JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisemåling for Arbeiderpartiet

Agenda-lederen avdramatiserer sjokkmålingen for Ap: – En beskjed fra folk om at det er tøffe tider

Trygve Svensson i Tankesmien Agenda vil ikke svartmale den oppsiktsvekkende lave målingen på 16,9 prosent. Han mener det er folks rett å reagere på tøffe tider gjennom meningsmålinger.
Trygve Svensson vil ikke svartmale de dårlige målingene til Arbeiderpartiet.

Trygve Svensson vil ikke svartmale de dårlige målingene til Arbeiderpartiet.

Kaja Bruskeland og Sonja Klouman / Agenda

helge@lomedia.no

– At målinger svinger i norsk politikk, er ikke noe nytt. Før han ble statsminister opplevde Jens Stoltenberg en enda dårligere måling. I dag er han den vestlige verdens viktigste politiker, sier daglig leder Trygve Svensson i Tankesmien Agenda til FriFagbevegelse.

På en måling som Opinion har utført for FriFagbevegelse, Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og Dagsavisen i november, går Arbeiderpartiet tilbake hele 5,7 prosentpoeng.

Partiet får dermed kun 16,9 prosent av stemmene på målingen, mens Høyre oppnår omtrent det dobbelte.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning karakteriserte målinge som et «sjokkerende dårlig resultat for Ap».

Mens politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Frithjof Jacobsen, spør hvor upopulær en regjering kan bli før det må få konsekvenser, avdramatiserer Agenda-leder Trygve Svensson situasjonen.

I motbakke

Begge regjeringspartiene kjemper opplagt i motbakke på alle fronter, om kraftskatt og lakseskatt, strømpriser, høye renter, dyre matpriser og manglende strømstøtte til næringslivet.

Trygve Svensson tror den labre oppslutningen er et uttrykk for tøffe tider hvor vanlige folk rammes hardest.

– Det er en grei måte for folk å gi en beskjed på, poengterer han.

– Regjeringen er en voldsom beslutningsmaskin som tar små og store beslutninger som påvirker samfunnsretningen hele tiden. Du endrer ikke retningen i ett jafs. Det tar tid, og ting må synke inn. Vi har en progressiv regjering som fører en omfordelende politikk. Vanlige folk har det tøft i dag, men på sikt er det samfunnsretningen som vil bety noe, mener Svensson.

Granske Høyre

Høyre har i realiteten dobbelt så stor oppslutning som Arbeiderpartiet.

Svensson skulle ønske at Høyre var tydeligere på å kommunisere sine standpunkter. Partiet snakker veldig lite om sin egen politikk, men legger seg tett opp til regjeringen.

– Det er naturlig at media gransker makten og har kritiske saker om regjeringen. Jeg skulle ønske journalistene kunne være like kritiske mot det partiet som måles så høyt på målingene for tiden, sier Trygve Svensson.

Han forstår at dårlige målinger bekymrer Arbeiderpartiet. Når han ser på det hele med analyserende øyne, mener han at partiet heller burde fokusere på å gjennomføre mest mulig av sine saker, mer enn å endre kursen.

– Man kan ikke gjøre som den forrige regjeringen; kaste penger på problemene. Man er nødt til å holde tilbake på pengebruken. Hvis ikke vil folk virkelig brekke ryggen økonomisk, mener Svensson.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse