JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det er kunnskapsløst å fjerne goder for seniorer i arbeidslivet

Seniorkompetanse er kompetanse bedriftene trenger. Eldre arbeidstakere er en ressurs som bør verdsette høyt.
Anna Inga Hilsen, Fafo-forsker

Anna Inga Hilsen, Fafo-forsker

Fafo

red.loaktuelt@lomedia.no

Nå går debatten friskt om seniorene i arbeidslivet. I dag krever NHO-direktør Kristin Skogen Lund at seniorene ikke lenger skal ha noen ekstra goder, som ekstra ferieuke og andre goder.

Tidligere har arbeidsrettsadvokat Nicolay Skarning krevd at eldre bør få mindre lønn fordi de blir mindre effektive enn yngre ansatte.

Arbeidslivsforsker Anne Inga Hilsen ved Fafo reagerer på Skarnings utspill.

Hilsen har nettopp avsluttet et forskningsprosjekt ved St.Olavs Hospital i Trondheim der hun blant annet har kartlagt hva seniorkompetanse egentlig består i og hvorfor dette er en viktig kompetanse for bedriftene. Prosjektet har vist hvor variert, verdifull og nødvendig seniorkompetansen er i arbeidslivet.

– Dette er kompetanse arbeidslivet trenger, og da er det et dårlig forslag å redusere lønnen hvis man ønsker å motivere seniorene til å stå lenger i arbeid. Det er heller ikke forskningsbelegg for å si at seniorene yter dårligere, så forslaget er kunnskapsløst, påpeker hun i en lengre artikkel som kommer i den første utgaven av LO-Aktuelt etter sommerferien.

Anita (21) må jobbe til hun er 75 år

Mangfold av eldre

Hun viser til annen forskning på aldring som tvert imot viser at alder er en dårlig indikator på arbeidsevne.

– Vi blir forskjelligere med økende alder, slik spredningen innad i gruppen er større enn for yngre aldersgrupper. Dermed er det meningsløst å se seniorgruppen under ett og tro at alder forklarer ytelse, mener hun.

I følge hennes egen forskningsrapport, Faforapport 21-2016, var mange av de eldre arbeidstakerne ved St.Olavs Hospital opptatt av læring og utvikling og ble motivert at et arbeid som ga muligheter både for kompetanseutvikling og bruk av kompetanse. Noen typer kompetanse forutsetter likevel høy alder og lang erfaring for å utvikles. Denne typen kompetanse omtaler hun som seniorkompetanse og den har hun forsøkt å beskrive nærmere.

Nå blir det skatt på kjøregodtgjørelse

Erfaring

Seniorkompetanse består blant annet av erfaring. Lang erfaring betyr ikke bare at man kjenner jobben godt og er trygg i rollen.

En annen type kompetanse som kjennetegner seniorene mer enn de yngre arbeidstakerne, er samfunnsforståelsen. Seniorene har en bredere og mer omfattende samfunnsforståelse enn mange av sine yngre kollegene, mener Fafo-forsker Anne Inga Hilsen i den kommende artikkelen i LO-Aktuelt om seniorpolitikk ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Siv med skattesjokk for arbeidsledige eldre

Slik unngår du AFP-smellen

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse