JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Er det slutten på TTIP?

Frankrike vil stoppe forhandlinger om TTIP med USA

Frankrike vil be EU-kommisjonen om å stanse forhandlingene med USA om den kontroversielle handelsavtalen TTIP.
TTIP

TTIP

akob Huber/Campact, Flickr

– Det er ikke lenger politisk støtte til disse forhandlingene i Frankrike, sa statssekretær Matthias Fekl tirsdag til radiokanalen RMC.

Når handelsministrene i EU samles til et uformelt møte i Bratislava 22. september, vil Frankrike be EU-kommisjonen stanse forhandlingene, opplyser han.

– Vi trenger å sette en tydelig og endelig stopper for disse forhandlingene, slik at vi kan starte på nytt på et bedre grunnlag, sa Fekl, som er statssekretær med ansvar for internasjonal handel.`

– Ikke avtale i år

President François Hollande uttrykte seg mer forsiktig da han kommenterte saken senere på dagen. Men han slo fast at det ikke vil bli enighet om noen avtale i år.

– Disse diskusjonene vil ikke lede til en avtale innen utgangen av året, sa han i en tale til franske diplomater.

Han la til at forhandlingene har kjørt seg fast, og at «posisjoner ikke er blitt respektert.»

Tyske kommentarer

De franske utspillene kommer bare to dager etter at Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel erklærte avtalen død i et intervju med fjernsynskanalen ZDF.

– Jeg mener forhandlingene med USA i realiteten har brutt sammen, selv om ingen vil innrømme det, sa Gabriel.

EU vil gå videre

EU-kommisjonen, som leder forhandlingene på vegne av EUs medlemsland, har på sin side insistert på at «ballen ruller videre».

– Samtalene går nå inn i en avgjørende fase. Det ligger tekstforslag på bordet til nesten alle deler av avtalen, og vi har en god fornemmelse av hvordan rammeverket til en framtidig avtale vil se ut, sa EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas mandag.

Kritisk til USA

For Frankrike er det ikke EU-kommisjonen det står på, understreker Fekl. Problemet er USAs holdning, ifølge den franske statssekretæren.

– Amerikanerne gir ingenting, eller bare smuler. Det er ikke slik forhandlinger skal være mellom allierte, sier han til RMC.

Også Gabriel pekte søndag på manglende bevegelse fra USAs side som hovedproblemet.

Startet i 2013

Forhandlingene om TTIP startet i 2013, men skepsisen har vært økende i europeiske land, og særlig i Tyskland og Frankrike. Frykten er blant annet at multinasjonale selskaper skal få mer makt, og at avtalen skal føre til en utvanning av EUs regler for helse, miljø og forbrukersikkerhet.

Mange amerikanere er også skeptiske og bekymret for om avtalen vil føre til tap av flere amerikanske arbeidsplasser.

14. runde

Forrige forhandlingsrunde, den 14. i rekken, gikk av stabelen i Brussel i juli, uten tegn til gjennombrudd.

Offisielt er målet fortsatt å få TTIP-avtalen på plass innen årsskiftet, slik at saken er ryddet av veien før Barack Obama går av som president i USA.

Tilhengere av avtalen har ønsket dette siden Obama støtter den, mens begge – Hillary Clinton og Donald Trump – er motstandere av TTIP.

I realiteten er det få som fortsatt tror forhandlingene kan fullføres i år. I stedet snakkes det om å legge dem på is til etter presidentvalget i USA og valgene i Frankrike og Tyskland neste år.

Usikkerhet etter Brexit

Brexit har også bidratt til å øke usikkerheten, og amerikanerne har signalisert at de vil måtte justere sin forhandlingsstrategi i lys av at Storbritannia nå ligger an til å forsvinne ut av EU.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse