JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsikring

Didrik valgte båt over hus. Men hva ser forsikringa på som et hjem?

Da han nærmet seg middagshøyden, bestemte Didrik Hovind (55) seg for å endre kurs. For tre år siden flyttet han inn i en tråler. Men hva om det skulle skje noe?
Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

privat

nina.hanssen@lomedia.no

Hovind er barnevernspedagog i bånn, og jobber nå som veileder for Bufetat region vest i Statens hus i Stavanger. Han jobber med statlige fosterhjem, og det er en krevende arbeidsdag.

Men hver ettermiddag drar han hjem til båten på Rennesøy utenfor oljehovedstaden. Hvis han jobber hjemmefra, blir det med frisk sjøluft og gyngende kontor om bord.

Hovind har alltid elsket sjølivet, og allerede for 20 år siden hadde han planlagt å bo i båt. Da denne ombygd svenske tråleren på over 15 meter hadde blitt omgjort til bolig av tidligere eier, slo han til.

– Jeg har oppdaget at det er mange som har valgt å bo fast i båt i område her. Det er et godt liv, sier han og smiler. Nå har han bodd slik i to år.

Hva er et hjem?

Hovind er organisert i Fagforbundet og har derfor automatisk LO Favørs forsikringer. Men en dag begynte han å reflektere over hva som definisjonen av hjem, slik LO Favør tenker det.

Han er registrert i folkeregistrert på kaiplassen i båthavna, så han regnet med at hans hjem dekkes av Kollektiv hjem forsikringen som alle LO-medlemmer har.

Jeg stilte en del spørsmål men fikk ulike svar. Noen trodde jeg hadde en båt i tillegg til et hus eller leilighet, men da jeg forklarte at dette nå var mitt permanente hjem, ble de forvirra, sier Hovind.

Kristian Didrik Hovind kjøpte seg en båt for 3 år siden og flyttet inn i Rennesøy.

Kristian Didrik Hovind kjøpte seg en båt for 3 år siden og flyttet inn i Rennesøy.

privat

Mye lest: Ann-Karina synes uføre burde betale halv skatt

Ping pong med LO Favør

Båten er forsikret i IF, men Hovind spent på om LO Favørs forsikring gjelder for han. Og tenker dette også gjelder for flere som har endret livsstil, og valgt en annerledes boform.

Noen bor i bobil, andre på hus med hjul, mikrohus eller i båt. For hva er det egentlig som gjelder i Kollektiv hjem. Holder det ikke at jeg er folkeregistrert på en fast adresse? spør han.

En hjem er et hjem enten det flyter eller henger

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 bekrefter at LO Favør innboforsikring gjelder også om folk bor i båt.

– Et hjem er ditt faste bosted enten det flyter, henger eller står fast, bekrefter den tidligere programleder i TV3s program Luksusfellen.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Privat

Noen begrensninger

– Når Hovind er folkeregistrert på den adressen, så gjelder den der, sier Gundersen.

– Men slik er det ikke for folk som velger å bo i bobil eller andre ting på hjul da du, så langt jeg kjenner til, ikke kan registrere det i folkeregisteret, fortsetter han.

Gundersen sier at ved brann så gjelder forsikringen, men ved tyveri er det begrenset til 30.000 kroner. Og så er det begrensninger på vannskade når det er snakk om et flytende hjem.

Han synes det er spennende å lese om valget Hovind har tatt, og registrerer at det er flere som velger å gjøre livsstilsendringer.

Gundersen kjenner ikke detaljene i saken til Kristian Didrik Hovind, men sånn han forstår saken gjelder innboforsikringen der. Men han legger til at det er viktig at Hovind i tillegg har en båtforsikring, slik folk som bor i faste boenheter har husforsikring.

Les også: Sigrid (22) gik rett fra studeier på skjerm til jobb i barnevernet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse