JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymret klubbleder: Stadig flere blir løsarbeidere i oljeindustrien

Klubbleder Oddvin Andreassen roper varsko om arbeidsforholdene i oljebransjen.
Oddvin Andreassen er klubbleder på Archer.

Oddvin Andreassen er klubbleder på Archer.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Oljeindustrien er blitt det nye løsarbeidersamfunnet. Når oljeselskapene ikke vil forplikte seg må underleverandørene si opp og permittere ansatte. Vi blir sittende med regningen, sier Oddvin Andreassen til LO-Aktuelt.

Han er klubbleder for fagforeningen Industri Energi i oljeselskapet Archer. Mandag møtte han og klubbkollegaer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i egen bedrift i Stavanger.

Problemet er at operatørselskapene ikke forplikter seg til å betale fast lønn til så mange som det er behov for. Det fører til at ansatte hos underleverandøren blir permittert, og hyret inn igjen til samme selskap. Konsekvensen er at de mister lønn mellom oppdrag.

Så lenge lever folk i ditt yrke

Merket nedgangen

Archer merket tidlig oljenedgangen. I 2014 hadde selskapet 11 borestrenger. September to år senere var bare én oppe og gikk. I dag har de seks borerigger i operasjon, men har kontrakt på 14.

Nå venter selskapet spent på at Repsol skal behandle anbud. Vinner Archer kontrakten, mener Andreassen at selskapet er friskmeldt.

Bakgrunnen for besøket til LO-lederen var et oppslag i Stavanger Aftenblad, hvor Andreassen gikk hardt ut mot oljeselskapene.

Før oljekrisen kjøpte et selskap og betalte for et stort antall mann fra Archer. Antallet ble senere kraftig redusert, samtidig som aktiviteten fortsatt var stor.

– Selskapet betaler kun for et lite antall faste arbeidere, men oppgavene er langt større enn de betaler fast for. Da må Archer permittere, sier Andreassen.

Han hevder at ingen skulle vært permittert, men i stedet hatt fast jobb.

Mister kompetanse

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er bekymret for konsekvensene av regjeringens arbeidslivspolitikk. Regjeringen har åpnet for mer bruk av midlertidig ansatte, og rett før sommerferien la arbeidsminister Anniken Hauglie (H) ut til høring et nytt lovforslag. Gabrielsen mener forslaget vil gi en konkurransefordel for bemanningsbransjen.

– Forslaget som er sendt på høring er overhodet ikke rett medisin. Spesielt i forhold til det vi hører om her.

Det vil bare skape et enda større press på bransjen og føre til en økt bruk av bemanningsbyråer. Det åpner for ytterligere midlertidighet, noe som igjen vil gi dem et enda større konkurransefortrinn. For å lykkes her er det et helt annet regelverk som må til enn det som er foreslått. Vi trenger en strengere regulering av bransjen. Det vil gjøre det mer lønnsomt å ha egne ansatte, mener Hans-Chistian Gabrielsen.

I tillegg er han bekymret for all kompetansen som forsvinner med færre ansatte og flere midlertidig ansatte.

– Vi kan ikke ha et arbeidsliv hvor kompetansen forsvinner. Det er jo vårt fortrinn. Det må vi sørge for at vi beholder, mener Hans-Christian Gabrielsen.

• Følg oss på Facebook

Hans-Christian Gabrielsen på bedriftsbesøk i Stavanger. Fra venstre Oddvin Andreassen Thorstein Kiel, begge fra Archer, Gabrielsen og distriktssekretær i LO, Øystein Langholm Hansen.

Hans-Christian Gabrielsen på bedriftsbesøk i Stavanger. Fra venstre Oddvin Andreassen Thorstein Kiel, begge fra Archer, Gabrielsen og distriktssekretær i LO, Øystein Langholm Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse