JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Ukraina, europeisk forsvarssamarbeid:

Dansk Metal vil ha «ja» i folkeavstemning om Danmark skal med i EUs forsvarssamarbeid

Arbeidstakere og arbeidsgivere jobber for at Danmark skal bli med i EUs militære samarbeidsavtale. 1. juni blir det folkeavstemning.
SAMARBEID:  Et dansk militært helikopter lander i Oppdal for å sette av norske gardister under NATO-øvelsen Trident Juncture 2018. Nå blir det folkeavstemning som åpner for at Danmark også skal delta i EUs forsvarssamarbeid.

SAMARBEID: Et dansk militært helikopter lander i Oppdal for å sette av norske gardister under NATO-øvelsen Trident Juncture 2018. Nå blir det folkeavstemning som åpner for at Danmark også skal delta i EUs forsvarssamarbeid.

Johannes Maximilian Schnell / Forsvaret

sym@lomedia.no

Danmark og Malta er de eneste EU-landene som har tatt forbehold om ikke å delta i de deler av EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk som påvirker forsvarsfeltet. Det betyr at de verken finansierer eller deltar i EUs militære operasjoner. Danmark har heller ikke stemmerett i Ministerrådet når det dreier seg om forsvarspolitikk.

Blir folkeavstemning

Dansk Metal har nå kastet seg inn i debatten og vil arbeide for at det blir et ja til å fjerne forsvarsforbeholdet. Regjeringen varslet søndag 6. mars at det blir en folkeavstemning om dette 1. juni. Det er et bredt flertall i Folketinget som støtter både en folkeavstemning og en betydelig styrking av dansk forsvar.

– Det er helt avgjørende at Danmark er med i kjernen i EU-samarbeidet, også på forsvarsområdet. Russlands ulovlige invasjon i Ukraina har gjort denne debatten enda mer aktuell, sier forbundsleder Claus Jensen i Dansk Metal i en pressemelding.

Krigen i Ukraina: Hundrevis av norske arbeidsplasser kan forsvinne som følge av sanksjonene mot Russland

Viktige jobber

Mange av forbundets drøye 100.000 medlemmer jobber i Forsvaret eller dansk forsvarsindustri. Jensen understreker at forsvarspolitikk også er industripolitikk. Han forventer at regjeringens økte satsing på forsvaret også vil føre til nye arbeidsplasser.

Også Dansk Industri (DI) er positive til at Danmark nå skal engasjere seg i EUs forsvarspolitiske arbeid.

– Det er viktigere enn noen gang at vi står sammen i EU og i Nato, sier Joachim Finkielman som er direktør for «DI Forsvar og sikkerhed».

EU har opprettet et forsvarsfond på rundt 60 milliarder danske kroner og det er igangsatt et sekstitall prosjekter, ifølge Dansk Industri.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse