JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HMS på 1-2-3: Det stilles ingen krav i lovverket til hva slags HMS-opplæring arbeidsgivere skal ha. Mange firmaer tar seg godt betalt for enkle «lynkurs».

HMS på 1-2-3: Det stilles ingen krav i lovverket til hva slags HMS-opplæring arbeidsgivere skal ha. Mange firmaer tar seg godt betalt for enkle «lynkurs».

Tri Nguyen Dinh

Arbeidsgivere kjøper seg kursbevis

En vrimmel av useriøse aktører tilbyr dyre, men dårlige HMS-kurs på nett. LO krever opprydding.07.10.2014
12:00
16.10.2014 11:02

ragnhild@lomedia.no

«I stedet for bruke penger på dyre 40 timers HMS kurs kan du i stedet ta HMS kurset online», skriver HMS
Direkte på sine nettsider. Og videre: «For kun kr. 1990 får du gyldig kursbevis og et internkontrollsystem klar til bruk.»

Kurset som HMS Direkte reklamerer for, består av noen lysbilder med kortfattet informasjon om arbeidsmiljøloven og hms-regelverket. Deretter følger en test med 25 spørsmål. Hvert spørsmål har to til tre svaralternativer, og når alle spørsmål er besvart, får du beskjed om hvilke som er besvart feil og anledning til å velge nytt svaralternativ.

I løpet av få minutter kan en dermed prøve og feile seg fram til en godkjent test og få et kursbevis tilsendt i posten.

– Dette er ikke opplæring, det er salg av kursbevis.

Det sier Torgrim Kokaas, fagansvarlig for HMS i Studieforbundet AOF.

Døgnfluer

Arbeidsmiljøloven §3-5 pålegger alle arbeidsgivere en plikt til å gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (HMS). Loven stiller imidlertid ingen krav til opplæringens omfang, og heller ingen krav om hvordan opplæringen skal gjennomføres, eller hvem som kan stå for den. Dette har åpnet for det AOF mener er utstrakt cowboy-virksomhet innenfor hms-opplæring.

Mange nettbaserte aktører tilbyr raske løsninger for ledere til ublue priser. HMS Direkte er bare ett av en rekke eksempler. Fafo gjennomførte i 2011 en kartlegging av tilbyderne av HMS-opplæring for arbeidsgivere, og fant at rundt 15 prosent av leverandørene tilbyr ren nettbasert undervisning. I rapporten skriver forskerne:

«Vi har erfart at det er mulig å gjennomføre et HMS-kurs på helt ned mot 5–10 minutter og få et kursbevis. Det er åpenbart at dette, uavhengig av forutgående risikovurdering for virksomheten, ikke med noen rimelighet kan sies å være en tilstrekkelig opplæring.»

Flere av foretakene AOF er kritiske til, er enten ikke registrert i Brønnøysundregistrene i det hele tatt, eller de er registrert under helt andre bransjer som callsentre, bilforhandlere, investorvirksomhet eller utleie av arbeidskraft. Mange av disse er det Torgrim Kokaas kaller «døgnfluer». De etableres, «melker markedet» så lenge det går, for så å bli borte.

– Disse er ikke interessert i HMS. De er interessert i kjappe penger, hevder Kokaas.

Småbedrifter skulker

Ledere i små virksomheter har en lei tendens til å snike seg unna HMS-opplæringa, mener Arne Bernhardsen. Han er redaktør i Gyldendal Arbeidsliv og underviser selv om arbeidsmiljørelaterte temaer for organisasjoner og bedrifter.

Fordi han er registrert som enkeltpersonsforetak mottar han stadig tilbud om HMS-kurs fra andre leverandører. Nivået på mange av kursene er skremmende dårlig, mener Bernhardsen.

– I Bulgaria og Romania har de mye strengere regler for hvem som kan kjøre HMS-kurs, hva det skal inneholde og hvilket omfang det skal ha. I Norge kan hvem som helst lage et nettkurs, sier forlagsredaktøren.

LO krever regulering

Også LO er bekymret over de mange lettvinte løsningene der ute.

– Dette er ikke ulovlig, men det er useriøst, slår Marianne Svensli, nestleder i forhandlings- og HMS-avdelingen i LO, fast.

Allerede da plikten til å gjennomgå opplæring ble nedfelt i arbeidsmiljøloven i 2005, krevde LO en egen forskrift som stiller klare krav til opplæringa. Ni år senere er en slik forskrift fortsatt ikke på plass. I veiledningen fra Arbeidstilsynet heter det bare at «opplæringen skal gjennomføres på en måte som er tilpasset virksomhetens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse.»

– Det som er mest alvorlig er at ledere ikke får den kunnskapen de trenger, sier Svensli.

Til verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalget stilles det i lovverket krav om minimum 40 timers opplæring. LO mener samme krav også burde gjelde arbeidsgivere. I dag er det kun i petroleumsindustrien at ledere er pålagt 40-timers kurs.

I Danmark valgte myndighetene i 2010 å innføre en egen godkjenningsordning for aktører som tilbyr HMS-opplæring for ledere. Godkjenningen gis av Arbeidstilsynet for tre år av gangen, og kan sammenlignes med den godkjenningsordningen vi i dag har for bedriftshelsetjenester i Norge.

LO har flere ganger tatt til orde for at også Norge bør innføre en slik godkjenningsordning, men verken Arbeidstilsynet eller arbeidsgiverorganisasjonene har ønsket dette, forteller Marianne Svensli.

Regjeringen sier nei

Statssekretær Torkil Åmland (FrP) i Arbeids- og sosialdepartementet er tydelig på at H/FrP-regjeringen ikke ønsker å fastsette standardiserte opplæringskrav.

– Da Stortinget vedtok bestemmelsen om HMS-opplæring for arbeidsgiverne, var det et viktig poeng å lage et fleksibelt system som kan tilpasses behovet i den enkelte virksomhet. Norsk arbeidsliv består av en mengde svært forskjellige virksomheter. Det er naturligvis store forskjeller i HMS-utfordringene virksomhetene imellom, etter hvor store de er og hva de holder på med. Opplæringsbehovet er dermed ikke det samme for en stor industribedrift som for kiosken på hjørnet. Dette taler etter vårt syn imot et standardisert opplæringskrav om innhold og omfang, skriver han i en epost til LO-Aktuelt.

Noen godkjenningsordning av kursleverandører er heller ikke aktuelt per i dag, ifølge statssekretæren.

– Vi ønsker et fleksibelt og ubyråkratisk system basert på tillit, skriver Åmland.

Liv og helse

Torgrim Kokaas i AOF presiserer at det også finnes mange seriøse aktører som driver nettbasert hms-opplæring. Mintra, Norsk Interaktiv, TI og AOF selv er blant dem. Det er de useriøse kursagentene studieforbundet og LO vil til livs.

– Dette handler om folks helse og sikkerhet på arbeidsplassen, sier han.

Dette handler om folks helse og sikkerhet på arbeidsplassen.

Torgrim Kokaas, AOF

– Vi fyller lovens minstekrav

Tore Kjetil Sørheim er daglig leder i HMS Direkte og har selv vært med på å utvikle nettkurset. Til LO-Aktuelt sier han at han har forståelse for kritikken.

– Jeg skjønner at noen tenker at våre kurs er veldig enkle, men vi fyller lovens minstekrav. Det er der vi har lagt oss – fordi våre kunder etterspør det, sier Sørheim.

– Mener du at arbeidsgivere sitter med tilstrekkelige HMS-kunnskaper etter å ha gjennomført deres nettkurs?

– Det er åpenbart at våre kurs er veldig enkle. Vi leverer stort sett kurs til små bedrifter med én-tre ansatte, som har et begrenset risikobilde. Hvis det ringer noen fra en industribedrift, anbefaler jeg dem et annet opplegg, sier Sørheim.

Når LO-Aktuelt påpeker at testen kan tas helt uten forkunnskaper og at det – i verste fall – er mulig å prøve og feile seg fram til et kursbevis, må Sørheim først sjekke sitt eget kurstilbud. Så kommer det en epost tilbake til redaksjonen:

«Har sjekket, og du har rett i det. Da blir det selvfølgelig altfor enkelt å komme igjennom. Vi endrer dette snarest, slik at den muligheten ikke er der lenger», skriver Sørheim.

Han understreker at HMS Direkte ønsker å utvikle sine kurs videre og gjerne vil ha innspill fra LO.

– Problemet er at lovverket er veldig mangelfullt. Vi skulle også ønske at myndighetene kom med en mer konkret beskrivelse av hvordan HMS-opplæringen bør foregå. Da hadde det blitt klarere hva vi har å forholde oss til, avslutter Sørheim.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.10.2014
12:00
16.10.2014 11:02Mest lest

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

Stein Inge Stølen

«Alejandro» fra Filippinene frakter laks i Norge for 25 kroner timen

LIVET MÅ FORTSETTE: Ann Kristin Aas synes fremdeles det er vanskelig å snakke om og høre om 22. juli.

LIVET MÅ FORTSETTE: Ann Kristin Aas synes fremdeles det er vanskelig å snakke om og høre om 22. juli.

Brian Cliff Olguin

Ann Kristin mistet sønnen: – Jeg tenkte det måtte være trygt å sende Aleksander til Utøya

SØKER RO: – Jeg pleier å ta meg fri på 22. juli. Hvis det er fint vær drar jeg til Richmond park og leser en bok, forteller Therese Tysland Holth.

SØKER RO: – Jeg pleier å ta meg fri på 22. juli. Hvis det er fint vær drar jeg til Richmond park og leser en bok, forteller Therese Tysland Holth.

Nina Rangøy

Therese overlevde terroren på Utøya: – Hvis du spør meg i dag vet jeg vet ikke om vi har lært eller styrket oss

BY OG LAND: Barne- og ungdomsarbeider Erika Abazi i Oslo tjener litt mer enn Roger Sagplads på Tynset, men har mindre plass hjemme. Abazi enn har en 3-roms leilighet på 74 kvadratmeter, mens Sagplads har en enebolig på 180 kvadrat.

BY OG LAND: Barne- og ungdomsarbeider Erika Abazi i Oslo tjener litt mer enn Roger Sagplads på Tynset, men har mindre plass hjemme. Abazi enn har en 3-roms leilighet på 74 kvadratmeter, mens Sagplads har en enebolig på 180 kvadrat.

Sissel M. Rasmussen

Erika (38) og Roger (34) har samme jobb, samme type arbeidsgiver og samme fagforening. Så langt strekker lønna seg i byen og på bygda

UREGULERT: Stadig flere aktører opererer nå i varebilsegmentet med skapbiler og varebiler som veier under 3,5 tonn. Da slipper man arbeids- og hviletidsbestemmelsene. Dette er like trafikkfarlig og skadelig for den enkelte som innen tungtransporten, påpeker Fagforbundet Post og finans.

UREGULERT: Stadig flere aktører opererer nå i varebilsegmentet med skapbiler og varebiler som veier under 3,5 tonn. Da slipper man arbeids- og hviletidsbestemmelsene. Dette er like trafikkfarlig og skadelig for den enkelte som innen tungtransporten, påpeker Fagforbundet Post og finans.

Morten Hansen

Posten står overfor et moralsk veiskille. Situasjonen gir grunn til uro, mener hovedvernombud

Kommentar

Finansminister og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner spår at SV vil klare å presse Ap og Sp til å gjeninnføre avgiften.

Finansminister og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner spår at SV vil klare å presse Ap og Sp til å gjeninnføre avgiften.

Jan-Erik Østlie

«Valgkampen er i gang. Arveavgiften brukes for mer enn den er verdt»

STERKE SMERTER: Har man krav på erstatning for inntektstapet når man ikke klarer å gå tilbake i arbeid?

STERKE SMERTER: Har man krav på erstatning for inntektstapet når man ikke klarer å gå tilbake i arbeid?

Kan jeg få erstatning for inntektstap når jeg ikke klarer å jobbe?

En ny rødgrønn regjering vil bli mer progressiv enn det vi har sett i moderne tid i Norge. Tiden krever det, ifølge Trygve Svensson.

En ny rødgrønn regjering vil bli mer progressiv enn det vi har sett i moderne tid i Norge. Tiden krever det, ifølge Trygve Svensson.

Aslak Bodahl

Dette er det viktigste politiske tiåret siden krigen, mener Trygve Svensson

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

Colourbox

Er du tilkallingsvikar? Dette er rettighetene dine

SLITASJE: Kjell-Marius Jøntvedt (42) i vaktbua på avd. A restriktiv avdeling forteller om slitne ansatte.

SLITASJE: Kjell-Marius Jøntvedt (42) i vaktbua på avd. A restriktiv avdeling forteller om slitne ansatte.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjenter slår alarm: – Vi som jobber her er slitne, for vi ser at vi ikke klarer å dekke behovene

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Hemmelig notat ble ikke lagt fram for Stortinget i Bergen Engines-saken

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Arbeiderpartiet går inn i valgkampen med en Listhaug-strategi

Kommentar

Når mennesker vi «kjenner» ytrer seg kritisk til vaksiner, er det derfor lett for at det fester seg. Vi lar oss alle påvirke. Det har vi alltid gjort, skriver Svein-Yngve Madssen. (Illustrasjonsfoto)

Når mennesker vi «kjenner» ytrer seg kritisk til vaksiner, er det derfor lett for at det fester seg. Vi lar oss alle påvirke. Det har vi alltid gjort, skriver Svein-Yngve Madssen. (Illustrasjonsfoto)

Terje Pedersen / NTB

«Vi lar oss alle påvirke. Konsekvensene kan være dramatiske både for deg og samfunnet»

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

Brian Cliff Olguin

Dette er historien om tre folkehjelpere som ble dratt inn i dramaet 22. juli fra hver sin kant

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

Colourbox.com

Louis Vuitton Norge fikk nær 900.000 i koronastøtte – eierne vil ta ut 40 millioner i utbytte

Mange nye fjes kan komme inn på Stortinget til høsten – og kjente ansikter forsvinner.

Mange nye fjes kan komme inn på Stortinget til høsten – og kjente ansikter forsvinner.

Bjørn A. Grimstad

Nesten hver tredje stortingspolitiker tar ikke gjenvalg

VALGSAK: Både Industri Energi, Fagforbundet Ung og Pensjonistpartiet mener tannhelsa må bli gratis og at det bør være en toppsak under årets stortingsvalg.

VALGSAK: Både Industri Energi, Fagforbundet Ung og Pensjonistpartiet mener tannhelsa må bli gratis og at det bør være en toppsak under årets stortingsvalg.

Arkivbilde: Sissel M. Rasmussen

– Tannhelse er dessverre blitt ett tydelig klasseskille, sier ungdomstillitsvalgt

FARLIG: – Ti år etter har vi ikke snakket nok om de politiske dimensjonene av 22. juli.Høyreekstremisme er den største trusselen mot det norske demokratiet, sier Maren H. Hedne.

FARLIG: – Ti år etter har vi ikke snakket nok om de politiske dimensjonene av 22. juli.Høyreekstremisme er den største trusselen mot det norske demokratiet, sier Maren H. Hedne.

Katharina Dale Håkonsen

Vi må snakke mer om 22. juli som et politisk angrep, mener Maren (25)

UT AV FENGSEL: Petter Eide (SV) tror regjeringa kommer liten vei med å møte psykisk syke innsatte med minimumsbemanning.

UT AV FENGSEL: Petter Eide (SV) tror regjeringa kommer liten vei med å møte psykisk syke innsatte med minimumsbemanning.

Eirik Dahl Viggen

– Når forholdene er så elendige som det beskrives her, er det fordi noen aktivt vil ha det slik

Staten har tapt nærmere 500 millioner kroner ubetalt arbeidsgiveravgift fra Stendi ettersom Skatt Øst valgte å avslutte en undersøkelse om riktig klassifisering av konsulenter, mener LO-advokat Kjetil Edvardsen.

Staten har tapt nærmere 500 millioner kroner ubetalt arbeidsgiveravgift fra Stendi ettersom Skatt Øst valgte å avslutte en undersøkelse om riktig klassifisering av konsulenter, mener LO-advokat Kjetil Edvardsen.

Colourbox

LO-advokat mener Stendi har sluppet unna en halv milliard i arbeidsgiveravgift


Flere saker