skulle legge en ny kabal med statsråder og statssekretær etter valgseieren i 2005.

Spørsmålet var om Svein kunne tenke seg å bli statssekretær. Etter en lang samtale – på nesten en time – sa han nei.

– Jeg visste ikke engang hva det innebar å være statssekretær. Jeg trodde ikke at jeg hadde det som skulle til, sier Svein Fjellheim til FriFagbevegelse i dag.

Regjeringen skulle utnevnes i statsråd mandag 17. oktober 2005. Lørdag – to dager i forkant – ringte Jens selv til ham.

– Jeg fikk lov til å tenke på det til dagen etter. Jeg sa ja etter råd fra gode venner og kona, som mente at jeg var sprø hvis jeg sa nei til et slikt tilbud. Jeg skulle få prøve meg i et år, forteller han.

Det ble til slutt sju år før han gikk av med pensjon i en alder av 67 år.

I etterkant har han ikke angret et sekund.

Skal serve sjefen

Som statssekretær på Statsministerens kontor (SMK) skal du serve statsministeren på ett og alt. Fjellheim hadde ansvaret for kontakten med partene i arbeidslivet. Han var på mange møter med fagbevegelsen, med LO og ulike forbund, men også NHO. Han var også med på møtene i Samarbeidskomiteen.

– Det ble mange møter med Jan Davidsen (mektig forbundsleder i kommunesektoren), for å si det sånn.

Internt var det stabsmøter hver morgen på kontoret til Jens. Det gikk mye i faste rutiner. Mange av sakene han jobbet med tok han direkte med Jens – andre ble drøftet på stabsmøtene.

Blant makten: Fra venstre Svein Fjellheim, Jens Stoltenberg og Jan Davidsen.

Blant makten: Fra venstre Svein Fjellheim, Jens Stoltenberg og Jan Davidsen.

Håvard Sæbø

Slo i bordet

De tre siste årene hadde han også ansvaret for kalenderen til Jens.

– Den måtte jeg ha på innerlomma hele tiden, også da jeg var hjemme i Stavanger på helgene, sier han.

Alt gikk relativt greit for seg, med unntak av en episode. Da gikk det imidlertid veldig tøft for seg. Da tente statssekretæren på alle plugger. Svein Fjellheim slo i bordet så kaffekoppene spratt da regjeringen forsøkte å svekke sykelønnsordningen.

– Ingen var i tvil om hva jeg mente om den saken. Det er sjelden jeg har uttalt meg i så klare ordelag, sier han i dag.

Også LO-leder Gerd-Liv Valla tente i beste sendetid på TV. Det ble så mye rabalder etter hvert at regjeringen med finansminister Sigbjørn Johnsen i spissen måtte trekke hele forslaget. LO vant kampen.

Godt forhold til Flåthen

Svein Fjellheim har bare godord å si om sin sjef gjennom de sju årene.

– Jens var en fornøyelse å jobbe sammen med. En fenomenal sjef og «knallkjekke» kar, som det heter i Rogaland.

Fortsatt ringer han på bursdagen til Svein, og gratulerer ham med dagen.

Også LO-lederen hadde Svein Fjellheim godt forhold til.

Spesielt fikk han et godt forhold til Roar Flåthen.

– Det var aldri vanskelig å bli enig med Roar. Jens hadde også et fint forhold til Roar.

Det har aldri stått skrevet noe sted og har heller ikke vært fast praksis at LO skal ha en plassert på SMK når Arbeiderpartiet har statsministeren.

Daværende LO-Leder Roar Flåthen, sammen med statsminister Jens Stoltenberg, statssekretær Svein Fjellheim og LO Stats leder Tone Rønoldtangen.

Daværende LO-Leder Roar Flåthen, sammen med statsminister Jens Stoltenberg, statssekretær Svein Fjellheim og LO Stats leder Tone Rønoldtangen.

Ole Palmstrøm

Naturlig med LO på SMK

«Praksisen» startet egentlig først med Gerd-Liv Valla da hun ble rådgiver for statsminister Gro Harlem Brundtland på begynnelsen av 90-tallet.

Valla kom til Gro med en spesiell innsikt i forhold til statsforvaltningen og fikk også ansvaret for forsknings- og utdanningspolitikk.

– Det er ikke nedfelt noe sted at LO skal være på SMK. Men vi følte det i alle fall den gang at det var naturlig. LO hadde en stor del av æren for valgseieren i 2005. Allerede et år før valget startet en debatt som het «Du bestemmer – LO på din side». Det var den største debatten som hadde funnet sted di Norge på den tiden. Hele 155 000 politiske innspill endte i en kravliste på 54 krav. 44 000 medlemmer deltok aktivt. Mye av det brukte jeg min tid på SMK ti å følge opp, forteller Fjellheim.

Medlemsdebatten

I valget i 2005 stemte over halvparten av LOs medlemmer på Arbeiderpartiet.

– Jeg mener medlemsdebatten gjorde at vi vant valget. Debattopplegget bidro til en mobilisering blant LOs medlemmer, mener Svein Fjellheim.

Han mener det er viktig at LO også er med i bildet om Jonas Gahr Støre etter mandagens valg blir ny statsminister. Senest lørdag sto han på stand i Stavanger, blant annet sammen med Ap-nestleder Hadia Tajik.

Svein Fjellheim anno 2021. Her på stand sammen med Ap-nestleder Hadia Tajik sist lørdag.

Svein Fjellheim anno 2021. Her på stand sammen med Ap-nestleder Hadia Tajik sist lørdag.

Privat

Tett samarbeid

– Det blir helt klart spennende, særlig med tanke på partiene rundt sperregrensen. Jeg håper på en størst mulig oppslutning slik at vi får et sterkt Ap, og får fjernet den Frp-støttende Høyre-regjeringen vi har i dag. Det vil være veldig bra for norske arbeidsfolk, mener han.

Mette Nord, som avløste Fjellheim da han gikk av med pensjon i 2012, mener det er ekstremt viktig at LO er representert på SMK.

– Det har alltid vært et tett samarbeid mellom fagbevegelsen og en Ap-ledet regjering. Det blir nesten som å ha en link til virkelighetens verden. I tillegg har vedkommende, som alle andre statssekretærer ved SMK, oppgaver knyttet til ulike departementer. En viktig oppgave for en statssekretær er å ha en koordineringsrolle mellom ulike departement, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

– Vedkommende skal sikre at ulike perspektiver er vurdert og skal forsøke å påvirke i LOs retning før avgjørelsen tas, legger hun til.

– Svein er en veldig blid og jovial mann med det vi kaller fingerspitzengefühl. Han har en finfølelse og «evne til å sette seg inn i mennesker og situasjoner og handle riktig ut fra denne følelsen» som det heter i leksikon.

Svein Fjellheim ble avløst av Mette Nord i 2012.

Svein Fjellheim ble avløst av Mette Nord i 2012.

Sissel M. Rasmussen

Sentrale LO-folk i regjeringsapparatet

Flere sentrale LO-folk har tatt del i regjeringsapparatet. Her er en liste over statsråder og statssekretærer i hovedsak i Jens Stoltenbergs andre regjering (2005-2013):

* Svein Fjellheim (75) er fra Stavanger. Opprinnelig var han slakter. Han ble hentet til jobben fra stillingen som LOs distriktssekretær i Rogaland og var statssekretær på Statsministerens kontor fra 2005 til 2012. Han var distriktssekretær for LO i Rogaland før han kom til SMK.

* Jan-Erik Støstad (67) satte nærmest norgesrekorder i å være statssekretær. Fra 2005 til 2012 var han statssekretær i Arbeidsdepartementet for både Bjarne Håkon Hanssen, Dag Terje Andersen, Rigmor Aasrud, Hanne Bjurstrøm og Anniken Huitfeldt.

Fra 2000 til 2005 var han tilknyttet Samfunnspolitisk avdeling i LO. I dag er han generalsekretær for Samak (samarbeidskomiteen mellom Ap og LO i Norden).

* Wegard Harsvik (54) var statssekretær både i Helse- og omsorgsdepartementet og Kultur- og kirkedepartementet i de fire første årene til Jens Stoltenbergs andre regjering. I dag er han leder for samfunnskontakt og strategi i LO.

* Mette Nord var statssekretær på SMK fra november 2012 til september 2013. Opprinnelig sykepleier, tidlig leder for foreningen for helse- og sosialpersonell, nestleder i fylkeslaget av Fagforeningen for kommunale og generalansatte, og vara til Stortinget fra 2005 til 2009. Nå er hun forbundsleder i Fagforbundet.

* Norvald Mo (68) rakk å få ett år som statssekretær for arbeidsminister Anniken Huitfeldt før regjeringen gikk av i 2013. Han spilte en viktig rolle i Fellesforbundet, som rådgiver for forbundsleder Arve Bakke.

Han startet som politisk rådgiver for statsminister Gro Harlem Brundtland fra 1992 til 1994, statssekretær på SMK for statsminister Thorbjørn Jagland fra 1994 til 1997 og Jens Stoltenberg fra mars 2000 til oktober 2001. Norvald Mo er i dag pensjonist, men var faglig rådgiver for Jørn Eggum.

* Jeanette Iren Moen (54) ble hentet fra LO-systemet til regjeringsapparatet. Hun kom fra stillingen som samfunnspolitisk rådgiver i Fellesforbundet da hun først ble hentet inn som politisk rådgiver for Trond Giske, senere som statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet fra mai 2012 til regjeringen gikk av i 2013. I dag er hun fagsjef i Norsk Industri.

* Per Rune Henriksen (61) var statssekretær for Ola Borten Moe i Olje- og energidepartementet og senere Terje Riis-Johansen fra 2010 til mai 2013. Han var fagforeningsmann på heltid fra 1992 til 2005, og kom fra Tømrernes Fagforening. I dag er han seniorrådgiver i Forsvarets høgskole.

* Gerd-Liv Valla (73) var politisk rådgiver for statsminister Gro Harlem Brundtland fra 1990 til hun ble statssekretær på SMK i 1992. Fra januar til oktober i 1997 var hun justisminister i Jagland-regjeringen. Fra 2001 til 2007 var hun LO-leder. I dag er hun pensjonist.

* Terje Moe Gustavsen (1954–2019) var statssekretær på SMK i 1997, transport- og kommunikasjonsminister i Stoltenberg 1-regjeringen fra mars 2000 til oktober 2001. Før sin politiske karriere var han kartellsekretær i Statstjenestemannskartellet og leder av LO Stat fra 1990 til 1999.

Da han døde i 2019 var han Vegdirektør.

* Nils Totland (86) var fornyings- og administrasjonsminister fra 1993 til 1996. Han var leder av Statstjenestemannskartellet da han ble statsråd.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.09.2021
14:36
15.09.2021 12:30Mest lest

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Mannen kom seg ikke til Tromsø på grunn av dårlig vær. «Kågtind II» dro på fiske utem ham. Nå må rederiet Nergård Havfiske betale fiskeren for turen.

Geir Vinnes/MarineTraffic.com

Fisker ble forlatt på kaia og mista 230.000 i lønn da flyet hans ble kansellert

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

KOMMENTERER SAKEN: Nav-direktør Hans Christian Holte beklager Navs språkbruk overfor syke Geir: – Slike formuleringer er noe av det som forteller meg at denne saken kunne vært håndtert annerledes.

Jan Richard Kjelstrup / ASD. Innfelt: Skjermdump av frifagbevegelse.no

Hva gikk galt da Geir ble mistrodd? Nå vil Nav-sjefen finne svar

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

BEVISST MISFORSTÅTT?: Abid Raja mener man her med vitende og vilje ønsker å misforstå ham. Den avtroppende likestillingsministeren mener det er leit at noen ønsker et debattklima hvor de som deltar må være pinlig nøyaktige i alle ordvalg i alle settinger.

Jan-Erik Østlie. Innfelt: privat

Rajas ordvalg skaper kraftige reaksjoner: – Helt hårreisende

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

MER PRIVATISERING: EUs jernbanepakke fire innebærer blant annet obligatorisk bruk av konkurranse ved tildeling av kontrakter om persontransport med jernbane.

Tormod Ytrehus

I dag blir EUs jernbanepakke 4 en del av norsk lov: – Regjeringen gir blaffen i at de nettopp har tapt

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Debatt

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins, for deretter å påstå at EUs fjerde jernbanepakke kan «løse» dem for oss, skriver Grethe Thorsen.

Leif Martin Kirknes

«Elvestuens grenseløse avsporingsforsøk»

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Mannen var ansatt som boresjef på riggen Scarabeo 8 da han mistet beinet etter en motorsykkelulykke.

Arkivfoto: Saipem

Etter at oljearbeideren fikk benprotese, startet konflikten. Nå får han 3,2 millioner i erstatning

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

SVENSKE ANER: Kanskje kan det svenske rallarblodet ha påvirket yrkesvalget til Krister Andersson. Det var harde tider den gangen rallarene regjerte, mens dagens industriarbeidere har arbeidsmiljøloven å støtte seg på.

Sissel M. Rasmussen

Krister (45) har vært industriarbeider i 27 år. Han er usikker på om han holder til pensjonsalder

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

LANG ERFARING: Svein B. Skarsbø har vært med på både kraftutbyggingen i Alta og Mongstadutbyggingen.

Sissel M. Rasmussen

En gang fikk tunnelborer Svein 20 kilo stein i hodet: – Det har vært et hardt liv, men jeg har valgt det sjøl

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

I JOBB: Ahmad Mubashir har fortsatt 20 prosents stilling som radiograf ved Akershus universitetssykehus.

Sissel M. Rasmussen

Da pakistanerne kom i 1971, fryktet nordmenn for jobbene. Her er Ahmads historie


Flere saker