JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HOVEDKVARTERET: Linn Herning, forfatter og nestleder i For velferdsstaten, fortsetter å følge med på velferdsprofitørene.

HOVEDKVARTERET: Linn Herning, forfatter og nestleder i For velferdsstaten, fortsetter å følge med på velferdsprofitørene.

Anette Karlsen

Lokale politikere vil at kommunene selv skal drive sykehjem:

Bergen og Oslo kaster private profitører ut av sykehjemmene

Det har skjedd en radikal politisk endring i de to største byene etter valget, mener forfatter Linn Herning.26.01.2016
15:11
27.01.2016 07:43

yngvil@lomedia.no

Lokalvalget i fjor høst ga et voldsomt oppsving for venstresida, og nå kommer endringene.

Både Oslo og Bergen vil stenge «velferdsprofitørene» ute av sykehjemmene.

Linn Herning har i mange år fulgt med på hvordan selskaper har tatt ut profitt fra skattefinansiert velferd. Rett før valget ga hun ut boka «Velferdsprofitørene». Den ble en kjempesuksess med over 7000 solgte eksemplarer.

Nå ser hun kraftige endringer i politikken i mange norske kommuner. Her oppsummerer hun hva som har skjedd det siste halvåret.

Utfasing av profitt på sykehjem

Herning mener de nye byrådsplattformene i flere byer viser at «det har skjedd en radikal politisk endring». I både Oslo, som har brorparten av dem, og Bergen har byrådene forpliktet seg til å fase ut de kommersielle sykehjemmene. Odins vei bosenter i Bergen, drevet av Aleris, skal tilbake til kommunen eller ideelle 1. april. Det Norlandia-drevne Madserud sykehjem i Oslo skal tilbake til kommunen 3. september.

Flere andre kommuner har dessuten vedtatt ikke å ha kommersielle sykehjem.

Samtidig kjøpte Aleris i fjor lille Kajalunden sykehjem i Oslo. Det var eid av en frittstående stiftelse som drev det med kommunal finansiering uten å ta ut profitt, ifølge Aftenposten.

Herning lurer på hvordan Oslo kommune skal håndtere dette.

– Har Aleris da også kjøpt sykehjemmets avtale med Oslo Kommune? Det er ikke lov å videreselge en kontrakt, mens det er lov å videreselge et selskap som har en kontrakt. Har kommunen rett til å si opp avtalen? Eller skal en kommersiell aktør få drive videre på en ideell kontrakt?

Ikke ett sykehjem skal ut på anbud

Freder profitt på hjemmetjenester?

Byrådet i Oslo vil ikke ha kommersielle sykehjem, men profitt på hjemmetjenester syns de er ok.

Kommersielle selskaper står for 16 prosent av hjemmetjenestene i Oslo i dag. Raymond Johansen (Ap) sa til FriFagbevegelse under valgkampen i høst at de kommersielle må med for at hjemmetjenestene skal styrkes. Johansen er nå byrådsleder i Oslo.

– Byrådet bør sette seg inn i kvalitet og arbeidsforhold i de kommersielle hjemmetjenestene før de freder denne ordningen, sier Herning.

Bonanza i asylindustrien

I 2015 betalte staten 850 millioner kroner for midlertidige plasser til asylsøkere – til eiere av private hoteller, campingplasser, og hyttelandsbyer, ifølge Klassekampen. Profittbaserte selskaper driver 90 prosent av asylplassene, ifølge næringslivsmagasinet Bloomberg.

Flere kommuner har reagert og sagt at de kan gjøre det billigere og bedre i kommunal regi.

– I Norge diskuterer man som om dette er eneste løsning, mens de fleste europeiske land ikke har kommersielle asylmottak. Det vanlige i Europa er at ideelle organisasjoner eller kommunene selv driver asylmottak, sier Linn Herning.

– Anbudssystemet er grunnproblemet. Dette er et råttent system som fikk en krise på toppen. UDI sier det viktigste for dem er pris. Så lenge de velger anbud og lav pris er viktigst, så får man kommersielle aktører.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Nei til kommersielle barnehager

Oslo kommune sier nei til flere kommersielle barnehager. Men det er vanskeligere å gjøre noe med de kommersielle barnehagene enn de anbudsdrevne sykehjemmene, sier Herning.

– Barnehagene har kontrakter som er mye mer krevende å avslutte fordi de i prinsippet er evigvarende, og kommunen har gitt bort tomtene til de kommersielle selskapene som både eier barnehagenes bygninger og eiendom, kommenterer Herning.

På landsbasis er 25 prosent av alle barnehager nå kommersielle.

Herning sier de få kommunale barnehagene som drives på anbud, der kommunen eier barnehagen, er lettere å tilbakeføre til kommunal regi. Det kan gjøres når anbudsperioden utløper.

Høyre satte kommunale barnehager på anbud

– Fritt behandlingsvalg er for dårlig butikk

I november i fjor innførte helseminister Bent Høie «fritt behandlingsvalg». Pasienter med henvisning kan dermed gå til et privat sykehus som er med i ordningen. Helseministeren vil utnytte ledig kapasitet for å få ned køene, mens sykehusene sier de ikke har ledig kapasitet. De store kommersielle sykehuskjedene, Aleris og Volvat, sa til Dagens Næringsliv tidligere denne måneden at «prisene fra helsemyndighetene ikke engang dekker summen av materiellkostnader og lønn».

– De prøver å få prisen opp. Det de sier er at de kan bemanne opp dersom prisen er god nok. Store anbudsavtaler er mer innbringende for de private sykehusene enn enkeltpasienter gjennom fritt behandlingsvalg. De vil ha lovnad om 1000 pasienter. Det gir ikke fritt behandlingsvalg. Enten blir denne ordningen dyr for det offentlige eller den blir en flopp, mener Herning.

Offentlig skole nedlegges, private popper opp

I Bergen endte fylkeskommunen opp med å legge ned en videregående skole, fordi det var overkapasitet på de private skolene i Bergen sentrum.

– Det ligger føringer om at de private ikke skal utfordre den offentlige skolen, men ikke i hvilken grad. Hvis de tømmer den offentlige skolen for elever, må det offentlige tilbudet justeres ned.

– Privatisering binder opp kommunene fordi de ikke kan legge ned private skoler eller barnehager. Jeg tror dette vil bli tydeligere for kommunene framover.

Få nyhetsbrevet vårt

Grenser for velferdsprofitørene?

Før påske skal finanskomiteen på Stortinget behandle et SV-forslag om å etablere et utvalg som skal utrede omfanget av profitt fra offentlig finansierte velferdstjenester. Partiet foreslår også at utvalget ser på hvordan det kan innføres forbud mot profitt fra velferden som betales med skattepenger.

Dette forslaget har også fått støtte fra LO-leder Gerd Kristiansen.

LO-lederen krever å se hvor mye velferdsprofitørene tjener

– Jeg er veldig for et utredningsutvalg. Det bør også utredes hvordan vi kan utforme et non-profitt-prinsipp for de skattefinansierte velferdstjenestene. Selv om det er utbytteforbud i skolen, fungerer det jo ikke etter intensjonen. Kanskje et krav til eierskapsform, som de har i Danmark, kan fungere bedre. Eller begge deler? Her må kloke hoder finne gode og effektive løsninger.

– Jeg er redd for uforberedte forslag slik som den rødgrønne regjeringen hadde om utbyttebegrensning fra barnehagedrift. De hadde ingen plan for å håndtere motstanden som nødvendigvis ville komme. Velferdsprofitørene kommer til å kjempe med nebb, klør, PR-agenter, lobbyister og alt de kan kjøpe for penger mot hvert eneste innstramningsforslag. Det må vi være forberedt på, og det var ikke den rødgrønne regjeringen i forrige runde. Da strandet det hele, sier Herning

Her vinner velferdsprofitørene:

• 850 millioner kroner til private asylmottak i 2015.

• De kommersielle hjemmetjenestene fredes i Oslo.

• Barnehagekjeden Espira utvider til Tyskland.

• Offentlig videregående skole legges ned, mens private skoler godkjennes.

• Aleris åpnet privat barnelegevakt i Bergen.

• Norges største private sykehus Aleris ble enda større – kjøpte konkurrenten Teres.

• Fritt behandlingsvalg på sykehus er innført, men gigantene mener myndighetene betaler for lite.

Kilder: Klassekampen, FriFagbevegelse, Espira, Bergens Tidende, Aleris, Dagens Næringsliv

Her taper Velferdsprofitørene:

• Ikke flere kommersielle sykehjem i Oslo og Bergen.

• Madserud sykehjem i Oslo tilbake til kommunen 3. september i år.

• Odins vei sykehjem i Bergen skal drives av kommune eller ideelle fra 1. april.

• Ikke flere kommersielle barnehager i Oslo.

• Skolebaroner tok ut 100 millioner tross utbytteforbud – ble avslørt og tilbakeførte pengene etter press.

Kilder: FriFagbevegelse, Fagbladet, Dagens Næringsliv

Populær bok

Linn Hernings bok «Velferdsprofitørene» satte dagsorden da den kom i juni i fjor.

Boka blir brukt som kilde i aviskommentarer og lederartikler, og av fagbevegelsen og samfunnsengasjerte borgere i mange avisinnlegg. Herning har vært med i mange debatter og holdt 50 innledninger om boka.

26.01.2016
15:11
27.01.2016 07:43Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

Debatt

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.

Ole Palmstrøm

«Svar til Unio om lønn i staten»

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten


Flere saker